A čo by ste povedali na potraviny o desatinu lacnejšie?
08 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

To znie dobre. Na prvé počutie ešte lepšie ako dobre. Predseda vlády Robert Fico v Sobotných dialógoch pripustil, že úvaha o znížení DPH na potraviny je celkom reálna. A to nielen na päť percent, ale dokonca až na nulu.

V ľudskej reči by to znamenalo, že nákupy potravín by nás vyšli o desať percent lacnejšie. Ak si to predstavíme v číslach, 50 eurový nákup bežných potravín by nás vyšiel na 45 eur. Ak také nákupy robíme raz za týždeň, mesačná úspora by bola 20 eur a to je pre mnohé rodiny či neúplné rodiny alebo ľudí s minimálnymi podporami či príjmami už slušný peniaz.

Kde však hľadať zdroje na vykrytie

Takéto zníženie výber z DPH by však významne negatívne ovplyvnilo štátnu kasu. A to v situácii, keď minister financií Kamenický dvíha varovný prst nad jej stavom. Robert Fico si vie predstaviť, že by mohla ísť "hore" DPH na niektoré tovary nie základnej každodennej potreby, a to dokonca na 23 percent. Ako príklad uviedol napríklad bielu techniku do domácnosti.

Banky a platby za finančné operácie

Predseda vlády opäť odmietol fámu týchto dní, že by sa nejakým spôsobom spoplatnili finančné operácie fyzických osôb. Na druhej strane, medzibankové finančné transakcie by mohli byť "až drasticky" spoplatnené.

Hľadá sa poldruha miliardy

Finančná situácia štátu nie je dobrá. Na ozdravenie financií, teda, na konsolidáciu chýba asi takáto suma. Iba zdravotníctvo spotrebuje asi osem miliárd a to je iba jeden rezort. V každom prípade, ako skonsolidovať pokladnicu štátu sa dozvieme čoskoro, je totiž čas na prípravu zákona roka - návrhu štátneho rozpočtu na rok 2025. V ideálnom prípade na jeho schválenie zostávajú tri riadne parlamentné schôdze.

Prázdne kreslo v NR SR: Právnik vysvetľuje, prečo to nie je problém
Situácia s chýbajúcim predsedom Národnej rady (NR) SR môže teoreticky trvať aj po zvyšok volebného obdobia. Skonštatoval to pre TASR ústavný právnik z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Vincent Bujňák. Doplnil tiež, že riadny... Čítať ďalej
07 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik