Koniec hoaxom, zabíjačky budú!
07 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS) reaguje na niektoré informácie, ktoré šíria obavy o tom, že sa končia domáce zabíjačky a úplne sa mení systém registrácie pre chovateľov, ktorí chcú dochovať  ošípané vo svojom zariadení.

Takže - je možné legálne vykonať domácu zabíjačku aj po 01.09.2024?

Jednoznačná odpoveď ŠVPS

ÁNO, domácu zabíjačku je možné vykonať aj po prvom septembri, rovnako ako doposiaľ, presunom na registrovaný „D chov“. Každá fyzická osoba si môže kúpiť ošípanú z registrovaného chovu a vykonať si vlastnú domácu zabíjačku na svojom dvore do 24 hodín od premiestnenia ošípanej.

Domácu zabíjačku môže vykonať naďalej aj fyzická osoba, ktorá chová jednu alebo viac ako jednu ošípanú a má zaregistrovaný klasický chov ošípaných (nie „D chov“).

Domáca zabíjačka do 24 hodín po 01.09.2024 – rovnako ako pred 01.09.2024, nič sa nemení

Každý občan SR si môže kúpiť ošípanú, dochovať ju do jatočnej hmotnosti a potom ju zabiť na domácu spotrebu.

Po 01.09.2024 môže chovateľ naďalej dochovať ošípanú kúpenú pred 01.09.2024 na domáce zabitie, nemusí ju bezodkladne odporaziť, dochová ju a odporazí kedy potrebuje podľa vlastného uváženia o konaní domácej zabíjačky. Chov sa v tomto prípade nepreregistruje.

Po začiatku septembra je potrebná registrácia

V prípade, ak chce po 01.09.2024 do tohto chovu chovateľ presunúť ošípanú na dochovanie  je „D chov“ potrebné preregistrovať na klasický chov. Proces je jednoduchý a registrácia nie je spoplatnená. V takomto registrovanom klasickom chove môže chovateľ chovať aj viac ako 1 jednu ošípanú, čo v „D chove“ nebolo povolené.

V procese preregistrovania chovateľ vyplní žiadosť na registráciu chovu, tlačivo registrácia chovu do CRHZ a priloží súhlas vlastníka nehnuteľnosti, že v danej nehnuteľnosti môže chovať ošípané, pokiaľ je sám vlastníkom nehnuteľnosti, do žiadosti napíše číslo listu vlastníctva.

Podrobný postup na preregistráciu chovu je uvedený na web stránke Chov ošípanej na domácu spotrebu. Hlásenie o zabití ošípanej zasiela chovateľ elektronicky cez prístup farmára (vytvorenie prístupu nie je spoplatnené) takže úkon trvá pár minút. (informovala ŠVPS.)

SLOVENSKÉ VODOVODY NA POKRAJI KOLAPSU?! (VIDEO)
Nie je tomu ani dva týždne, čo Národný kontrolný úrad (NKÚ) zverejnil správu o kritickom stave slovenskej vodovodnej infraštruktúry. NKÚ vykonal kontroly vo vodárenských spoločnostiach za posledné tri roky. Do tejto oblasti šlo len malé percento z... Čítať ďalej
04 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik