Eštok: Páchateľov pri atentáte na Fica mohlo byť viac
06 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

V súvislosti s piatkovým návratom Roberta Fica (Smer-SSD) do Handlovej, kde bol na neho 15. mája spáchaný neúspešný atentát, novinárov na tlačovej besede strany Hlas-SD zaujímali aj okolnosti vyšetrovania tohto činu. Minister vnútra a predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok požiadal verejnosť o dôveru voči kompetentným orgánom, no on sám nemá možnosť nahliadnuť do živého spisu.

Minister vnútra odpovedal aj na otázku, ako je možné, že Cintula ešte nestojí pred súdom. Vysvetlil, že všetky súčinné zložky pracujú naplno, aby objasnili tento čin. Výsledok vyšetrovania by mal slúžiť aj ako memento pre tých, ktorí sa nepoučili. Padla aj otázka na to, či Cintula skutočne nebol jediným páchateľom a pri otázke na to, či pochybila ochranka, Matúš Šutaj Eštok avizoval, že vyšetrovanie tohto prípadu je už takmer uzatvorené a dôsledky vyvodí až keď bude mať na stole správu z Úradu inšpekčnej služby.

Cintula nestojí pred súdom. Prečo?

„Nemali by sme mať pána Cintulu po štyroch mesiacoch už pred súdom? Ľudia sa na to budú pozerať tak, že bol prichytený priamo na mieste, so zbraňou, všetci videli, že strieľal. Prečo po štyroch mesiacoch ešte nemáme odsúdeného páchateľa,“ zaujímalo novinára z Markízy.

Minister vnútra pripomenul, že čin z Prahy sa vyšetroval takmer rok, toto sa prešetruje štyri mesiace. „Majte dôveru, je tam zriadený špičkový vyšetrovací tím, je tam daná súčinnosť všetkých bezpečnostných služieb nie len slovenských, ale aj zahraničných. Je tam dozorujúca Generálna prokuratúra, kvalitní prokurátori,“vyratúva Šutaj Eštok s tým, že on osobne má dôveru v to, že všetky tieto orgány urobia všetko pre to, aby sa čin prešetril „do poslednej skrutky“.

Hlas: Čísla za 10 mesiacov našej vlády hovoria jasne v náš prospech (VIDEO)
Štvrtá vláda Roberta Fica funguje desať mesiacov. Podmienky na to má mimoriadne ťažké – nie len v zahraničnopolitickej oblasti, no proti každému jej zákonnému kroku bojuje aj opozícia, ktorá je zodpovedná za stav ekonomiky, v akom sa aktuálne... Čítať ďalej
06 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vyšetrovací tím pracuje

„Ozaj si myslíte, že niekto v tom vyšetrovacom tíme spí?,“pýta sa Šutaj Eštok pripomínajúc, že už včera vyšla informácia o množstve procesných úkonov a dožiadaní v rámci zahraničia. Nevie, či to bude o mesiac, o dva, alebo o tri, je však isté, že vyšetrovanie nezostane bez výsledku.

„To bude veľké memento pre tých, ktorí nie že sa z tohto činu nepoučili, ale ďalej hecujú nenávisť,“ doplnil minister.

Bolo páchateľov viac?

Doteraz minister vnútra niekoľkokrát pripustil možnosť, že páchateľov bolo viac. „Zatiaľ sme nevideli žiadne dôkazy, ani tvrdenia vyšetrovateľov v tomto zmysle. Sú naďalej indície, že páchateľov mohlo byť viac? Z čoho vychádzate,“ pýtal sa ďalej redaktor.

Minister vnútra síce nemá prístup k vyšetrovaciemu spisu, podľa vlastných slov z neho nevidel „ani jednu čiarku“, no Cintulovo vystupovanie na sociálnych sieťach, či na ona to, čo hovoril na protivládnych protestoch, jeho presvedčenie je, že páchateľov mohlo byť viac.

Nezlyhali príslušníci ochranky?

Ľudí však zaujíma aj to, či v čase atentátu nejako nezlyhala ochranka. Minister vnútra hovorí, že v tomto prípade už sa vyšetrovanie blíži k záveru a správa policajnej inšpekcie by mala byť k dispozícií v horizonte niekoľkých týždňov, možno dní. Minister ju však nekonkretizoval.

„Zatiaľ som tú správu nevidel, ale mám informácie o tom, že už by sa mala finalizovať,“ pripustil minister. Na otázku, čo bude, ak správa potvrdí pochybenia ochranky minister reagoval: „Odvolám toho, kto pochybil.“

Bombové vyhrážky pokračujú! Tentokrát policajti zasahovali v katedrále
Pre údajnú bombovú hrozbu polícia prehľadávala košický Dóm sv. Alžbety. Výhražný e-mail, ktorý sa objavil v piatok ráno, bol tentokrát adresovaný cirkvi. Jeho obsah je podobný, ako pri e-mailoch z uplynulých dní adresovaných školám. Informovala o... Čítať ďalej
06 | 09 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik