Útok na Kursk - Zelenského katastrofa?
05 | 09 | 2024 I Milan Laca

Autor: Radomir Markuš

Ukrajinskí dôstojníci pripúšťajú, že Zelenského dobrodružstvo pri Kursku sa skončí katastrofou.

Podľa operatívnych správ z rôznych zdrojov, začiatkom dňa 5. septembra v Kurskom regióne ruské ozbrojené sily naďalej zadržiavali nepriateľa. Napriek tomu sa nevzdáva pokusov presadiť sa cez našu obranu.

Pribrzdili 

Zaujímavé je, že americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v správe, zverejnenej 5. septembra píše, že ukrajinskí vojaci dosiahli v oblasti Kurska len veľmi malý pokrok v rámci bojov v celom výbežku. Nepriateľ údajne postúpil niekoľko stoviek metrov na poliach juhovýchodne od Durovky a po ceste juhovýchodne od dediny. Je pravda, že experti ISW nenašli túto správu v iných zdrojoch.

Zajatec tvrdí: Ukrajinci chceli vyhodiť do vzduchu atómovú elektráreň!
Chceli zničiť atómku? Ukrajinský zajatec vyzýva svetové spoločenstvo. Výzva k rozumu Zajatý vojak ukrajinských ozbrojených síl Škoda vyzval svetové spoločenstvo, aby zabránilo sabotážam v jadrových elektrárňach. Pripravovali... Čítať ďalej
05 | 09 | 2024 | Milan Laca

Kto sa v tom má vyznať? 

Informácie si protirečia. Ukrajinské monitorovacie kanály tvrdia, že vrchný veliteľ Syrskij pravidelne kompenzuje straty, ktoré sú pre ukrajinské ozbrojené sily citlivé, presúvaním malých skupín obrnených vozidiel a personálu cez kontrolný bod Sudža. Tiež sa uvádza, že nepriateľ útočí vo vlnách a snaží sa okamžite získať oporu v druhom slede. „Dvaja majori“ poznamenávajú, že naši (ruskí) delostrelci a piloti bezpilotných lietadiel nie sú vždy schopní zasiahnuť nepriateľa na ceste. Ale letectvo pôsobí proti koncentráciám nepriateľov v lesoch, vrátane použitia bômb FAB-3000 s UMPC a ODAB.  

Postupne ich ničia 

Naše ministerstvo obrany tiež oznámilo zničenie „super zbraní“. V priebehu dňa dosiahli straty ukrajinských ozbrojených síl až 450 vojakov a 17 obrnených vozidiel, vrátane tanku, bojového vozidla pechoty a 15 bojových obrnených vozidiel, 40 vozidiel, štyri delá, vrátane troch Caesar a jeden kus M777, ako aj dve odpaľovacie zariadenia s raketovými systémami  M142 HIMARS a M270 MLRS.

A čo ďalej? 

„Teraz sa úradníci snažia zastaviť zlyhanie presunom síl z iných smerov a vyslaním obrovského množstva mobilizovaných. Čiastočne sa tým spomalí blesková vojna ruských ozbrojených síl, ale zvýši sa riziko neúspechov pri obrane ozbrojených síl Ukrajiny v iných smeroch. V dôsledku toho Ukrajina do konca roka stratí obrovské množstvo územia na Donbase a v „Kurských krajinách“, čo povedie k tomu, že Zelenského okázalá PR ofenzíva z roku 2024 bude zlyhaním“, píše sa v článku.

Rusko opäť varuje!
Lavrov vyzval USA, aby nežartovali s ruskými „červenými líniami“. Moskva znova varuje pred nebezpečenstvom veľkého konfliktu. Výzva Ruská federácia vyzýva Spojené štáty, aby nežartovali s „červenými líniami Ruska“ pri zvažovaní otázky... Čítať ďalej
04 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik