VIDEO! ODVOLANIE ŠIMEČKU - TK R. Huliaka a T. Gašpara, ŠIMEČKA REAGUJE
05 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

Tlačová konferencia za účasti poslanca Národnej rady SR za klub Slovenskej národnej strany Rudolfa Huliaka a podpredsedu NR SR Tibora Gašpara k téme: Spoločná iniciatíva k odvolaniu Šimečku.

VIDEO:

 

"V prvom rade ide o prijímanie štátnych dotácií blízkymi osobami Michala Šimečku, ktoré sú priamo v príbuzenskom pomere cez dve občianske združenia v období 2020 až 2024, keď mal podľa nás priamy vplyv na poskytovanie dotácií týmto subjektom," povedal na tlačovej konferencii podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD), ktorý návrh podal spolu s Rudolfom Huliakom (SNS). Gašpar hovoril aj o podozreniach z nezákonného postupu pri ovplyvňovaní procesu prideľovania štátnych dotácií a odvoláva sa na audit, ktorý prezentovalo ministerstvo spravodlivosti.

Šéf PS tiež podľa návrhu zneužíva protesty proti ministrom, ktorí vedú rezorty kultúry či spravodlivosti, čo sú rezorty, v ktorých Šimečkova rodina podľa koalície "stráca finančné zázemie". Ďalším dôvodom na odvolanie Šimečku je podľa Gašpara to, že jeho otec je spoluakcionár média, ktoré označil za "protivládne" a je podľa neho politicky aktívne v prospech PS. Vidí v tom narušenie základnej politickej súťaže. Gašpar tiež kritizuje verejné vystupovanie šéfa PS. Jeho rétorika a vedenie opozičnej politiky sú podľa Gašpara "naďalej konfrontačné do takej miery, že môže eskalovať napätie v spoločnosti".

Huliak verí, že poslanci Hlasu-SD za odvolanie Šimečku zahlasujú, hoci nepridali svoje podpisy pod návrh. Predstavitelia Hlasu-SD opakovane hovoria, že Šimečka by mal z postu odstúpiť sám.

V rámci nej Tibor Gašpar (SMER - SSD) uviedol, že Juraj Krúpa (SaS) by mal odstúpiť z postu poslanca pre jeho tvrdenia o SIS a izraelskom IT riešení Pegasus. Gašpar kritizuje, že Krúpa verejne špekuluje, hoaxuje o tom, či SIS zariadenie Pegasus má.

Rudolf Huliak sa v rámci tlačovej konferencie vyjadril k voľbe predsedu parlamentu, ktorá na na septembrovej schôdzi nebude. Ako informoval, ide o koaličnú dohodu.

Poslanci Smeru a SNS podali návrh na odvolávanie M. Šimečku
Poslanci Národnej rady (NR) SR za Smer-SD a SNS podali vo štvrtok návrh na odvolanie šéfa PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR. Mimoriadna schôdza k odvolávaniu by sa mala konať do siedmich dní od podania návrhu. Inicioval ho premiér... Čítať ďalej
05 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

M. Šimečka vníma návrh na jeho odvolanie ako pomstu za dobrú opozičnú prácu

Líder opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka vníma návrh na jeho odvolanie z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR ako pomstu za dobrú opozičnú prácu. Uviedol to v reakcii na podanie návrhu poslancami za Smer-SD a SNS. Ich kritiku voči svojej osobe a čerpaniu dotácií organizáciami prepojenými na jeho blízkych odmietol. Tvrdí, že na jeho odvolanie tlačí premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Začalo sa to útokom na nadáciu, ktorá je pomenovaná po mojom starom otcovi, s ktorou ja, pochopiteľne, nemám nič spoločné. Teraz to pokračuje útokmi na môjho otca, mamu, partnerku, pričom ide o organizácie, ktoré získavali granty celé roky dávno pred tým, než ja som bol v politike, a všetko je verejné a transparentné," poznamenal na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Koalícia chce podľa slov Šimečku odviesť jeho odvolávaním pozornosť od viacerých aktuálnych tém a problémov. Deklaroval, že v opozičnej práci budú pokračovať. "Mňa to vôbec neodradí a ani to nezmenší naše odhodlanie vymeniť vládu Roberta Fica v najbližších voľbách. Budeme to robiť naďalej dôrazne, dôsledne, všetkými nástrojmi, ktoré nám Ústava SR dáva k dispozícii. Budeme poukazovať na to, že Robert Fico nevládne pre ľudí, ale iba pre vlastnú pomstu," podotkol.

Návrh na odvolanie Šimečku podali vo štvrtok parlamentní poslanci za Smer-SD a SNS. Pri odôvodňovaní hovorili o čerpaní štátnych dotácií osobami, ktoré sú Šimečkovi blízke, a podozreniach z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Vyčítali mu aj organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie. Mimoriadna schôdza NR SR k odvolávaniu by sa mala konať do siedmich dní od podania návrhu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik