Červené denníky (zase raz) PENIA. Dôvod? HOKEJ SPOJIL SLOVÁKOV!
04 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Poslanec Marián Kéry (Smer-SSD) sa hystérii okolo reprezentačnej nominácie troch slovenských hokejistov pôsobiacich v KHL venoval už aj tesne po tlačovej besede, kedy ju vedenie SZĽH oznámilo. Šlo o reprezentáciu v olympijskej kvalifikácii (pre OH 2026), ktorá prebiehala v Bratislave. Na sociálnej sieti Kéry v statuse konštatuje, že hystériu živili nie len sociálne siete, ale aj červené denníky.

Kéry vo svojom statuse pripomína trápne argumenty o podpore ruskej vojny, či rozdelení kabíny a celej spoločnosti. Najlepšie to však vyvrátila skutočnosť, že slovenská reprezentácia postúpila na OH 2026 a tiež hľadisko, ktoré sa počas všetkých troch kvalifikačných zápasov dobre bavilo. Iba niektorí komentátori nie a nie pochopiť, že ľudia nechcú na hokeji riešiť politiku, ale baviť sa. A hokejisti nie sú „advokátmi Ruska“ v jeho konflikte s Ukrajinou – sú to „chalani“, pre ktorých je česť obliekať slovenský reprezentačný dres.

Kto tu hovorí o rozdeľovaní

„Nasilu, doslova nasilu tu boli hľadané argumenty, prečo by Martin Gernát, Mário Grman a Adam Liška (a to sa do nominácie z rôznych dôvodov nedostali ďalší Slováci z klubov KHL) nemali byť nominovaní do reprezentačného výberu. Prevládali najmä tie, že hraním v Rusku podporujú ruskú vojnu na Ukrajine a svojím príchodom rozdelia kabínu. Čo je, samozrejme, nonsens a výmysel práve tých, ktorí chcú stále rozdeľovať nielen kabínu, ale celú spoločnosť,“poznamenáva Kéry.

Účel splnený, postup zabezpečený

„Fandil som odvážnemu kroku nášho reprezentačného trénera Craiga Ramsayho, ktorý bol posvätený aj šéfom hokejového zväzu Miroslavom Šatanom, aby sa tu skončilo s vťahovaním politiky do športu, v tomto prípade hokeja. Absolútne som sa nebál, že by sa príchodom našich hráčov z KHL rozdelila kabína. A priebeh kvalifikácie mi dal za pravdu. Naši nielenže postúpili na zimné olympijské hry 2026 v Miláne, ale aj pobavili fanúšikov a ukázali, že v reprezentačnom tíme dokážu ťahať za jeden koniec povrazu,“píše spokojný Kéry.

Prečo sa k slovenskej reprezentácii vyjadrujú české médiá

Kéryho pozornosti neušli ani ostré vyjadrenia českých médií a tiež bývalých hokejistov na čele s Dominikom Haškom. Tí sú od začiatku ukrajinského konfliktu naladení vyslovene proti hráčom z KHL. Hlavne Hašek by postupoval voči športovcom hrajúcim v Rusku veľmi tvrdo.

„Čo sa týka názorov Dominika Hašeka, ja som mu odkázal, aby nemiešal do športu politiku. Je jasne vidieť, že on chce pokračovať v politickej kariére, preto som mu povedal, aby sa staral do politiky a hokej nechal na iných. Som rád, že aj u nás sa situácia zmenila a môžu reprezentovať aj chlapci z Ruska,“berie si Kéry na pomoc vyjadrenie hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka

Legendárny Rusnák umlčal Hašeka: Do nášho hokeja sa nestaraj!
Otázka návratu hráčov z KHL do slovenskej reprezentácie rozdelila fanúšikov na dva názorové tábory. Kým väčšia časť národa by brala hráčov z ruskej ligy „všetkými desiatimi“, druhá skupina je jasne proti tomu, aby obliekali dres s dvojkrížom na... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Smiešne červené denníky

Kéryho pobavila reportáž z prvého víťazného zápasu Slovenska proti Rakúsku, ktorá vyšla v Denníku N. Jeho redaktor Štefan Bugan nevychádzal z údivu, že fanúšikovia nie len že nevypískali Miroslava Šatana, oni dokonca nijako dramaticky nereagovali ani na predstavovanie reprezentantov hrajúcich v KHL.

„Pri mene Martina Gernáta sa ozval slabý piskot; pri Máriovi Grmanovi sme nepočuli nič; pri Adamovi Liškovi bol piskot ešte kratší a slabší než pri Gernátovi. Nešlo však o nič výrazné: napríklad rakúski kolegovia, ktorí sa na to nesústredili tak, ako slovenskí novinári, si určite ani nič nevšimli,“ cituje Kéry z článku S vojnou neotravujte, tu sme pri hokeji. Ako to vyzeralo na štadióne, keď za Slovensko nastúpili hráči z KHL, Šatan podľa Kéryho vie, že obavy z podpory niečoho zlého mať nemusel. Lebo ľudia sa na štadióny ešte stále chodia zabávať – pozrieť si hokej, zaspievať si „Slovenskooo“, „My chceme gól“, či legendárneho Macejka.

Hudáček a Tatár to povedali jasne

„Inak povedané, diváci na štadióne prijali vo všetkých troch našich zápasoch slovenský tím, vrátane chalanov z KHL, bez sebamenších problémov. A kabína sa našťastie tiež nerozdelila. Libor Hudáček  v rozhovore pre agentúru SITA povedal, že podľa neho mohlo byť hráčov z KHL v tíme pokojne aj viac. „Nie som politik, beriem to ako športovec a v reprezentácii by mali hrať najlepší hráči,“ vyhlásil. Aj kapitán Tomáš Tatár hovoril o dobrej nálade v šatni. „Viac ako naše hokejové mužstvo je rozdelená spoločnosť. My to nemôžeme miešať do hokeja. Sme tu na to, aby sme spájali, nie rozdeľovali,“ zhrnul Kéry.

Facebook / Libor Hudaček

Objektívnejšia Pravda

„Keď komentátor na Nepelovom štadióne po skončení víťazného zápasu s Kazachstanom (3:1) oznámil, že cenu pre najlepšieho hráča domáceho tímu bude odovzdávať Miroslav Šatan, šéfovi slovenského hokeja a generálnemu manažérovi reprezentácie sa dostalo búrlivých ovácií. Domáci fanúšik potvrdil, že stojí za bývalým kapitánom národného tímu, a hoci niektorí členovia hokejovej komunity kritizovali rozhodnutie povolať späť do reprezentácie hráčov z ruskej súťaže, zo športového hľadiska to bola správna voľba,“ cituje Kéry Denník Pravda a jeho článok, ktorý vyšiel po poslednom zápase s Kazachmi.

Slováci zdolali Rakúsko. Konšpirátori z Denníka N sa však NETEŠIA!
Slováci vyhrali nad Rakúskom aj s pomocou hráčov KHL! Šatan sa rozhodol správne, Denník N vylieva kýble špiny! Veď predsa to by bolo také neslovenské, ak by Slováci držali spolu, že? Slovenskí hokejisti uspeli vo svojom prvom zápase na finálovom... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Nie, nie sú advokátmi Ruska

V závere Kéry znovu pripomenul, že ak pôsobenie hokejistov v NHL neznamenalo podporu napríklad bombardovania Juhoslávie bez mandátu OSN, ktoré NATO a USA predviedli pred 24 rokmi, tak ani hokejisti v KHL nepodporujú vojnu na Ukrajine.

„Takže nie, naši hokejisti nie sú advokátmi vojenského útoku Ruskej federácie na Ukrajinu, ani nereprezentujú jednu, či druhú stranu tohto sporu. Naši hokejisti v KHL sú športovci, ktorí ak na to majú formu a ak ich nominuje reprezentačný tréner, mali by byť súčasťou slovenskej hokejovej reprezentácie. Najmä, ak si možnosť obliecť najcennejší reprezentačný dres chalani aj vážia. Za hráčov z KHL to ukázal napríklad Mário Grman, ktorý po góle Maďarom ukázal s hrdosťou na národný znak tak, akoby chcel všetkým pripomenúť, že on v kvalifikácii nereprezentuje klub, ale hrá za Slovensko,“ uzavrel Kéry.

Je to presne o tom, čo povedal kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Tomáš Tatar. Šport, v tomto prípade hokej, by mal spájať, nie rozdeľovať. Bez pohľadu na aktivizmus časti slovenských médií. Tým tentokrát scenár absolútne nevyšiel.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik