Košický U.S. Steel v ohrození? Neuveríte, ale BIDEN môže zmariť MEGAFÚZIU storočia!
05 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Americký prezident Joe Biden sa chystá zasiahnuť do miliardového obchodu storočia spôsobom, ktorý môže navždy zmeniť tvár amerického oceliarskeho priemyslu. Podľa dôveryhodných zdrojov blízkych Bielemu domu plánuje zablokovať prevzatie ikonických oceliarní U.S. Steel japonským gigantom Nippon Steel, informuje portál CNN.com. Tento nečakaný krok môže mať ďalekosiahle dôsledky nielen pre americký priemysel, ale aj pre budúcnosť košického závodu.

Prezident vs. oceliarske impérium

Bidenova plánovaná intervencia prichádza v čase, keď sa schyľuje k uzavretiu megafúzie v hodnote 14 miliárd dolárov. Tá by z U.S. Steel a Nippon Steel vytvorila jednu z najväčších oceliarskych firiem mimo Číny. Prezident však údajne chce transakciu stopnúť z dôvodu ochrany národnej bezpečnosti.

"CFIUS (Výbor pre zahraničné investície v USA) ešte nepredložil prezidentovi svoje odporúčanie, čo je ďalší krok v tomto procese," uviedol nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu pre CNN. Táto informácia naznačuje, že konečné rozhodnutie ešte nepadlo, no zdroje hovoria o Bidenovom odhodlaní zastaviť predaj.

Šéf Bieleho domu už skôr vyjadril jasný nesúhlas s predajom americkej ikony do japonských rúk. "Je životne dôležité, aby U.S. Steel zostala americkou spoločnosťou vo vlastníctve a prevádzke Američanov," vyhlásil Biden v marci, čím dal jasne najavo svoj postoj k celej transakcii.

Odbory bijú na poplach, U.S. Steel varuje pred katastrofou

Plánovaný obchod od začiatku narazil na tvrdý odpor odborov a politikov. Odborový zväz United Steelworkers (USW), ktorý zastupuje tisíce zamestnancov U.S. Steel, argumentuje, že Nippon Steel má záujem najmä o neodbororové prevádzky U.S. Steel a ohrozí tisíce pracovných miest.

"Nippon stále neposkytol žiadne skutočné záruky, že naše pracovné miesta, mzdy alebo benefity budú chránené po vypršaní našich súčasných dohôd v roku 2026," uviedli odbory v nedávnom vyhlásení. Táto obava rezonuje medzi zamestnancami, ktorí sa boja o svoju budúcnosť.

U.S. Steel však varuje pred katastrofickými následkami, ak k fúzii nedôjde. "Bez transakcie s Nippon Steel sa U.S. Steel vo veľkej miere odkloní od svojich vysokopecných prevádzok, čo ohrozí tisíce dobre platených odborárskych pracovných miest a negatívne ovplyvní mnohé komunity v lokalitách, kde má naša spoločnosť svoje závody," uviedla spoločnosť v stredajšom vyhlásení.

Spoločnosť zdôrazňuje, že Nippon Steel sľúbil investovať 2,7 miliardy dolárov do odborových závodov mimo Pittsburghu a v Gary v Indiane. "Tieto investície podliehajú uzavretiu transakcie s U.S. Steel a získaniu potrebných regulačných schválení," dodala spoločnosť, čím naznačila, že bez fúzie tieto investície neprídu.

Politická horúčava v predvolebnom roku

Celá kauza naberá na intenzite aj v kontexte blížiacich sa prezidentských volieb v USA. U.S. Steel sídli v Pensylvánii, ktorá je jedným z kľúčových "swing states", kde voliči niekedy dávajú prednosť demokratom a inokedy republikánom.

Proti prevzatiu sa postavili aj ďalší prezidentskí kandidáti vrátane Donalda Trumpa a Kamaly Harrisovej. Tento jednotný front politikov proti predaju ukazuje, aký citlivý je tento problém pre amerických voličov.

Čo bude s košickým závodom?

Osud košických oceliarní U.S. Steel, ktoré zamestnávajú tisíce ľudí, zostáva po najnovšom vývoji nejasný. Ak Biden skutočne zablokuje fúziu, budúcnosť závodu môže byť ohrozená.

Analytik Philip Gibbs z KeyBanc však pre CNN naznačil, že ešte nemusí byť všetko stratené: "Ak je zmena vlastníctva možno nevyhnutná, ak všetky cesty vedú k úbytku, prečo sa nesnažiť maximalizovať záchranné siete písomne? Chcú sa uistiť, že o ich rodiny bude postarané."

Zajatec tvrdí: Ukrajinci chceli vyhodiť do vzduchu atómovú elektráreň!
Chceli zničiť atómku? Ukrajinský zajatec vyzýva svetové spoločenstvo. Výzva k rozumu Zajatý vojak ukrajinských ozbrojených síl Škoda vyzval svetové spoločenstvo, aby zabránilo sabotážam v jadrových elektrárňach. Pripravovali... Čítať ďalej
05 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik