Exkluzívne svedectvo: Keď Fiala "odkopol" Slovákov. Čo sa dialo za zatvorenými dverami u Fica?
05 | 09 | 2024 I Katarína Reiterová

Uplynulú sobotu sa konalo neverejné Česko-slovenskom fórum, organizované spolkom Svatopluk diplomata Petra Druláka. Popri bývalom prezidentovi Milošovi Zemanovi prehovoril aj slovenský europoslanec Ľuboš Blaha.

Blaha na fóre ponúkol exkluzívny pohľad za zatvorené dvere vedenia strany Smer-SD po tom, čo český premiér Petr Fiala prerušil bilaterálne schôdzky so slovenskou vládou, ako bývalo do tej doby zvyklosťou. Štipľavý komentár pripojil aj Ján Zahradil z ODS.

Zeman hovoril o servilite ako spoločnom nepriateľovi

Bývalý prezident republiky Miloš Zeman na fóre popri dôraze na dôležitosť skvelých vzájomných vzťahov a rozšírenie stredoeurópskej spolupráce na platforme V4 o ďalšie štáty hovoril o servilite ako spoločnom nepriateľovi.

Zeman na stretnutí pochválil slovenskú vládu, že servilite nepodľahla a presadzuje suverénnu slovenskú politiku. Na rozdiel od českej vlády, kedy pripomenul anekdotu o fronte ľudí stojacich pred rektálnym otvorom. Tak podľa neho vystupujú českí politici voči veľmociam.

Svatopluk ako „antiGlobsec“

Neformálne stretnutie predstaviteľov českej a slovenskej konzervatívnej scény z pravice aj ľavice sa konalo v čase, keď Praha na pozvanie prezidenta Petra Pavla hostila medzinárodnú konferenciu Globsec. Táto akcia sa do Prahy presunula z Bratislavy, odkiaľ ju vraj „vyhnal“ premiér Robert Fico, keď odmietol, aby naďalej akcia čerpala štedrú finančnú podporu z vreciek slovenských daňových poplatníkov.

Mnohí z účastníkov Česko-slovenského stretnutia, vrátane šéfa spolku Svatopluk profesora Druláka, opakovane v nadsádzke povedali, že ich akcia je niečo ako „antiGlobsec“. Inými slovami, že si namiesto globalistických a progresivistických tém zakladajú na národnej suverenite. Slovenský europoslanec Ľuboš Blaha poznamenal, že konferencia Globsec je „sabbat militaristov“. Zaznela tiež kritika českej vlády za jej „služobnú mentalitu“ voči západným veľmociam.

Ostrá kritika smerom k Fialovi

Napriek vystúpeniam sa zo strany českých účastníkov podujatia niesla ostrá kritika Fialovej vlády za to, že pred niekoľkými mesiacmi zrušila tradičné spoločné zasadnutie českej a slovenskej vlády.

Medzi rečníkmi pracovnej diskusie o česko-slovenských vzťahoch bol aj šéf snemovného ústavno-právneho výboru a podpredseda hnutia ÁNO Radek Vondráček. Vzťahy medzi Českom a Slovenskom označil za rodinné. „A rodinné vzťahy musia stáť nad politikou. Musíme spolu hovoriť, musíme diskutovať o sporných témach. Inú možnosť nemáme. Zrušenie opakovaných spoločných zasadnutí vlád je sabotáž,“ konštatoval Vondráček s tým, že vzájomné vzťahy so Slovákmi torpédujú aj niektoré médiá.

Ako sa rozhodovalo vedenie Smeru?

Prítomné zhruba štyri desiatky pozvaných osobností sa dozvedeli aj niečo zo zákulisia rozhodovania Slovenska, či a ako reagovať na krok vlády Petra Fialu zrušiť spoločné vládne porady.

„Pri porade vedenia strany Smer-SD sme sa rozhodovali, ako na tento bezprecedentný krok reagovať. Vedenie Smeru sa zhodlo na tom, že nebudeme oplácať rovnakou mincou. Eskalovať celú situáciu ďalším krokom z našej strany pre nás nepripadalo do úvahy,“ prezradil prítomný slovenský politik v rámci voľnej diskusie.

Česká vláda považuje Slovensko za nepriateľskú mocnosť

Podľa prítomného politika ODS Jana Zahradila, bývalého europoslanca, trvali veľmi nadštandardné česko-slovenské vzťahy po celých 30 rokov až doteraz. Česká vláda svojim krokom podľa jeho slov dala najavo, že považuje Slovensko za nepriateľskú mocnosť. Zahradil zároveň nadniesol, že v rade zásadných tém riešených centrálne z Bruselu, by sme sa mali vedieť zjednotiť, a to nielen ako Česi a Slováci, ale aj ako ľavičiari a pravičiari.

„Klasické spory medzi ľavicou a pravicou musia ísť bokom. Konzervatívna ľavica a pravica má vzájomné spojnice. Treba vybojovať suverenitu a až potom sa môžeme medzi sebou pohádať o výške daní,“ zdôraznil.

Zajatec tvrdí: Ukrajinci chceli vyhodiť do vzduchu atómovú elektráreň!
Chceli zničiť atómku? Ukrajinský zajatec vyzýva svetové spoločenstvo. Výzva k rozumu Zajatý vojak ukrajinských ozbrojených síl Škoda vyzval svetové spoločenstvo, aby zabránilo sabotážam v jadrových elektrárňach. Pripravovali... Čítať ďalej
05 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik