NEUVERITEĽNÉ! Vieme dôvod, prečo Čaputová nebola na oslavách SNP
06 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Bývalá prezidentka Zuzana Čaputová za svoju neúčasť na oficiálnych oslavách 80-teho výročia Slovenského národného povstania zožala tvrdú kritiku nie len od vládnej koalície, ale aj od občanov. Väčšina z nich je presvedčená, že mala prekonať svoju averziu či už voči všetkému národnému, alebo voči vládnej koalícii a mala sedieť po boku ostatných prezidentov SR. Namiesto toho na sociálnu sieť zavesila starú fotku a pár patetických slov, ako si hrdinov SNP pripomenula v Podbanskom. V Tatrách rozhodne nebola. Exprezidentka sa v tento významný sviatok  totiž válala na jachte.

Ešte 29. augusta popoludní, po vlne kritiky, bývalá prezidentka Čaputová na sociálnej sieti zverejnila fotky s patetickým textom, ktoré podľa jej prívržencov svedčili o jej skromnosti a autentickosti. Podľa Plusky však Čaputová však zabudla poznamenať, že fotky vznikli pár dní pred tým, počas cyklovýletu, z ktorého na TV Markíza existuje aj reportáž. Ako osobné zlyhanie jej neúčasť na oficiálnych oslavách kritizuje aj politológ. Pluska tvrdí, že Čaputová bola v tom termíne na jachte. Svedčí o tom nie len telefonát redakcie s jej bratom, ale aj foto Juraja Rizmana, ktorú po návrate zverejnil na sociálnej sieti.

„Našla sa“ po prvýkrát

Jej neprítomnosť na hlavnej ceremónii vyvolala otázky a pozornosť, najmä keď sa na nej zúčastnili všetci bývalí prezidenti Slovenska – Andrej Kiska, Ivan Gašparovič a Rudolf Schuster.

„Slovenské národné povstanie som si pripomenula na miestach, kde sa zvádzali boje. Podbanské je jedným z nich. Partizánsky oddiel Vysoké Tatry bol vytvorený v septembri 1944 z príslušníkov finančnej stráže v Štrbskom Plese, Podbanskom, Starom Smokovci a žandárov v Novom Smokovci. Zvádzali tu ťažké boje s nacistickým vojskom a špeciálnymi protipartizánskymi komandami. Napriek veľkým stratám z nich partizáni vyšli víťazne a v januári 1945 pripravovali cestu pre jednotky 1. Československého armádneho zboru a 17. streleckého zboru Červenej armády. Tieto miesta dodnes pripomínajú mnohé pamätníky," napísala Čaputová na sociálnej sieti s tým, aké je dôležité pripomínať si podobné míľniky našej histórie a pripojila aj niekoľko fotiek. Reči o tom, aká je pani prezidentka skromná a autentická však vyznievajú smiešne – fotky rozhodne nevznikli v deň zverejnenia. Čaputová totiž mala ďaleko príjemnejší program, ako počúvať príhovor Roberta Fica, či byť účastná na vyznamenávaní veteránov SNP.

Aha, Čaputová sa našla. Takto si pripomenula SNP
Slovensko sa vďaka hrdinom Slovenského národného povstania (SNP) a mnohým ďalším, zaradilo na správnu stranu dejín, medzi víťazné štáty, ktoré prispeli k porážke fašizmu. Na sociálnej sieti to uviedla bývalá prezidentka SR Zuzana... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Samozrejme, na Podbanskom bola. Pár dní pred termínom

 „Začíname v Podbanskom a pred tým, ako nasadneme na bicykle, sa zastavíme pri neďalekom pamätníku, ktorý je venovaný hrdinom SNP,“ povedal Ján Tribula v úvode reportáže o cyklotúre, ktorú prezidentka absolvovala necelý týždeň predtým. To však Zuzana Čaputová „zabudla“ uviesť. A tak to vyzeralo tak, že kým politické špičky boli v Banskej Bystrici, skromná pani bývalá prezidentka si poskromne a bez pozornosti pripomenula SNP v Tatrách.

Screenshot z TV Markíza | Zuzana Čaputová sa týmto záberom z Podbanského na sociálnej sieti nepochválila

„Pozvanie prijali všetci prezidenti, patrilo sa, aby prišla. Veď to bola spomienka na všetkých, ktorí svoj život obetovali za oslobodenie Slovenska. Im treba vzdať úctu,“poznamenal na margo jej neprítomnosti v Banskej Bystrici aj jeden z veteránov, Vladimír Strmeň.

Politológ hovorí o zlyhaní

„Chápem, že pani prezidentka sa chcela vyhnúť konfrontácii s podporovateľmi vládnej koalície, ale myslím si, že to nebol správny postup. Ako funkcionárka, ktorá má doživotné benefity za to, že vykonávala úrad prezidentky, mala do Banskej Bystrice prísť. Rovnako ako to spravili ostatní prezidenti,“ povedal pre Plus 7dní politológ Miroslav Řádek. Ten pripomína, že či sa jej súčasná politická reprezentácia páči, alebo nie, na oslavách mala byť.

„Často je ťažké oddeliť osobné zlyhania od politických. V tomto prípade to môžeme hodnotiť aj ako jej osobné zlyhanie,“ doplnil Řádek.

Čaputová odignorovala oslavy SNP
"Som rád, že na oslavách 80. výročia SNP v Banskej Bystrici som si mohol potriasť rukou aj s veľvyslancom Ruskej federácie - bez Červenej armády by sme fašizmus nikdy neporazili," píše Ľuboš Blaha z centra osláv výročia SNP. Zároveň však nerozumie... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Kde teda bola?

Pluska ešte ráno, v deň osláv SNP telefonovala s bratom Čaputovej. „V pozadí sme počuli hlas veľmi podobný prezidentkinmu a žblnkot vody. Podľa informácií PLUS 7 DNÍ trávila celý týždeň na jachte v Chorvátsku v oblasti strednej Dalmácie. Na vlastnú žiadosť odišla zo Slovenska bez ochranky,rozlúskol hádanku časopis na svojich stránkach. Jeho redakcia oslovila aj Juraja Rizmana, partnera bývalej prezidentky, no ten neodpovedal.

Zareagoval však na snímku, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Je na nej vidno stožiar lode a slovenskú vlajku. Tvrdí, že podporil akciu "Naša vlajka" iniciatívy Mladí proti fašizmu "staršou fotografiou z archívu".

Najlepšia prezidentka?

O Zuzane Čaputovej napriek jej politickým zlyhaniam mnohí hovoria, ako o najlepšej hlave štátu v histórii. Otázne je, či toto jej zavádzanie túto jej povesť nenaštrbí. Či to bolo zámerné, alebo „náhodné“, je na jej svedomí voči tým, ktorí jej doživotne platia slušnú rentu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik