Riziko tretej svetovej sa ešte zvýši?
03 | 09 | 2024 I Milan Laca

USA sú blízko k rozhodnutiu poskytnúť Ukrajine rakety dlhého doletu pre F-16.

Agentúra Reuters, s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísala, že Spojené štáty sú blízko k dohode poskytnúť Ukrajine riadené strely s dlhým doletom.

Môžu udrieť do vnútrozemia

Takéto rakety môžu zasiahnuť hlboko do Ruska. Kyjev však bude musieť počkať niekoľko mesiacov, pretože predtým je potrebné vyriešiť technické problémy. 

Onedlho?

"Európska pravda", ktorá sa odvoláva na agentúru Reuters píše, že sa očakáva, že zahrnutie rakiet zem-vzduch (JASSM) do balíka zbraní oznámia túto jeseň, uviedli tri zdroje. Konečné rozhodnutie ešte nepadlo.

screenshot videa youtube | Raketa JASSM na bombardéri

Čo očakávajú

Dodanie rakiet JASSM na Ukrajinu by mohlo výrazne zmeniť strategickú situáciu konfliktu. Väčšina Ruska by bola v dosahu silnej, vysoko presnej munície, čo je hlavným problémom Bidenovej administratívy, uviedli zdroje.

Výhoda...

Vojenskí analytici naznačujú, že nasadenie JASSM, ktoré môžu doletieť ďalej ako väčšina ostatných rakiet v súčasnom ukrajinskom arzenáli, by mohlo odtlačiť ruské predmostia a zásobovacie sklady stovky kilometrov ďaleko. To by vážne skomplikovalo schopnosť Ruska udržať útočné operácie a Ukrajine by to potenciálne poskytlo strategickú výhodu. Odpálenie rakiet z blízkosti severnej hranice Ukrajiny s Ruskom, by mohlo umožniť zasiahnuť vzdialené vojenské ciele, ako sú napríklad ruské mestá Voronež a Brjansk. Na juhu by ich odpálením v blízkosti frontovej línie bolo možné zasiahnuť letiská, alebo námorné zariadenia na Kryme. Raketa JASSM by mohla Ukrajine umožniť zasiahnuť ciele vo vzdialenosti asi 300 km na ruskom území, vrátane najmenej 30 leteckých základní, z ktorých niektoré Rusko použilo na útoky.

Špekulujú nad nosičmi 

Nemenovaný americký predstaviteľ uviedol, že existujú snahy, aby bola raketa kompatibilná s nezápadnými bojovými lietadlami v prevádzke na Ukrajine, o čom predtým nikto neinformoval. Bližšie informácie o tom,  ktorými lietadlami z ukrajinského arzenálu možno JASSM použiť, zdroj síce neposkytol, ale ide o lietadlá MiG-29, Su-24 a Su-27 zo sovietskej éry.

Vraj sú "otvorení"

Minulý mesiac denník Politico informoval, že Bidenova administratíva  je „otvorená“ poskytnúť Ukrajine JASSM. USA sa doteraz zdráhali dodať zbrane, ktoré by mohli zasiahnuť ciele hlboko v Rusku, pretože sa obávajú, že by to eskalovalo konflikt. Spojenci Kyjeva mu dodávajú zbrane, ale s obmedzeniami, ako a kedy ich možno použiť v Rusku, pretože sa obávajú, že takéto útoky by mohli spustiť odvetu, ktorá by vtiahla štáty NATO do vojny, alebo vyvolala jadrový konflikt.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik