Oteckovia si budúci rok prilepšia. Má to však jeden háčik
05 | 09 | 2024 I Katarína Reiterová

Novopečení oteckovia môžu Sociálnu poisťovňu požiadať o otcovské. Jeho výška sa od januára budúceho roku mení. Nové maximum dostanú však len tí, ktorí zarábajú viac ako 2 860 eur mesačne v hrubom.

Otcovské je nový typ dávky materské, ktoré sa poskytuje otcovi z dôvodu starostlivosti o svoje dieťa, maximálne však 2 týždne v období šiestich týždňov po narodení dieťaťa.

Výška dávky je 75 percent denného vymeriavacieho základu alebo vašej hrubej mzdy. Priemerná suma pre jedného poberateľa na jeden deň je tak v tomto roku 61,34 eura a v roku 2025 bude na úrovni 70,52 eura. Zákon pozná aj najvyššiu hranicu tejto dávky.

To znamená, že aj keby niekto zarábal viac, dostane iba najvyššiu stanovenú sumu. Tá sa určuje pomocou maximálneho denného vymeriavacieho základu, ktorý ovplyvňuje priemerný plat spred dvoch rokov. Ten stúpne od 1. januára 2025 zo súčasných 85,7425 eura na 94,0274 eura a bude hranicou aj pre výpočet materskej.

987 eur za dva týždne

„Otcovská dovolenka po narodení dieťaťa je teda platená takou dennou dávkou, akú by otec dostal pri bežnej materskej. Keďže dávka na otcovskej dovolenke sa počíta ako 75 percent vymeriavacieho základu, maximálna suma dávky pre otcov stúpne zo súčasných 64,31 eura na 70,52 eura na jeden deň. Za dva týždne voľna tak môžu otcovia od januára budúceho roka dostať maximálne niečo málo cez 987 eur. Zamestnaní otcovia počas nej nemôžu pracovať,“ uvádza portál finsider.sk s tým, že pri živnostníkoch sa príjem v tomto období nesleduje.

Aj materská dávka sa počíta ako 75 percent vymeriavacieho základu alebo hrubej mzdy rodiča. „Bez ohľadu na to, aký príjem mal rodič pred nástupom na materskú, v budúcom roku dostane za 30-dňový mesiac najviac 2 115,70 eura a pri 31-dňovom mesiaci zase 2 186,20 eura. Maximum dostanú len rodičia, ktorí zarábajú viac ako 2 860 eur mesačne v hrubom alebo z takého vymeriavacieho základu platia odvody,“ dopĺňa portál s tým, že to isté platí pre otcovskú dovolenku. 

Aké sú pravidlá?

Otcovská dovolenka po narodení dieťaťa môže trvať maximálne 14 kalendárnych dní a otcovia o ňu môžu žiadať v období šiestich týždňov od narodenia dieťaťa. „Toto obdobie sa predlžuje o kalendárne dni, počas ktorých bolo dieťa prijaté do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia zo zdravotných dôvodov na strane dieťaťa alebo jeho matky, ak deň prijatia spadá do obdobia šiestich týždňov odo dňa pôrodu,“ upresňuje na svojom webe Sociálna poisťovňa s tým, že nárok na otcovskú dávku si otec dieťaťa môže uplatniť cez žiadosť, ktorá bude od novembra k dispozícii na webovej stránke Sociálnej poisťovne. „Otec ju musí vyplniť, podpísať a poslať príslušnej pobočke poisťovne. Ak ide o zamestnanca, musí žiadosť potvrdiť aj zamestnávateľ. Platenú otcovskú dovolenku môžu čerpať aj otcovia pracujúci pre štát. Policajti, hasiči a záchranári majú nárok na dva týždne. Vojaci a príslušníci finančnej správy na desať dní,“ dodáva poisťovňa.

Zdroj: finsider.sk, Sociálna poisťovňa

Dotácie na energie od štátu končia! Čaká nás skokový nárast cien?
Čoraz viac Slovákov sa prepadá do tzv. energetickej chudoby – nie sú schopní zaplatiť si štandardné energie a teda teplo vo svojich domácnostiach. To prináša ďalšie problémy – buď na vykurovanie využívajú nevhodné materiály, čo prináša rôzne... Čítať ďalej
04 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik