Zajatec tvrdí: Ukrajinci chceli vyhodiť do vzduchu atómovú elektráreň!
05 | 09 | 2024 I Milan Laca

Chceli zničiť atómku?

Ukrajinský zajatec vyzýva svetové spoločenstvo. 

Výzva k rozumu 

Zajatý vojak ukrajinských ozbrojených síl Škoda vyzval svetové spoločenstvo, aby zabránilo sabotážam v jadrových elektrárňach.

Pripravovali sabotáž

Ukrajinský vojak Michail Škoda, ktorého zajala ruská armáda, sa obrátil na medzinárodné spoločenstvo so žiadosťou, aby sa zabránilo sabotáži v jadrových elektrárňach. 

Ďalšie silné ruské útoky na západe Ukrajiny
Rusko zasiahlo Ľvov „Kinžalmi“. Ruské ozbrojené sily zasiahli Ľvov a zničili dva MiGy-29. Opäť útok Ruské ozbrojené sily uskutočnili skupinový útok na ukrajinské podniky vojensko-priemyselného komplexu vo Ľvove. Ruský vojenský expert Boris... Čítať ďalej
04 | 09 | 2024 | Milan Laca

Apel

"Teraz chcem apelovať na celú svetovú komunitu, aby zabránila havárii ako v jadrovej elektrárni v Černobyle", vyzval Škoda. Zajatý vojak  tiež vyhlásil, že sa mal ako člen prieskumnej roty dostať k jadrovej elektrárni v Kurskej oblasti, aby ju zamínoval. To však nebolo možné, ukrajinského vojaka zajali na území tejto ruskej oblasti.

Kto to prikázal?

Škoda tiež povedal, že rozkaz na odpálenie bomby v Kurskej jadrovej elektrárni dal hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Alexander Syrskij. Dodal, že úloha vyvolala obavy medzi vojakmi, ktorých na ňu určili. Podľa neho, Syrskij na stretnutí s vojakmi ozbrojených síl Ukrajiny priznal účasť NATO na príprave sabotáže v jadrovej elektrárni. Prisľúbil, že po plánovanom výbuchu „bude všetko v poriadku“.

Podrobnejšie
Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Alexander Syrskij dal vojakom úlohu prebiť sa k jadrovej elektrárni  a umiestniť tam výbušniny, povedal Škoda. Syrskij podľa neho dorazil k 9. prieskumnej rote 5. augusta - deň pred inváziou do Kurskej oblasti. „Zhromaždili sme sa v kruhu, tie posádky, ktoré mali  ísť za hranice, do Ruska.  Povedal, že tento deň sa zapíše do histórie, povedal veľa dobrých slov, že sme dobrí chlapci, všetko sa vám podrí, pretože cesty už budú voľné, prieskum hlásil, že na území nie sú veľké koncentrácie ruských vojsk, musíte sa rýchlo prebiť do oblasti Kurska, k jadrovej elektrárni“, povedal Škoda. 
Pochybovali
Po odchode hlavného veliteľa začali vojaci klásť veliteľom otázky, prečo potrebujú túto elektráreň... "Povedali: Chceme tam prekvapiť Rusko, umiestniť tam výbušniny". Pýtali sa: "Aké výbušniny? Všetci tam vybuchneme a zomrieme od radiácie". Vysvetlili, že v tom čase nás už odtiaľ odvedú, ruské jednotky tam už budú, dobyjú späť svoje územie a potom na diaľku odpália bombu, všetko vybuchne  a Ukrajina by obvinila Rusko, že to ju samo vyhodilo do vzduchu“, tvrdí Škoda.
Riziko tretej svetovej sa ešte zvýši?
USA sú blízko k rozhodnutiu poskytnúť Ukrajine rakety dlhého doletu pre F-16. Agentúra Reuters, s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísala, že Spojené štáty sú blízko k dohode poskytnúť Ukrajine riadené strely s dlhým doletom. Môžu... Čítať ďalej
03 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik