Hlas: Čísla za 10 mesiacov našej vlády hovoria jasne v náš prospech (VIDEO)
06 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Štvrtá vláda Roberta Fica funguje desať mesiacov. Podmienky na to má mimoriadne ťažké – nie len v zahraničnopolitickej oblasti, no proti každému jej zákonnému kroku bojuje aj opozícia, ktorá je zodpovedná za stav ekonomiky, v akom sa aktuálne Slovensko nachádza. Strana Hlas-SD zorganizovala tlačovú besedu (TB), na ktorej ministri Matúš Šutaj Eštok zodpovedný za rezort vnútra, Zuzana Dolinková (zdravotníctvo), Erik Tomáš (sociálne veci) a Kamil Šaško (štátny tajomník ministerstva hospodárstva) porovnávali v praxi politiku sociálnej demokracie a progresivizmu, aký tu praktizovala prezidentkina vláda pod vedením Ľudovíta Ódora (PS).

Šutaj Eštok sa zameral na porovnanie uznesení vlády Ľudovíta Ódora a súčasnej vlády. Vyčíslil, že z deviatich miliárd eur bolo vysoké percento nasmerované práve na pomoc ľuďom. Erik Tomáš ako symbol schopností oboch vlád pripomenul zemetrasenie v okrese Vranov nad Topľou, po ktorom ľudia do nástupu novej vlády zostali bez akejkoľvek pomoci. Šutaj Eštok tiež hovoril o tom, že Hlas trvá na poste predsedu Národnej Rady SR.

Nemajú inú možnosť

Matúš Šutaj Eštok v úvode TB skonštatoval, že nemali inú možnosť, ako byť iní, ako predchádzajúce vlády. Platí to pre vládu Igora Matoviča, Eduarda Hegera (vtedy OĽaNO), ale aj Ľudovíta Ódora (aktuálne PS).

Jasná reč čísel

„Tieto vlády sa na ľudí vykašľali. Riešili iba svoje vnútorné spory, hádky, prípadne si stavali lego-kocky. Ale pre ľudí neurobili takmer nič,“skonštatoval Šutaj Eštok s tým, že súčasná opozícia v tomto trende pokračuje – opozícia podľa neho neprišla so žiadnym návrhom, ktorý by zlepšil život ľudí na Slovensku. Porovnali 21 zasadnutí vlády Ľudovíta Ódora so 46-timi zasadnutiami súčasnej vlády a keď si prešli viac, ako 650 vládnych materiálov, dospeli k záveru, že aktuálna vláda prijíma oveľa viac opatrení pre ľudí.

„Z balíka zhruba deviatich miliárd sme zhruba 85 percent financií schválili opatrenia s pozitívnym vplyvom na ľudí, samosprávy, alebo zamestnávateľov. To sú tvrdé fakty,“ hovorí predseda Hlasu.

HLAS na tlačovej konferencie uviedol, že súčasná vláda z rozpočtu v sume cca 9 miliárd € vyčlenila viac ako 85% financií na opatrenia s pozitívnym vplyvom na ľudí, samosprávy a zamestnávateľov. Šutaj Eštok spomenul niektoré z opatrení, ktoré ministri za stranu HLAS – sociálna demokracia za 10 mesiacov predložili, ako napríklad 13. dôchodok od Erika Tomáša, energo-pomoc od Denisy Sakovej, výstavby nemocníc od Zuzany Dolinkovej. Tiež uviedol predkladané zákony na úpravu verejného obstarávania od Richarda Rašiho, alebo „nežnú revolúciu vo vzdelávaní“, ako 89 opatrení v rezorte školstva nazval Tomáš Drucker. Rovnako spomenul zastavenie nelegálnej migrácie na Slovensku po 2 akciách, ktoré zorganizovalo ministerstvo vnútra pod jeho vedením na našich hraniciach.

Najvýraznejší rozdiel medzi úradníckou vládou Ľudovíta Ódora a súčasnou vládou odprezentoval pri opatreniach  v oblasti sociálnej politiky a pomoci tým najzraniteľnejším.

„My si našich starých rodičov vážime a neodsúvame ich na okraj spoločnosti, ako to robil progresívny Ódor. Na rozdiel od predstaviteľov SaS si nemyslíme, že dôchodcovia neprispievajú k ekonomickej hodnote spoločnosti. Ódorova progresívna vláda vyčlenila len 7 % z celkového rozpočtu vlády na sociálnu oblasť. Toto považujeme za výsmech pre všetkých ľudí na Slovensku. Naša vláda, naopak, prijala opatrenia vo výške 4,5 miliardy eur na pomoc ľuďom, čo predstavuje 50 % z celkového rozpočtu, ktorý vláda rozdelila,“ zdôraznil Šutaj Eštok.

Tomáš pripomenul zemetrasenie

Minister sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš pripomenul zemetrasenie na východe Slovenska spred takmer roka, pri ktorom progresívna vláda nebola schopná nie len že vyčleniť žiadnu finančnú pomoc pre rodiny a samosprávy, ale za tri týždne neboli schopní ani vycestovať na miesto nešťastia.

„Nedokázali zdvihnúť svoje progresívne zadky vtedy, keď ľudia potrebovali pomoc na východnom Slovensku, nechali ich tam tri týždne, až kým prišla nová vláda. Tá v priebehu niekoľkých dní začala doručovať humanitárnu pomoc a potom aj ďalšiu inú,“pripomenul Tomáš, ktorý práve túto pomoc vníma, ako základný symbol medzi súčasnou a prezidentkinou vládou.

Post predsedu NR SR patrí Hlasu

Podľa Šutaja Eštoka, jeho strana nepotrebuje otvárať koaličnú zmluvu. Nemieni ani robiť politické rošády na rôznych postoch.

„Mali sme koaličnú radu, kde všetky koaličné strany, myslím si, že rešpektovali, že táto pozícia patrí Hlasu,“doplnil Šutaj Eštok s tým, že je na Andrejovi Dankovi a SNS, kedy bude SNS pripravená hlasovať za Hlasáckeho kandidáta na tento post.

Šimečka zrazu miluje Slovensko
Znie to, ako keby prírodné bohatstvo Slovenska bolo vo vlastníctve Progresívneho Slovenska. Lebo oni tvrdia, že "si ho nedáme". To vyplýva zo statusu Michala Šimečku na sociálnej sieti. Napísal aj, kto mu ho berie. A ten titulok? V úvode statusu... Čítať ďalej
06 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

NAŽIVO: Sociálna demokracia vs. progresivizmus v praxi
Tlačová konferencia strany Hlas - sociálna demokracia na tému Desať mesiacov práce pre ľudí: Sociálna demokracia vs. progresivizmus v praxi <iframe... Čítať ďalej
06 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik