Trump alebo Harrisova? Vieme, koho by volili Slováci
07 | 09 | 2024 I Katarína Reiterová

Slováci majú jasno v tom, koho by sa v novembrových voľbách stal prezidentom USA. Niektorí ale nevedia, kto vlastne kandiduje.

Prieskum, ktorý robila agentúra AKO ukázal, že viac hlasov od našincov by získal republikánsky kandidát Donald Trump. Kandidátka demokratov Kamala Harrisová za ním zaostávala o 16 percent.

Opýtaní mali v prieskume povedať, či vedia, kto všetko kandiduje na post prezidenta USA, ako aj odhadnúť výsledok novembrových volieb. Najčastejšie padlo meno Donalda Trumpa, uviedlo ho až 67,9 percent respondentov. Nadpriemerne často šlo pritom o mužov, stredné vekové kategórie (34-65 rokov), vzdelanejších (aspoň SŠ s maturitou), obyvateľov Bratislavského a Trnavského kraja, voličov strán Demokrati, PS, SaS, Maďarská aliancia, Republika, Koalícia SLOVENSKO, KÚ a Za ľudí.

Meno Kamala Harrisová povedalo 33,1 percent opýtaných. Nadpriemerne často išlo o mužov, stredné vekové kategórie (34-65 rokov), vzdelanejších (aspoň SŠ s maturitou), obyvateľov Bratislavského kraja, voličov strán Demokrati, PS, SaS, SNS, KDH.

Nevedia, že Biden sa vzdal kandidatúry

Aj napriek tomu, že súčasný prezident Joe Biden sa kandidatúry vzdal už pred pár týždňami, až 10,2 percenta opýtaných povedalo v prieskume jeho meno. Išlo o najmladších opýtaných (do 33 rokov), skôr vzdelanejších, obyvateľov Banskobystrického kraja, voličov koalície SLOVENSKO, KÚ a Za ľudí.

Druhá položená otázka znela: „Kandidovať budú pravdepodobne dvaja hlavní kandidáti Donald Trump a Kamala Harrisová. Podľa vášho predpokladu, ktorý z dvoch kandidátov to v Amerike vyhrá? Kto bude prezidentom Ameriky?“  Podľa 50,8 percenta respondentov bude víťazom Donald Trump. Tomu, že vyhrá Kamala Harrisová, verí iba 34,8 percenta opýtaných.

Agentúra AKO robila telefonický prieskum na vzorke tisíc ľudí starších ako 18 rokov v dňoch 6. – 12. augusta tohto roku.

Syn amerického prezidenta Hunter Biden sa priznal k daňovým únikom
Syn amerického prezidenta Joea Bidena Hunter dnes prekvapivo priznal vinu v procese, v ktorom je obžalovaný z niekoľkých daňových deliktov. Vyhol sa tým potenciálne nepríjemnému súdnemu pojednávaniu niekoľko týždňov pred prezidentskými voľbami,... Čítať ďalej
06 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik