Dvojaký meter v EÚ? Diskriminujú Slovensko v prospech Ukrajiny! (VIDEO)
07 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár v televíznej diskusii ostro kritizuje Európsku komisiu a odhaľuje zaujímavé súvislosti v otázke dovozu ruskej ropy. Prečo sa Slovensko ocitlo v nevýhodnej pozícii a kto za tým stojí?

Európska komisia pod paľbou kritiky

Minister Blanár nechodí okolo horúcej kaše a označil prístup Európskej komisie za nespravodlivý. "Európska komisia, ktorá teraz skončí, nekoná v prospech členov, ale skôr v prospech nečlenskej krajiny, ktorá je len kandidátkou," vyhlásil rázne Blanár. Podľa jeho slov Ukrajina porušuje asociačnú dohodu, čo vyvoláva vážne otázky o férovosti celého procesu.

Ukrajina vs. Lukoil: Prečo práve táto spoločnosť?

Blanár poukazuje na zaujímavý detail: "Ukrajina dala na sankčný zoznam Lukoil. Nebola to Európska komisia, nebol to ani nikto iný, bola to práve Ukrajina." Minister sa pýta, prečo Ukrajina nevybrala napríklad Rosneft, ktorý dodáva ropu do Českej republiky či Nemecka. "Prečo to bol práve Lukoil, ktorý je mimochodom zväčša vlastnený súkromnými osobami?" kladie rečnícku otázku.

Dvojaký meter v energetickej politike?

Minister odhaľuje paradoxnú situáciu: "Poľsko aj Česká republika podporujú priamo Putina a jeho režim, keď to tak môžeme povedať." Blanár poukazuje na to, že Rosneft, ktorý je takmer 100% vlastnený ruským štátom, môže bez problémov dodávať ropu do Česka a Nemecka. "Vysvetlíte mi jednu vec - prečo môžu mať spoľahlivého dodávateľa Česi a Nemci cez Rosneft, ktorý je vlastnený takmer 100% štátom, a tam žiadne problémy nie sú?" pýta sa minister.

Slovensko bojuje za svoje záujmy

Blanár zdôrazňuje, že slovenská vláda robí všetko pre zabezpečenie energetickej sebestačnosti. "Slovenská republika, vláda ktorej som členom, robí všetko preto, bez ohľadu na to, že nám tu opozícia hádže na úrovni Európskeho parlamentu polená pod nohy, aby sme zabezpečili dostatočnú sebestačnosť z hľadiska ropných produktov," vysvetľuje minister.

Kto má skutočne problém s ruskou ropou?

"Všetky krajiny, ktoré z Ruska odoberali, to odoberali pred konfliktom naplno. Ako sa len dalo, všetky. A to aj robia. Dokonca to robí dnes aj India, ktorá je najväčším odberateľom ruskej ropy... Jediné opozícia Slovenska má problém s ruskou ropou a nikto iný," skončtatoval minister Blanár.

Poslanci Smeru a SNS podali návrh na odvolávanie M. Šimečku
Poslanci Národnej rady (NR) SR za Smer-SD a SNS podali vo štvrtok návrh na odvolanie šéfa PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR. Mimoriadna schôdza k odvolávaniu by sa mala konať do siedmich dní od podania návrhu. Inicioval ho premiér... Čítať ďalej
05 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik