Volkswagen v kríze. Zvažuje zatvorenie niektorých závodov v Nemecku
04 | 09 | 2024 I Katarína Reiterová

Po prvýkrát za svoju 87-ročnú históriu zvažuje nemecký automobilový koncern zavrieť niektoré zo svojich závodov. O prácu môže prísť až 110-tisíc ľudí.

Spoločnosť sa snaží škrtať svoje nálady a hľadá spôsoby, ako ušetriť. Cieľom Volkswagenu je do roku 2026 ušetriť až 10 miliárd eur, pretože sa pokúša zefektívniť výdavky, aby prežila prechod na elektrické autá. „Situácia je extrémne napätá a nemožno ju prekonať jednoduchými opatreniami na zníženie nákladov,“uviedol v písomnom vyhlásení šéf značky Thomas Schäfer.

Volkswagen za päť rokov stratil takmer tretinu svojej hodnoty. Je to najhorší výsledok spomedzi veľkých európskych automobiliek. „Ekonomické prostredie sa stalo ešte ťažším a do Európy sa tlačia noví hráči. Nemecko ako hospodárska lokalita v konkurencieschopnosti stále viac zaostáva,“ uviedol generálny riaditeľ koncernu Oliver Blume, informuje portál Bloomberg.com.

Ktoré závody sú na odstrel?

Automobilka v súčasnosti považuje jeden veľký výrobný závod a jednu továreň na súčiastky v Nemecku za zastarané. Analytici už v minulosti označili závody VW v Osnabrücku v Dolnom Sasku a Drážďanoch za potenciálnych kandidátov na zatvorenie.

Volkswagen má približne 680 000 zamestnancov. Koncern uviedol, že je nútený ukončiť program zabezpečenia pracovných miest, ktorý funguje od roku 1994 a zabraňuje prepúšťaniu, pričom dodal, že všetky opatrenia budú prerokované s podnikovou radou.

Aká je situácia na Slovensku?

Volkswagen na Slovensku zamestnáva viac ako 10-tisíc ľudí, čím sa radí k najväčším zamestnávateľom. Podľa vyjadrení hovorkyne spoločnosti Lucii Kovarovič Makayovej slovenský Volkswagen ľudí neprepúšťa, naopak, priebežne ich stále prijíma. „Najväčší dopyt je po odborníkoch s elektrotechnickým vzdelaním,“ dodala Makayová.

Opäť tvrdé ruské útoky. Terčom bol znova aj Kyjev!
Najsilnejší útok za posledné obdobie zasiahol Kyjev: „triaslo sa“ dokonca aj v Poľsku. V noci 2. septembra ruské jednotky podnikli jeden z najväčších kombinovaných útokov na viaceré regióny Ukrajiny. Rakety, drony, lietadlá... Podľa vojenských... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik