Prečo Putin preferuje Harrisovú? Kto je pre Rusov lepší kandidát?
06 | 09 | 2024 I Milan Laca

Prečo si Putin vybral Kamalu Harrisovú: vnútorný boj je prospešný.

"Smieška" z Demokratickej strany je bezpečnejšia ako nevyspytateľný medveď Trump. Komentuje ruský  politológ Marat Baširov.

Sarkazmus...

"Kamala alebo Donald?  Ukázalo sa, že pani Harrisová je pre ruské záujmy lepšia. Podporili sme Bidena, ale vypadol z kampane, takže teraz budeme podporovať Harrisovú". Tento vzorec ruského postoja k americkým voľbám vyslovil na ekonomickom fóre vo Vladivostoku Vladimir Putin.

Zlovestná Putinova rečnícka otázka
Na Východnom ekonomickom fóre vo Vladivostoku sa prezident Ruskej federácie Vladimír Putin zrazu spýtal: "Čo ak Rusko zareaguje rovnakým spôsobom na ostreľovanie jadrových elektrární Kursk a Záporožie?" Informuje agentúra RIA. Ostreľovanie... Čítať ďalej
05 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Lepšie ako horšie

"Moskva sa nechystá zasahovať do amerických volieb a nikdy takéto plány nemala. Toto je potrebné okamžite uviesť. Ale nemáme zakázané mať názor,  toto nie je myšlienkový zločin". Vladimir Putin, ktorý vystúpil na plenárnom zasadnutí Východného ekonomického fóra, vyjadril tento názor. Pre Rusko je lepšie, ak demokrati zostanú v Bielom dome. 

Nech si vyberú

„Pokiaľ ide o favoritov, nie je na nás, aby sme určovali. To je stále voľba amerického ľudu. Povedal som, že naším obľúbencom bol súčasný prezident, pán Biden. Stiahol sa z kampane, ale povzbudil všetkých svojich priaznivcov, aby podporili pani Harrisovú. Urobíme to isté – podporíme ju”, vyhlásil  ruský prezident. Dodal, že je to len prvá vec. A po druhé poznamenal, že demokratickí kandidátka sa „smeje tak expresívne a nákazlivo. To svedčí o tom, že sa jej darí".

Kto teda?

"Kamala je pre nás zlepšia ako Donald. Je predvídateľná. On je nepredvídateľný, ako medveď na jar. A najbolestivejšia pre Rusko bude jeho nepredvídateľnosť v prístupe k riešeniu ukrajinskej krízy. Pán Trump však už dávnejšie v rozhovore naznačil, že má „plán pre Ukrajinu a nie ani tak plán, ale nápad pre Čínu". Ale nevysloví ich, pretože čo je to za plán, ak nepríde žiadne prekvapenie", tvrdí Baširov.  

Tvrďas...

"Trump je tvrdší. Okamžite začne s ultimátom, ktoré dá Ukrajine rakety akéhokoľvek doletu a zruší obmedzenia na údery hlboko do ruského územia“, komentuje  politológ Marat Baširov.  "Má úplne inú stratégiu pre vzťahy s inými krajinami. Viac ho zaujíma Čína a Izrael. Ale aby zastavil konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, uchýli sa k jazyku ultimát. Tieto ultimáta sa nám veľmi páčiť nebudú. Kamala Harrisová  bude presadzovať rovnakú politiku ako Biden. Pre nás nie je o nič horšia ako Biden. Toto je hlavná vec. Preto ju podporujeme".

A ešte dôvod

Existuje ešte jeden dôvod, prečo si Kremeľ vybral za svojho favorita kandidátku z Demokratickej strany. Harrisovej príchod do Bieleho domu udrží súčasnú rovnováhu síl v americkom establishmente. Tá je taká, že tam nikto nemá skutočnú moc.

Riziko tretej svetovej sa ešte zvýši?
USA sú blízko k rozhodnutiu poskytnúť Ukrajine rakety dlhého doletu pre F-16. Agentúra Reuters, s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísala, že Spojené štáty sú blízko k dohode poskytnúť Ukrajine riadené strely s dlhým doletom. Môžu... Čítať ďalej
03 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik