Exminister školstva: Číre opozičné zúfalstvo...
08 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Michal Šimečka (PS) prišiel v priebehu štvrtka s myšlienkou, že autorom návrhu na jeho odvolanie z postu podpredsedu NR SR je Pavol Gašpar, nedávno vymenovaný riaditeľ Slovenskej informačnej služby. Bývalý minister školstva Juraj Draxler na sociálnej sieti konštatuje - dlho som nevidel, s prepáčením, priblblejšiu politickú kauzu ako "Šimečkovo odvolanie vs. Gašpar".

Michal Šimečka na sociálnej sieti prišiel s „prevratnou myšlienkou“ – treba odvolať nedávno vymenovaného riaditeľa SIS Pavla Gašpara, pretože on je údajným autorom dokumentu na Šimečkovo odvolanie. Podpredseda NR SR Tibor Gašpar by bol celkom hrdý, keby taký dobrý návrh napísal jeho syn, nie je to však tak. Pavol Gašpar celú „záhadu“ vysvetlil rodinným balíkom softvéru na vytváranie dokumentov, čo nepovažuje za nič nezvyčajné ani Juraj Draxler. Ten však prichádza aj s tým, ako si zrazu opozícia v prípade otca a syna Gašparovcov protirečí. Preto podľa Draxlera ani sama neverí tomu, o čom presviedča nás. 

Šimečka chce odvolať Gašpara

„Autorom dokumentu na moje odvolanie z postu podpredsedu NR SR je Pavol Gašpar. Áno, samotný šéf SIS. Ukazujú to vlastnosti dokumentu. Je to absolútny škandál a dôvod na okamžité odvolanie Pavla Gašpara. Ide o priame zapojenie tajnej služby do politického boja proti opozícii. A úplne to dokresľuje výrok Pavla Gašpara, že chápe obavy opozície z jeho menovania do čela SIS. Ide o útok na deľbu moci v štáte a na samotné princípy demokracie. Pavol Gašpar na svojom mieste po tomto škandále nemôže zostať, a poslanci Smeru a SNS musia svoju spoluprácu na tomto čine vysvetliť. A keď sme už pritom. Ako môžeme dôverovať SIS, že dokáže plniť svoju funkciu, keď jej šéf po sebe nedokáže ani len zamiesť stopy...," uviedol na sociálnej sieti predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Gašpar odkazuje Šimečkovi: Ja nie som ako Čaputová
Šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar odmieta tvrdenia predsedu hnutia PS Michala Šimečku o tom, že písal návrh na jeho odvolanie z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Šimečkovo tvrdenie dementoval aj podpredseda NR SR Tibor... Čítať ďalej
05 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Toto Šimečka nevie?

„Keby ale ten návrh naozaj písal môj syn, bol by som naňho veľmi hrdý, pretože je napísaný dobre. Ja sa cítim, natoľko svojprávny, že by som vedel o vašom návrhu a o dôvodoch na vaše odvolanie rozprávať aj z hlavy niekoľko hodín. Je však úbohé, ako sa vy bránite, pretože miesto toho, aby ste začal vyvracať všetky tieto dôvody, tak ste sa uchýlil k tomu, že tento návrh som nepísal ja," odkázal Šimečkovi poslanec NR SR Tibor Gašpar (Smer-SSD) s tým, že nie je ako bývalá prezidentka SR a ešte bývalejšia podpredsedníčka PS Čaputová, ktorá bola známa tým, že jej isté dokumenty písal pán Valášek. Kauza vznikla tak, že v rámci rodiny je na jedno meno zakúpená licencia programu na tvorbu dokumentov a tá ich aj „podpisuje“ vo vlastnostiach.

Číre opozičné zúfalstvo

Juraj Draxler vo svojom statuse poznamenáva, že je pomerne bežná vec, písať dokumenty na počítači, v ktorom je stiahnutý rodinný kancelársky balík, prípadne že píšete na laptope niekoho iného.

„V danom prípade je to úplne irelevantná informácia, pretože spomínané osoby, ako blízki rodinní príslušníci, majú veľa dôvodov, prečo si môžu zdieľať softvér či rovno hardvér a nie je to nič nezvyčajné,“myslí si Draxler.

Brutálne protirečenie si opozície

„Na celom kriku ale fascinuje najmä, po druhé, ako brutálne si opozícia protirečí. Pretože ešte dovčera celý vzťah prezentovali tak, že syn nemá čo byť šéfom tajnej služby, keďže ho vraj zjavne riadi otec. A od včera je všetko úplne naopak. Zrazu vraj je demokracia v ohrození, pretože parlament riadi šéf tajnej služby,“ poznamenáva Draxler s tým, že takto vykonštruovanému príbehu, že by otec spísal návrh na objednávku svojho syna, neverí ani samotná opozícia.

„Ale opozícia si aj tak ide svoj dokonale dementný príbeh, o tom, ako sme sa priblížili k Bielorusku (čo inak tiež nesedí - ani tam politiku neriadi šéf tajnej služby). Len čisto preto, aby pomáhali vyrobiť titulky v menej prízorných zahraničných médiách, ktoré prípadne budú šíriť príbeh o tom, že tajná služba SR likviduje opozíciu,“ píše ďalej Draxler.

Hlas ľudu: Miško netýral mačiatka, ani žabám nožičky netrhal, neberte mu kreslo
Ani kýbliky deťom na piesku nebral, hrady a tortičky im nebúral. Ani Aničku v škôlke za vrkoče neťahal. Ani na susedove čerešne nechodil. Nenaučil sa loziť po stromoch. Dokonca ani vo vláde nebol. Ani nekradol. Tak prečo mu ho beriete? A toto... Čítať ďalej
06 | 09 | 2024 | Mária Škultétyová

Ani sami neveria tomu, čo hovoria

„Úplne zjavne tomu nijako sami neveria, ale napriek tomu z úplne normálnej veci, triviálnej veci, nad ktorou by sme sa v bežnom živote ani nezamýšľali, vyrábajú politickú krízu. Ja netvrdím, že koalícia sa v podobných prípadoch správa nejako vzorovo. Aj v ich komunikácii rôznych afér by sa našli veci, kde sa tiež s faktami narába prípadne trochu akoby boli z gumy. Ale to, čo teraz predvádza Michal Šimečka a ďalší, to je už úplne, totálne, za všetkým čiarami,“ uzatvára Draxler.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik