Dotácie na energie od štátu končia! Čaká nás skokový nárast cien?
04 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Čoraz viac Slovákov sa prepadá do tzv. energetickej chudoby – nie sú schopní zaplatiť si štandardné energie a teda teplo vo svojich domácnostiach. To prináša ďalšie problémy – buď na vykurovanie využívajú nevhodné materiály, čo prináša rôzne riziká, alebo šetria na úkor vzdelania, či jedla. Aktuálne sa končí obdobie dotácií pre slovenské domácnosti, z čoho vznikajú veľké obavy. 

Na Slovensku sa energetická chudoba týka stále väčšieho počtu domácností. Ako je definovaná takáto domácnosť? Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) je aj tentokrát veľmi opatrný v komunikácií zmeny cien energií, no jeho predseda Jozef Holjenčik prezradil, že výraznejšie stúpnuť by mali len ceny plynu. Úrad vlády už pozná aj približné percentá.

Štvrtina domácností

„Na Slovensku si každá štvrtá domácnosť pod hranicou chudoby nemôže udržať vo svojom obydlí dostatočné teplo. V susedných krajinách je tento podiel výrazne nižší. V Poľsku a Maďarsku 10 percent domácností, v Česku 7 percent a v Rakúsku 5 percent domácností, ktoré sú pod hranicou chudoby, má problém s vhodnou teplotou vo svojom obydlí,“ povedala Dušana Dokupilová z Prognostického ústavu CSPV SAV.

Parlamentná funkcia nie je osobné vlastníctvo
Vlastníctvo je nedotknuteľné. Vraj. No, mohli by sme polemizovať, aj na príkladoch. Ale voliteľná funkcia nie je osobné vlastníctvo. Tak, ako sa parlamentný funkcionár dostáva na pozíciu vo funkčnej schéme NR SR voľbou poslancov, tak ju rovnako z... Čítať ďalej
03 | 09 | 2024 | Ivan Božík

Týka sa to aj vás?

„Energeticky zraniteľná domácnosť so sklonom k energetickej chudobe je tá, ktorej celkový čistý ročný príjem, prepočítaný na počet členov domácnosti, je menší ako národný medián (8 818 eur za rok 2022 podľa oficiálnych údajov Štatistického úradu SR). Domácnosti, ktorá je v energetickej chudobe, zostane po zaplatení výdavkov na potraviny, bývanie, zdravie a dopravu mesačne priemerne 450 eur,“ uviedla vedkyňa.

Vyzerá to nádejne

„Elektrina a teplo pre domácnosti by sa nemali meniť, ceny plynu zrejme mierne porastú,“ upokojuje spotrebiteľov predseda ÚRSO Jozef Holjenčik. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví je každoročne opatrný pri komentovaní vývoja cien pred tým, ako sa ukončia cenové konania. Prezradil však, že elektrina, aj teplo by pre budúci rok mali ostať na zhruba tohoročnej úrovni.

Zlé správy o plyne

„Ak vláda ukončí dotovanie cien, mesačné účty plynu pre domácnosti by mali v budúcom roku stúpnuť. Pokiaľ sa distribučné poplatky nebudú výrazne meniť, bude nárast podľa orientačných prepočtov o 32 percent pri tarife D2 (varenie, ohrev vody), o 33 percent pri tarife D3 (varenie, ohrev vody, kúrenie) a o 13 percent pri najnižšej tarife D1 (varenie),“konštatovali analytici z Úradu vlády SR.                         

Pomoc pre tisíce rodín, štát spúšťa nový projekt
Štát spustil projekt na pomoc rodinám s ťažko zdravotne postihnutými deťmi. Zo štátneho rozpočtu na projekt vyčlenili sumu 169 419,60 eur. „Citlivo vnímame situáciu rodín starajúcich sa o zdravotne znevýhodnené deti. Tak, ako sme sľúbili, robíme... Čítať ďalej
04 | 09 | 2024 | Katarína Reiterová
                   

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik