Zamestnanci, TEŠTE SA na vyššie stravné už od septembra!
04 | 09 | 2024 I Katarína Reiterová

Už od 1. septembra sa na Slovensku zvyšujú sumy stravného a príspevky zamestnávateľa na stravovanie zamestnancov. Dôvodom je nárast cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách.

Toto však nepoteší podnikateľov, ktorým zvýšenie prinesie vyššie náklady na stravovanie zamestnancov.

Podľa Štatistického úradu SR bola v mesiaci apríl 2024 splnená podmienka, na základe ktorej sa zvyšujú sumy stravného pri pracovných cestách podľa § 8 ods. 1 zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách. Zvýšenie sa týka aj minimálnej hodnoty gastrolístkov a finančných príspevkov na stravovanie, informuje portál Topky.sk.

V mesiaci apríl 2024 dosiahol nárast cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní na Slovensku oproti mesiacu jún 2023 hodnotu nad 5 %. Na základe rastu cien nameraného v júni 2023 sa pritom už zvyšovali sumy stravného v októbri minulého roku.

S novou sadzbou stravného pri tuzemskej pracovnej ceste (tzv. diéty) súvisia aj ďalšie sumy stravného, ako napríklad minimálna hodnota stravovacej poukážky.

Aká je minimálna hodnota „gastráča“ od 1. septembra?

Hodnota stravovacej poukážky (gastrolístka) musí byť najmenej 75% z výšky stravného pri pracovnej ceste, ktorá trvá 5 až 12 hodín, čo znamená, že nová minimálna hodnota gastrolístka je 6,23 € pri sume 8,30 €. Čo sa týka zamestnávateľov poskytujúcich stravovaciu poukážku alebo finančný príspevok na stravovanie, tak výška tohto príspevku musí byť najmenej 55% zo 6,23 €, čo predstavuje sumu 3,43 €.

Podľa Zákonníka práce má zamestnávateľ povinnosť poskytovať zamestnancovi príspevok na stravovanie. Ten je vo výške najmenej 55% z ceny jedla a najviac za každé jedlo do výšky 55% stravného, ktoré sa poskytuje v rámci pracovnej cesty, ktorá trvá 5 až 12 hodín.

Suma príspevku na stravovanie sa zvyšuje zo 4,29 € na 4,57 €, čo je 55% z 8,30 €. Zamestnávateľ môže prespievať aj prostredníctvom príspevku zo sociálneho fondu, ktorého maximálna výška nie je zákonom daná.

Ministerstvo práce sa však domnieva, že zvýšenie stravného negatívne ovplyvní podnikateľskú sféru. Zvýšenie takzvaných „gastráčov“ prinesie vyššie náklady na stravovanie zamestnancov. Naopak, zo zvýšenia príspevku na stravu môžu mať radosť reštauračné zariadenia.

BOMBOVÁ HROZBA NA VIACERÝCH ŠKOLÁCH V BRATISLAVE
Podľa informácií portálu TvNoviny.sk na jednu zo škôl v Bratislave, časť Petržalka školu prišiel výhražný email o uložení bomby. Polícia z bezpečnostných dôvodov však prehľadáva viaceré petržalské školy. Informáciu potvrdila pre portál samotná... Čítať ďalej
03 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik