Liberálni aktivisti v kultúre sa rozhodli štrajkovať! MK SR REAGUJE!
05 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Slovenská kultúrna scéna sa ocitla v nezvyčajnej situácii. Platforma Otvorená kultúra, zastupujúca len časť umeleckej obce, vyhlásila štrajkovú pohotovosť pod názvom Kultúrny štrajk. Tento krok vyvoláva množstvo otázok o jeho opodstatnenosti a skutočných motívoch iniciátorov.

Búrlivé vyhlásenia protestujúcich

Medzi podporovateľmi protestu figurujú mená ako herečka Jana Kovalčíková či Matej Drlička, no zdá sa, že väčšina kultúrnej obce ostáva zatiaľ bokom.

Otázne motívy a financovanie

Protestujúci spustili pred časom aj finančnú zbierku na podporu svojich aktivít. "Každé euro nám pomôže vydržať dlhšie a pracovať efektívnejšie," tvrdia. Doteraz vyzbierali 11 036 €.

Inciátori protestov spísali zoznam požiadaviek, ktoré plánujú rozposlať. Na otázku redaktora Denníka N, "čo by z hľadiska štrajkovej pohotovosti znamenalo odvolanie alebo odstúpenie ministerky kultúry a generálneho tajomníka služobného úradu" odpovedal zmätočne moderátor protestu, "že budú komunikovať a informovať v reakcii na reakciu týchto ľudí" svoje požiadavky.

Nová riaditeľka SND Ťapáková schladila svojho predchodcu: Tvoje reakcie sú hysterické!
Od utorka 27. augusta vedie SND nová generálna riaditeľka Zuzana Ťapáková. Tá prišla do škandálmi zmietajúceho sa prostredia so štrajkujúcimi a rozhádanými umelcami. Ex riaditeľ Drlička tvrdí, že situácia sa tak skoro neupokojí. Ťapáková má... Čítať ďalej
04 | 09 | 2024 | Katarína Reiterová

MKSR Rešpektuje právo na štrajk,vyzýva zároveň na rešpektovanie výsledkov volieb

Štrajkovú pohotovosť časti kultúrnej obce berie Ministerstvo kultúry (MK) SR na vedomie, rešpektuje pritom právo dané ústavou. "Na druhej strane by bolo vhodné, aby štrajkujúca časť kultúrnej obce rešpektovala fakt, že vedenie ministerstva vzišlo z demokratických volieb a plní programové vyhlásenie vlády, ktorá má platný mandát," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Petra Bačinská.

V mene rezortu sa zároveň pozastavila nad tým, že členovia štrajkového výboru hovoria o šikanovaní, zastrašovaní a nekompetentnosti súčasného vedenia ministerstva kultúry. "Je to práve táto časť kultúrnej obce, ktorá neustále vytvára tlak a kladie si podmienky, aby bolo v kultúre všetko explicitne podľa ich predstáv," poznamenala hovorkyňa MK. "A to bez akejkoľvek zodpovednosti za verejné financie, ktorá je výhradne na vedení ministerstva kultúry," dodala.

Časť kultúrnej obce vo štvrtok vstúpila do štrajkovej pohotovosti, urobila tak v reakcii na zhoršujúcu sa situáciu v kultúre, ktorú dávajú do súvisu s politicko-mocenskými zásahmi Ministerstva kultúry (MK) pod vedením Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Deklarovali zároveň požiadavky, ktorých splnenie očakávajú od predstaviteľov štátu. Týkajú sa zmeny v riadení ministerstva, finančnej stabilizácie i lepšieho ohodnotenia pracovníkov v kultúre i zastavenia politických zásahov do fungujúcich inštitúcií a podporných schém. Ak sa situácia bude z ich pohľadu zhoršovať, sú pripravení vstúpiť do ostrého štrajku.

S argumentmi štrajkujúcej časti kultúrnej obce sa stotožňuje aj opozičná SaS. "V celom sektore je obrovská neistota. Toto nie je o zopár postoch a peniazoch, ako sa to snaží vysvetliť vedenie MK, toto je o ohrození profesionálnej slobodnej tvorby," uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Ohlásenú štrajkovú pohotovosť zamestnancov kultúry podporuje aj KDH. "Občianske či rezortné protesty sú výdobytkom demokracie a základným právom ľudí vyjadriť svoj názor alebo svoj postoj," pripomenula hovorkyňa kresťanských demokratov Lenka Kovár. Plnú zodpovednosť za aktuálny stav v kultúre nesie podľa KDH ministerka kultúry.

K iniciatíve sa vyjadrila i Slovenská televízia a rozhlas (STVR), ktorá rešpektuje, že medzi členmi štrajkového výboru sú aj zástupcovia Štrajkového výboru zamestnancov a spolupracovníkov STVR. "Túto iniciatívu zástupcov Štrajkového výboru STVR považujeme za aktivitu jednotlivcov, ktorí, samozrejme, majú právo kedykoľvek slobodne vyjadriť svoj názor. Zároveň však opätovne dôrazne odmietame špekulácie o politických zásahoch do spravodajského obsahu verejnoprávneho média," uviedla Andrea Pivarčiová, poverená riadením sekcie komunikácie a marketingu STVR.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik