Česko smúti: Prečo si na život siahol elitný detský psychológ
06 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Susedným Českom v uplynulých dňoch otriasla smrť elitného detského psychológa, psychoterapeuta a súdneho znalca, 48-ročného Radka Ptáčka. Ten bol od nedele nezvestný a jeho rodina to oznámila na polícii. V utorok sa najhoršie obavy potvrdili – nájdené boli už len jeho telesné pozostatky.  Jedna z verzií vyšetrovania hovorí aj o tom, že si na život siahol on sám. To, že prežíval vnútorné trápenie, potvrdila aj jeho známa.

Ptáček ako psychológ, psychoterapeut a profesor lekárskej psychológie pôsobil na 1. lekárskej fakulte Univerzity Karlovej, ale aj na University of New York in Prague. Na oboch inštitúciách sa venoval vzdelávaniu lekárov, sociálnych pracovníkov či sudcov, ale mal aj bohatú publikačnú činnosť. Navyše mnohí ho poznali aj z médií. Napriek tomu česká polícia podľa portálu Blesk uvažuje aj o možnosti samovraždy, keďže ešte v nedeľu večer manželke posielal správy, ktoré pôsobili, ako rozlúčka. V tomto kontexte aj posledný Ptáčkov status na Facebooku vyznieva mrazivo – hovorí v ňom o absolútnej potrebe lásky a zhubnosti samoty. S Ptáčkom sa lúčilo na sociálnych sieťach množstvo osobností nie len kultúrneho a spoločenského života, no aj ľudia, s ktorými prichádzal do kontaktu v pracovnom živote. Jedna z jeho kamarátok dokonca upozornila, že práve samota je problém ľudí, ktorí pracujú v pomáhajúcich profesiách.

Rozlúčka so ženou

„Nezvestný odoslal svojej žene niekoľko správ, ktoré vyzneli ako lúčenie,“uviedla podľa portálu Blesk policajná hovorkyňa Michaela Richterová s tým, že v hre je aj verzia samovraždy.

Ptáček zmizol zo svojho domova v nedeľu okolo šiestej večer. Manželke podľa vyjadrenia policajtov povedal, že ide do práce, neskôr jej posielal správy, ktoré zneli ako lúčenie. Na telefóne si následne nastavil odkaz, že je v zahraničí a že ho majú volajúci kontaktovať prostredníctvom mailu. V skutočnosti ale najskôr odišiel do Prahy – tam ho aj v utorok našli v jednom z hotelov vo Vinohradskej ulici.

Exkluzívne svedectvo: Keď Fiala "odkopol" Slovákov. Čo sa dialo za zatvorenými dverami u Fica?
Uplynulú sobotu sa konalo neverejné Česko-slovenskom fórum, organizované spolkom Svatopluk diplomata Petra Druláka. Popri bývalom prezidentovi Milošovi Zemanovi prehovoril aj slovenský europoslanec Ľuboš Blaha. Blaha na fóre ponúkol exkluzívny... Čítať ďalej
05 | 09 | 2024 | Katarína Reiterová

Nedeľný status

Ak mám po 25-tich rokoch v psychológii povedať, čo je v živote dôležité - láska, láska, láska... vlastne nič iné. Staraj sa o vzťahy, pretože len vzťahy ti môžu dať dobrý život. Môžeš sa dobre najesť, dobre cvičiť, ale ak nemáš vzťahy, na inom nezáleží,“napísal Ptáček na svojej oficiálnej facebookovej stránke ešte v nedeľu podvečer.  Netreba podľa neho hľadať elixír dlhovekosti, lebo možno ho máme vedľa seba.

O samote

„Ak by som mal definovať, čo v živote naozaj zabíja, je samota... Samota ťa zničí... pomaly a stabilne. Vzťahy ťa budú držať a dajú ti "večný a vďačný život"... milujem život,“doplnil v statuse Ptáček uzavrúc ho tým, že deti sú dar a bitka vo výchove nemá význam.

Lúčili sa s ním mnohé osobnosti

„Profesor Radek Ptáček bol veľkým zástancom mnohých dôležitých zmien v oblasti ľudských práv a ochrany, najmä tej najzraniteľnejšej časti našej spoločnosti. Dlhodobo ma podporuje v téme neprijateľného fyzického trestania na deťoch. Úzko sme pracovali na zmenách v systéme starostlivosti o ohrozené deti. Prostredníctvom svojich výskumov a verejných prednášok patril medzi kľúčových priekopníkov potrebných zmien v oblasti zdravotníctva aj v segmente varovnej justície. Som mu vďačná za veľa vecí. S veľkou ľútosťou prijímam správu, že jeho život skončil. Úprimnú sústrasť a veľa síl rodine a blízkym,“ napísala na sociálnej sieti Laura Šimáčková-Laurenčíková, splnomocnenkyňa vlády pre ľudské práva.

Samotu potvrdila aj jeho kamarátka

„S Radkom sme si veľmi rozumeli a začal ku mne chodiť na individuálne jogové lekcie. Dosť sa mi zveroval. Pochopila som, že človek jeho kapacity facilitovať druhých nemá okolo seba veľa ľudí, na ktorých sa dokáže sám obrátiť alebo im povedať, čo ho ťaží,"uviedla jedna z jeho kamarátok.

Prehovoril zlodej, ktorý vykradol dom hrdinu SNP Strmeňa
Dôstojné oslavy 80-teho výročia Slovenského národného povstania a ich dozvuky narušila veľmi nepríjemná udalosť. 30-ročný recidivista Lukáš sa vlámal do domu jedného z veteránov SNP, Vladimíra Strmeňa. Polícia ho dolapila hneď na druhý deň. Nový... Čítať ďalej
06 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Máme rovnaké problémy, ako vy

„My všetci, ktorí pracujeme v pomáhajúcich profesiách a vždy sme tu pre tých druhých,  potrebujeme vedieť sami požiadať o pomoc a hlavne včas rozpoznať, že ju potrebujeme. Tí, na ktorých sa toľko ľudí obracia o radu a vzhliada k nim ako k vzorom, majú mnohokrát vo svojom osobnom živote rovnaké problémy ako tí, ktorým sú sami oporou,"dodala Ptáčkova kamarátka.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik