Ako by asi mohol vyzerať štrajk "kultúrnej obce"
05 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Už dlho dumám nad tým, kto je príslušníkom kultúrnej obce a kto, naopak, je celý život nekultúrny. Asi patrím k tým nekultúrnym. Nebudem totiž podporovať štrajkovú pohotovosť platformy Otvorená kultúra. S platformami sa nám tu roztrhlo vrece a máme ich viac ako hlavná stanica.

Každá platforma sa začína zbierkou. Veď z niečoho žiť a nič nerobiť treba. Slováci sú neuveriteľne nadšení pre zbierky. Na zbrane pre Ukrajinu, na Kovačičov nový job, na otvorenú kultúru, na zavretú mafiu. Pohodlne si nasaďte batôžok na chrbát, založte si platformu (je úplne jedno čoho platformu, iba to nazvite platforma), vypíšte zbierku a večer šup do najbližšej kaviarne spriadať plány, napríklad čo s už založnou platformou a bubáčkami na účte. Kam si ísť zahulákať, zadrístať zopár nezmyslov, žiadať niekoho odvolať - veď to už poznáte. Máme to na očiach deň čo deň. zaujímalo by ma, čo vlastne takýto "platformisti" reálne aj robia, kde pracujú, kde berú čas pre oživotvorenie svojich platform a ich verejný život. Kto im navarí, uprace, umyje trebárs záchovú misu.

Skúsme definíciu kultúry a kultúrnosti

Vo filozofii slovo kultúra označuje to, čo sa líši od prírody. No, musím sa tu pozastaviť, lebo súčasné aktivity "zástupcov kultúrnej obce" mi pripadajú rýdzo stádovité a v tom nejaké odlíšenie sa od prírody nevidím. Proste, stádo sa dalo do pohybu. Neviem, možno za novými pastvinami. V sociológii je kultúra užšie definovaná ako to, čo je spoločné pre skupinu jednotlivcov a aj ako to čo ju spája. No dobre, ale prečo mám byť povinne pripojený k nejakej skupine. Ak odmietam s akýmsi spolkom spojenie, som nadosmrti nekultúrny jedinec?

Nuž a kultúrnosť?  To by mala byť v prvom rade schopnosť pretvárať zlé na dobré alebo škaredé na krásne. Nie naopak. Kultúrnosť nie je neustály konflikt, jeho vyvolávanie a aktívna účasť na ňom. Jav, vec, dianie, niečo zachované z minulosti... sa stávajú kultúrnym v okamihu, keď začnú uspokojovať naše potreby tak, že neškodia. Maximum kultúrnosti je zmysluplnosť. Takže štrajkovú pohotovosť musím odmietnuť, pretože s kultúrnosťou zjavne nemá nič spoločné. Ide iba a o len propadandou z ideologickej a straníckej (progresívnej) potreby zmanipulovaný vyrevujúci dav.

A trošku aj úsmevne

Skúsme si predstaviť štrajk protagonistov "kultúrnej obce" v praxi. Prestanú sa správať slušne, zdraviť? Začnú v reštaurácii po jedle grgať a budú znečisťovať verejné záchodky? Veď význam štrajku v oblasti kultúrnosti je jej negácia, teda nekultúrnosť. Inak v tom logiku nevidno a aj aktuálna prax ukazuje, že je to tak.

Alebo sa preruší nakrúcanie najstupídnejších seriálov, aké sa tu točia? No chvála Bohu! Preruší sa divadelné predstavenie? V galérii nám zakryjú maľby Martina Benku čiernym plátnom? No nech! Úžitok z toho nebude mať nikto a "kultúrna obec" príde o kšefty. Ale veď aj čo - verejné žobranie v podobe zbierok na platformy to vykryje. V tom spočíva princíp. To je zmysel štrajku.

A pardon - ešte spomienka na časy nie až tak dávno minulé - politiku do kultúry ťahali nadšene boľševici. Dnes? Neomarxisti. Teda tí, čo si vravia progresívci. Vracajú nás do čias normalizácie, ale na progresívny spôsob.

Hlas ľudu: Tanec Šimečkovej frajerky, alebo tanec svätého Víta?
Ako vyzerá tanec Sone Ferienčíkovej, Miškovej frajerky, tanečnice svetového formátu, to už sme videli na viacerých videách. Niektorí mali možno „to šťastie“ vidieť ho aj naživo. To, čo som videla vo videu dnes, mi tanec ani náhodou nepripomína. Iba... Čítať ďalej
04 | 09 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik