VEĽKÝ BRAT UŽ JE TU? Tajný systém Pegasus rozdelil politickú scénu!
04 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) považuje informácie Denníka N o získaní odpočúvacieho systému Pegasus za neseriózne, ktoré navyše ich autorov usvedčujú z neznalosti problematiky. Poukázal pri tom na to, že prevádzkovanie tohto systému by bolo v rozpore s platnou slovenskou legislatívou.
        

"Navyše tento systém sa nekupuje jednoducho, je extrémne drahý a aj jeho prevádzkovanie je drahé," upozornil Kaliňák po rokovaní vlády. Zverejnené informácie označil za snahu vyvolať ďalšiu politickú tému.
        

Vierohodnosť informácií spochybnil ešte pred rokovaním vlády aj minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). O nákupe nemá žiadne informácie.
        

Predstavitelia opozície reagovali na zverejnené informácie obavou z bezprecedentného zásahu do súkromia a bezpečnosti občanov. Žiadajú tiež o sfunkčnenie Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS).
        

"Ak tajná služba naozaj disponuje týmto potenciálne nebezpečným a veľmi kontroverzným nástrojom, znamená to ohrozenie súkromia každého občana. A keď pri tom nemá žiadnu kontrolu, je to zásadné ohrozenie demokratických princípov," tvrdí poslankyňa NR SR Zuzana Števulová (PS).
        

"Už v júni som upozorňoval na to, že vláda chce viac sledovať svojich občanov. Teraz sa dozvedáme, že tajné služby môžu mať k dispozícii sledovací systém, ktorý dokáže sledovať takmer všetko z vášho telefónu," poznamenal poslanec KDH František Majerský. Žiada, aby riaditeľ SIS predstúpil pred poslancov a dal jasné vysvetlenie, či daný systém Pegasus tajná služba má a či ho plánuje používať.
        

Hovorkyňa SIS Zuzana Morávková pre TASR uviedla, že metódy, formy a prostriedky spravodajskej činnosti vrátane informačno-technických prostriedkov sú utajovanou skutočnosťou. "Z uvedeného dôvodu nie je možné, vzhľadom na existenciu zákonnej prekážky, poskytovať v tejto veci akékoľvek informácie," doplnila.
        

Podľa zdrojov Denníka N zrejme SIS získala nástroj na sledovanie mikrofónov, kamier aj displejov mobilných telefónov a na sťahovanie obsahu všetkých komunikačných aplikácií vrátane šifrovaných. Ako informoval, malo by ísť o systém Pegasus.

Takáč toho má dosť: Nešírte nezmysly o zabíjačkách! (VIDEO)
Súčasná vláda vám vezme aj možnosť chovať si doma to jedno prasiatko! Rozlúčte sa so svojim vychýreným receptom na klobásy či tlačenku! – Podobné tvrdenia rozširuje opozícia. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SSD) vo videu hovorí, že sú... Čítať ďalej
04 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik