Progresívne umenie? Ferienčíková obhajuje štátom dotované "tancovanie" v plavkách
06 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Slovensko zachvátila búrlivá debata o financovaní umenia po zverejnení kontroverzného videa z predstavenia Občianskeho združenia BOD.Y. Zábery polonahej tanečnice Sone Ferienčíkovej, partnerky lídra Progresívneho Slovenska Michala Šimečku, vyvolali vlnu pohoršenia a otázok o využívaní štátnych dotácií. Kým "progresívna" umelecká obec bráni predstavenie ako vrchol súčasného tanca, kritici ho označujú za nemorálne míňanie verejných prostriedkov. Kauza nielen rozdelila verejnú mienku, ale aj odhalila priepastné rozdiely v chápaní kultúry a jej financovania na Slovensku. Je toto skutočné umenie hodné štátnej podpory, alebo len provokácia za peniaze daňových poplatníkov?

Nahota, pot a zvláštne pohyby: Reakcie na sociálnych sieťach na seba nenechali dlho čakať

Video zachytáva polonahých tanečníkov v plavkách predvádzajúcich nekonvenčné pohyby.

"Ak toto má byť umenie, tak priznávam, že sa umeniu nerozumiem!" 

"Tak na tanečné "výkony" tej pani (či slečny) netreba ani jednu vysokú školu, aby človek videl "kvalitu jej umenia", alebo hodnotu."

"Neuznaní umelci, bohvie na čom fičia. Treba ich nasmerovať do Pezinku."

Tanečnica sa bráni: "Je to jedno z najsilnejších predstavení"

Soňa Ferienčíková sa voči kritike ohradila na sociálnych sieťach. Vysvetlila, že ide o ukážku z predstavenia BAKKHEIA choreografa Petra Šavela, ktoré bolo v roku 2015 vybrané medzi 20 najlepších diel súčasného tanca z 700 prihlásených.

"Žiadne výhrady ku kvalite diela som si nevšimla," uviedla Ferienčíková. Dodala, že predstavenie bolo dokonca súčasťou kultúrnej diplomacie slovenskej vlády počas predsedníctva v EÚ v roku 2016.

Umenie alebo škandál?

Ferienčíková obhajuje umeleckú hodnotu diela: "Hovorí o troch ľuďoch, ktorí žijú popri sebe, no nedarí sa im stretnúť. Akoby boli uzavretí vo vlastných bublinách, akoby sa nepočúvali, akoby žili v paralelných vesmíroch."

Vysvetlila, že záverečná scéna, kde tanečníci v plavkách tancujú smerom k publiku, má symbolizovať "ľudský kontakt v jeho najčistejšej podobe".

Politický boj o umenie

Zjavne ide o hlbší konflikt medzi konzervatívnym a progresívnym chápaním umenia na Slovensku. Zatiaľ čo koaliční politici považujú takéto predstavenia za nehodné štátnej podpory, "progresívne" orientovaná komunita ich vníma ako vrchol súčasného tanečného umenia.

ŠTÁTOM DOTOVANÝ TANEC
"Soňa Ferienčíková, uznávaná slovenská umelkyňa, tanečnica a choreografka nominovaná na Dosky " Toto povedal jej priateľ Michal Šimečka z PS. Z toho dôvodu zverejňujem video, kde tancuje aj priateľka Michala Šimečku, aby ste si vy sami urobili... Čítať ďalej
04 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik