Koniec sa blíži! Alebo sú to len pletky?
07 | 09 | 2024 I Milan Laca

Do konca tohto mesiaca.

Všetko je pripravené na zvrhnutie Zelenského.

Signály...

Vedúci kancelárie prezidenta Ukrajiny Andrij Jermak naďalej sústreďuje moc vo svojich rukách. V jeho záujme bola preformátovaná najmä vláda. Parlament to hneď neschválil, ale Zelenskyj poslancov presvedčil.  

Zo zákulisia

Koncom augusta sa premiér Denis Šmygal stretol so Zelenským a požiadal ho o vyjadrenie k rečiam o blížiacom sa rozpustení vlády. "Dostal som ubezpečenia, že sú to len fámy", píšu miestne médiá. A o desať dní neskôr, na stretnutí v prezidentskej kancelárii Zelenskyj navrhol vymeniť polovicu kabinetu ministrov. A spresnil: treba to urobiť ešte pred odchodom poslancov Najvyššej rady na služobné cesty do NATO a Európskej únie v polovici septembra.  

Vojnu treba skončiť na jeseň. Chce, aby sa aj Západ zapojil
Treba ukončiť vojnu a nastoliť poriadok! Zelenskyj prišiel za spojencami a navrhol riešenie. Ako a kedy to chce urobiť? Pridajte sa aj vy! Volodymyr Zelenskyj vyzval západných spojencov, aby na jeseň ukončili konflikt s Ruskom. V Nemecku, na... Čítať ďalej
06 | 09 | 2024 | Milan Laca

Ministri sa porúčali

Ráno 3. septembra sa začal „ministerský pád“. Ako prví požiadali o odchod šéf Štátneho fondu majetku Vitalij Koval, ministri spravodlivosti Denis Maljuska, ekológie – Ruslan Strelec a pre strategické odvetvia – Alexander Kamyšin. Potom podpredsedovia vlády Olga Stefanišina a Irina Vereščuková tiež podali demisiu. Nasledujúci deň nasledoval ich príklad minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba.

Nedohodli sa

Hllavnou udalosťou je odvolanie 43-ročného Dmitrija Kulebu, najmladšieho ministra zahraničných vecí v histórii Ukrajiny. Bol jedným z kľúčových spojení medzi Kyjevom a Západom. Najmä ukrajinské médiá, s odvolaním sa na zdroje z prezidentskej kancelárie tvrdili, že Zelenskyj nie je spokojný s personálnym obsadením diplomatických misií. Kulebovi navyše vyčítali, že je príliš hrubý a emotívny. Podľa The Economist mal dostať výpoveď už v apríli.  A teraz na to Washington, zaneprázdnený vlastným prezidentským súbojom, nemá čas.

Záver? 

Podľa Vladimira Žarichina z ruského Inštitútu krajín SNŠ, masové rezignácie vo vláde prišli preto, že Zelenskyj si uvedomil zlyhanie svojej politiky. “Vo vojenskej oblasti, ekonomike, zahraničných vzťahoch.  Nakoniec to začalo ovplyvňovať stabilitu jeho moci a rozhodol sa konať. Zvyčajne v takýchto prípadoch nájdu obetného baránka, ale Zelenskyj zhromaždil celé stádo“.

Ešte jeden názor

Expert z Finančnej univerzity Denis Denisov verí, že aktualizáciou vlády Zelenskyj dúfa v zlepšenie systému verejnej správy bez akýchkoľvek špeciálnych reforiem. Personálne zmeny sa uskutočnili v záujme a pod diktátom Jermaka. „Pokračuje v budovaní vlastnej vertikály moci. Na kľúčových pozíciách je čoraz menej ľudí, ktorí mu nie sú osobne lojálni“, zdôrazňuje Denisov. Je si istý, že Ermak už uzavrel všetky spojenia v krajine, takže ak sa zajtra ráno zobudí s myšlienkou, že je čas zvrhnúť Zelenského, bude mať na to príležitosť. Vedúci prezidentskej kancelárie a jeho šéf si doteraz, napriek niektorým rozporom, zachovávajú vzájomné porozumenie. Nikto však nevie, ako dlho to bude trvať.

Veliteľ špeciálnych síl Achmat - Rusko už tento konflikt vyhralo
Rusko už vyhralo boje o Severný vojenský okruh – vyhlásil Apty Alaudinov, zástupca vedúceho Hlavného vojensko-politického riaditeľstva Ozbrojených síl Ruskej federácie, veliteľ špeciálnych síl Achmat . Správu vydala agentúra RIA "Ruské ozbrojené... Čítať ďalej
06 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik