Nelegálni migranti áno, kvalifikovaní Rusi nie? Uhrík poukazuje na absurditu EÚ politiky
06 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

V Európskom parlamente to opäť vrelo. Slovenský europoslanec Milan Uhrík z Hnutia Republika sa postavil proti dvojakému metru Európskej únie v otázkach migrácie a bezpečnosti. Jeho kritika smerovala priamo na eurokomisárku pre vnútorné záležitosti Ylvu Johansson.

Nelegálni migranti vs. legálni pracovníci

Uhrík poukázal na paradox v prístupe EÚ: "Keď nelegálny imigrant z Afriky cestuje do Európy a v Stredozemnom mori zahodí doklady do mora, tak všetci hovoríte, že takéhoto človeka treba prijať. Treba mu udeliť azyl, že je to občan bez štátnej príslušnosti," kritizoval Uhrík. "A nikto z vás sa neozýva, že by takíto ľudia predstavovali bezpečnostnú hrozbu."

Naproti tomu, keď sa Maďarsko rozhodne udeľovať pracovné povolenia a víza občanom Ruska a Bieloruska, EÚ to označuje za bezpečnostné riziko. Uhrík zdôraznil, že tieto povolenia sú udeľované za prísnych podmienok: "Podmienkou získania tohto povolenia je samozrejme získať víza, preukázať účel cesty, pracovnú dohodu, dôkaz o zabezpečení ubytovania v Maďarsku, preukázať finančné pokrytie pobytu, zdravotné poistenie."

Johansson vs. Uhrík vo výmene protichodných názorov

Eurokomisárka Johansson vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím Maďarska: "Je podľa môjho názoru zvláštne, že vítame špecificky občanov z Ruska a Bieloruska v situácii, keď vieme, že tieto krajiny sú nepriateľské voči Európskej únii a je tu niekoľko príkladov, ktoré som spomenula, podozrivých ruských útokov na bezpečnosť v Európskej únii," uviedla Johansson.

Uhrík však nezostal nič dlžný a spýtal sa: "Aké konkrétne dôkazy, pani komisárka, máte na to, že rozhodnutie Maďarska udeľovať tieto pracovné povolenia občanom Ruska zvýši bezpečnostné riziko v Európe?"

Útok na Nord Stream, už sa naň zabudlo?

Europoslanec tiež pripomenul nedávny incident s plynovodom Nord Stream: "Spomínali ste niektorých zatknutých občanov Ruskej federácie v európskych krajinách, ale napríklad ste zabudli spomenúť, že plynovod Nord Stream, najväčší európsky plynovod, vyhodili do ovzdušia občania Ukrajiny."

J. Haščákovi zrušili obvinenie v kauze Gorila
Finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi zrušil prokurátor obvinenie v kauze Gorila. TASR o tom informoval advokát Martin Škubla. Ozrejmil, že prokurátor odôvodnil zrušenie obvinenia tým, že "uznesenie vyšetrovateľky nemá žiadnu oporu vo vykonanom... Čítať ďalej
06 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Progresívne umenie? Ferienčíková obhajuje štátom dotované "tancovanie" v plavkách
Slovensko zachvátila búrlivá debata o financovaní umenia po zverejnení kontroverzného videa z predstavenia Občianskeho združenia BOD.Y. Zábery polonahej tanečnice Sone Ferienčíkovej, partnerky lídra Progresívneho Slovenska Michala Šimečku, vyvolali... Čítať ďalej
06 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik