Tbilisi: LGBT nie!
04 | 09 | 2024 I Milan Laca

Gruzínsky parlament schválil zákony proti LGBT propagande.

Parlament podporil balík zákonov, zakazujúcich LGBT propagandu. Za prijatie hlasovalo 81 poslancov, opozícia hlasovanie úplne bojkotovala.

Ide o národ

Mamuka Mdinaradze, líder parlamentnej väčšiny, povedal, že boj proti LGBT propagande je národnou úlohou, ktorá má existenčný charakter a dotýka sa otázok štátnosti a dokonca aj zachovania gruzínskeho jazyka. Ak sa neprijmú opatrenia, o dve-tri generácie, by podľa neho, táto „propaganda“ mohla viesť k vážnym zmenám v spoločnosti a ohroziť národnú identitu.

Prečo Mongoli nezavreli Putina (VIDEO)
Prepáčte, hovorí Mongolsko po tom, čo nezatkli Putin. Energetická závislosť stavia Mongolsko – vtesnané medzi Rusko a Čínu – do ťažkej situácie. Nedá sa... Ospravedlňujeme sa všetkým, máme zviazané ruky. To je odkaz mongolskej vlády po tom, čo... Čítať ďalej
04 | 09 | 2024 | Milan Laca

O čo ide?

Zákony ktoré navrhla vládnuca strana Gruzínsky sen, zahŕňajú zákaz registrácie iných manželstiev ako medzi mužom a ženou, ako aj zákaz adopcie detí pármi rovnakého pohlavia. Okrem toho sú zakázané akékoľvek informácie, ktoré by mohli byť interpretované ako propagácia vzťahov medzi osobami rovnakého pohlavia, incest alebo zmena pohlavia v školách, médiách a reklamných materiáloch.

Predchádzal mu iný zákon

Prijatie týchto zákonov v Gruzínsku prišlo krátko po diskusii o zákone o zahraničných agentoch, ktorý vyvolal kritiku zo strany západných krajín. Brusel vyjadril obavy, že takéto nedemokratické zákony by mohli podkopať šance Gruzínska na vstup do EÚ, najmä po tom, čo mu udelili štatút kandidátskej krajiny. Zatiaľ čo EÚ požaduje prísnejšiu ochranu ľudských práv, gruzínske vedenie obviňuje západné organizácie, že využívajú mimovládne organizácie na propagáciu LGBT propagandy a destabilizáciu krajiny.

Protesty

Návrhy zákonov, ktoré schválili už v prvom čítaní, vyvolali verejné pobúrenie a zvýšili napätie vo vzťahoch medzi Gruzínskom a jeho západnými partnermi. Vzťahy medzi Gruzínskom a Západom sa zhoršili po prijatí zákona o zahraničných agentoch.

Taliani majú plné zuby turistov
Populárna európska destinácia našla spôsob, ako sa zbaviť turistov. The Independent: Taliansko chce zvýšiť turistickú daň na 25 eur za noc. V hre sú peniaze Talianska vláda našla spôsob, ako sa zbaviť turistov. Chce zvýšiť turistickú daň z 5 na... Čítať ďalej
04 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik