5 najpoužívanejších jazykov na svete. Štvorka vás prekvapí
09 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Tento svet bude čochvíľa obývať desať miliárd ľudí. Jeden z biblických príbehov hovorí, že jazyky sa nám poplietli pri stavaní starozákonnej Babylonskej veže. Tú chceli obyvatelia mesta Babylon postaviť do takej výšky, že by dosiahla až k Bohu, no ten ich velikášstvo potrestal – každý zo staviteľov zrazu začal hovoriť iným jazykom a tak to, čo postavili, sa kvôli zlej komunikácii čoskoro s veľkým treskotom rozpadlo. Nuž a celá Zem je takým jedným veľkým jazykovým babylonom. Ešteže si rozumejú jednotlivé národy a rovnaký jazyk používa množstvo ľudí. Viete, ktorých päť jazykov je vo svete najrozšírenejších? My sme si pre odpoveď zašli na YouTube kanál Fakta česky.

5. Arabčinou hovorí približne 332 miliónov ľudí na celom svete. Je hlavným jazykom na Blízkom východe  a v severnej Afrike. Je to jeden z najstarších jazykov – podľa kanálu Fakta česky je starý viac než dva a pol tisíca rokov.

4. Španielčinu používa zhruba 559 miliónov obyvateľov Zemegule. Pri tomto jazyku je dôležité si uvedomiť, že sa nepoužíva len v Španielsku, ale kolonisti ho rozšírili do celej latinskej Ameriky.

3. Mieso patrí hinčine – hovorí ňou zhruba 309 miliónov ľudí. Ako jeden z úradných jazykov Indie je hindčina kľúčom ku krajine s viac, než miliardou obyvateľov, pripomínajú Fakta česky.

Logická výzva na sobotu: Zvládnete ju do 30 sekúnd?
My v redakcii milujeme hlavolamy. Jeden taký sa k nám do redakcie dostal aj teraz a tak ho posúvame aj vám, našim čitateľom. Mnohí ľudia v dospelosti milujú hlavolamy, no ako deti v škole priam neznášali slovné úlohy, pritom práve to je jeden z... Čítať ďalej
07 | 09 | 2024 | Eka Balašková

2. Miesto - mandarínska čínština. Hovorí ňou neuveriteľná miliarda a 140 miliónov ľudí, pričom Mandarínska čínština je najrozšírenejším rodným jazykom na svete. Je to pre cudzincov najťažší jazyk na svete.

1. Miesto patrí angličtine s poldruha miliardou „používateľmi“ na svete, čo asi nikoho neprekvapí – veď sa využíva v Severnej Amerike, Austrálii a dohovoríte sa ňou skutočne v celom svete.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik