Slovenský milionár predáva legendárne Horalky: Pamätáte si na jeho výrok?
06 | 09 | 2024 I Katarína Reiterová

Najväčší slovenský výrobca trvanlivého pečiva I.D.C. Holding, a.s., mení po 30 rokoch majiteľa. Ide o firmu, ktorá vyrába okrem iného i legendárne horalky. Majiteľ sa „preslávil“ počas korony.

Ešte začiatkom augusta podpísal súčasný a zároveň jediný majiteľ spoločnosti Pavol Jakubec zmluvu o predaji všetkých akcií svojej firmy. Tie kupuje Valeo Foods Group vo vlastníctve globálneho investičného gigantu Bain Capital.

Skupina Valeo Foods je jednou z najrýchlejšie rastúcich európskych potravinárskych skupín a jedným z popredných európskych výrobcov a dodávateľov kvalitných sladkostí, snackov a občerstvenia. Portfólio Valeo Foods Group s tržbami presahujúcimi 1,5 miliardy eur zahŕňa viac ako 80 značiek, medzi inými Rowse Honey, Kettle, Balconi alebo Jacob’s, ktoré si vychutnávajú zákazníci v 106 krajinách sveta.

Silný hráč na východoeurópskom trhu

Prevzatím tradičných značiek, výrobných kapacít a celej stredoeurópskej distribučnej siete I.D.C. Holdingu si chce skupina Valeo Foods vybudovať pevnú pozíciu na rýchlo rastúcom východoeurópskom trhu a posilniť segment sladkostí vo svojom portfóliu. Spoločnosť I.D.C. Holding bude tvoriť základný kameň jej pôsobenia v tomto regióne.

Zárukou pre ďalší rast I.D.C. Holding sú tiež overené skúsenosti Bain Capital a Valeo Foods Group s medzinárodnými akvizíciami a následným úspešným rozvojom firiem.

Slovenský výrobca známych sladkostí značiek ako Sedita, Figaro, Verbena a ďalšie, si dlhodobo udržiava silnú pozíciu v predaji u nás a v okolitých štátoch.

250 miliónov Horalkiek ročne

Horalky, Mila, Kávenky, Lina a iné sú dlhodobo lídrami na trhu oblátok nielen na Slovensku, ale aj v susedných Čechách, Poľsku či Maďarsku. Nájsť ich môžeme v obchodoch takmer na všetkých kontinentoch. Názov Horalky v našich končinách doslova zľudovel a stal sa etalónom pre výrobky tohto typu. Na ikonických Horalkách u nás vyrastali celé generácie spotrebiteľov. Ročne sa ich vyrobí približne 250 miliónov kusov.

I.D.C. Holding koncentruje svoju výrobu najmä do závodu v Seredi, kde za posledné roky preinvestoval takmer 100 miliónov eur do modernizácie výroby. S ročnou produkciou 35 000 ton si zabezpečuje pevné postavenie medzi najsilnejšími hráčmi v strednej Európe.

Zmena majiteľa podlieha obvyklým podmienkam uzavretia vrátane schválenia regulačnými orgánmi a jej dokončenie sa očakáva do konca roka 2024.

Agresívna antikampaň počas korony

Súčasný majiteľ Pavol Jakubec sa však medzi Slovákmi „preslávil“ počas obdobia korony, kedy v rozhovore pre istý denník vyslovil vetu, ktorá niektorých ľudí poriadne naštvala: „U nás sa síce mnohí nezaočkovaní sťažujú, že sú diskriminovaní, ale jednoducho platí to, že kto je zaočkovaný, nech si slobodne ide, kam chce, no kto nie je, nech sedí doma. Lebo ak to takto ošetrené nebude, tak nastane opak: zvýhodňovaní budú nezaočkovaní ľudia, keďže nemusia nič robiť pre svoju slobodu,“ vyhlásil vtedy Jakubec.

Negatívne, neskôr až agresívne ohlasy na seba nenechali dlho čakať. Ľudia dokonca bojkotovali nákup obľúbených výrobkov pod značkou Sedita.

Jedna zo zákazníčok na sociálnej sieti uviedla, že po tomto vyjadrení prestáva po rokoch kupovať spomínané výrobky od spoločnosti Sedita: „Predpokladám, že aj minimálne ostatní v rodine a taktiež známi tak urobia. Nebudem podporovať viac spoločnosti a najmä majiteľa, ktorý segreguje ľudí.“

Na tento výrok reagovala samotná Sedita s tým, že aj spoločnosť a aj vlastník spoločnosti má právo na svoj názor. „Pán Jakubec považuje vakcináciu proti Covid-19 za najúčinnejšiu formu ochrany pred vážnymi následkami tohto ochorenia. Ale radi by sme ťa uistili, že v žiadnom prípade nechceme a nebudeme deliť občanov na skupiny podľa ich názorov,“ odpovedala nahnevanej zákazníčke.

Ani to však nezastavilo agresívnu antikampaň proti Sedite, ktorá sa niesla sociálnymi sieťami.

V noci v Bratislave zaznel výstrel zo zbrane Juraja Rizmana
Bratislava sa v stredu večer stala dejiskom nečakanej drámy. Partner bývalej prezidentky Zuzany Čaputovej, Juraj Rizman, nechtiac vystrelil zo zbrane vo svojom byte na Skalickej ulici, informuje portál 1Pluska.sk. Výstrel do tichej noci Okolo... Čítať ďalej
05 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik