Zelenskému utekajú dôležití ministri. A to v tom najnevhodnejšom čase!
04 | 09 | 2024 I Katarína Reiterová

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba podal v stredu demisiu, ktorá je súčasťou najväčšej rekonštrukcie vlády počas 30-mesačného konfliktu s Ruskom, informuje portál Topky.sk.

Ďalšie rezignácie a vymenovania sa očakávajú v najbližších dňoch po tom, čo v utorok odstúpilo päť ministrov. Podľa agentúry Reuters to vysoký spojenec prezidenta Zelenskeho označil za začiatok „resetu“ vlády pred zimou.

Kuleba nie je jediný

Odchod ministra Kulebova nie je jediný. Ukrajinskí ministri strategického priemyslu, spravodlivosti a ochrany životného prostredia taktiež ponúkli svoje demisie. Žiadosť o odvolanie podali aj podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Olha Stefanišynová a vicepremiérka a súčasne ministerka pre reintegráciu okupovaných území Iryna Vereščuková. Parlament očakáva, že o rezignáciách bude hlasovať dnes. Ide však zvyčajne už iba o formalitu.

Veľký reštart vlády

Zelenskyj uviedol, že zmeny vo vláde, ktoré prichádzajú v rozhodujúcom bode rozsiahleho konfliktu, sú nevyhnutné na jej posilnenie a dosiahnutie výsledkov, ktoré Ukrajina potrebuje. „Jeseň bude pre Ukrajinu mimoriadne dôležitá. A naše štátne inštitúcie by mali byť nastavené tak, aby Ukrajina dosiahla všetky výsledky, ktoré potrebujeme - pre nás všetkých,“ povedal Zelenskyj.

Predseda poslaneckého klubu vládnej strany Sluha národa Davyd Arakhamija v utorok uviedol, že dôjde k „veľkému reštartu vlády“, pri ktorom sa zmení viac ako polovica ministrov. Ukrajinské médiá predpokladajú, že vymenovanie nových vládnych predstaviteľov začne vo štvrtok.

Prečo Mongoli nezavreli Putina (VIDEO)
Prepáčte, hovorí Mongolsko po tom, čo nezatkli Putin. Energetická závislosť stavia Mongolsko – vtesnané medzi Rusko a Čínu – do ťažkej situácie. Nedá sa... Ospravedlňujeme sa všetkým, máme zviazané ruky. To je odkaz mongolskej vlády po tom, čo... Čítať ďalej
04 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik