Prvá predpoveď počasia na zimu: Aká bude v Európe a čo čaká Slovensko?
03 | 09 | 2024 I Katarína Reitrová

Začiatok septembra priniesol so sebou aj prvú predpoveď meteorológov na zimu 2024/2025. Aká bude v Európe a čo čaká Slovensko?

Hlavným faktorom pre predpoveď jesene a zimy bude mať La Niña, a rovnako tak aj polárny vír. Oba faktory sa však už teraz zdajú byť slabšie a menej výrazné. 

Podľa meteorológov je La Niña studená fáza veľkej a silnej oceánskej oscilácie ENSO. Je to oblasť tropického Tichého oceánu, ktorá prechádza medzi studenou a teplou fázou. Studená fáza ENSO sa nazýva La Niña a teplá fáza sa nazýva El Niño, informuje portál imeteo.

Podpriemerná La Niña i polárny vír

„Predpoveď teploty oceánu na začiatku zimy ukazuje, že udalosť La Niña je síce aktívna, ale nie je silná, a pravdepodobne sa zapíše do historických kníh ako slabá atmosférická udalosť,“ uvádza ďalej iMeteo.sk s tým, že polárny vír (polar vortex) taktiež javí známky toho, že bude cez zimu podpriemerný.

„Polar vortex je názov, ktorý vystihuje širokú zimnú cirkuláciu nad severnou pologuľou. Ide o polárny vír, ktorý siaha vysoko do atmosféry − najnižšia úroveň atmosféry sa nazýva troposféra, kde prebiehajú všetky poveternostné udalosti, a nad tým máme stratosféru. Polárny vír sa správa ako obrovský cyklón, ktorý pokrýva celý severný pól až po stredné zemepisné šírky. Je prepojený cez všetky úrovne atmosféry,“ dodáva server.

Tieto dva významné vplyvy ovplyvňujú dlhodobé predpovede na zimu 2024/2025. Poďme sa pozrieť na jednotlivé prognózy pre Európu.

Aká bude nastávajúca zima v Európe?

Podľa modelu ECMWF bude väčšina kontinentu teplejšia ako normálne, pretože Európa bude zrejme pod vplyvom systému vysokého tlaku, ktorý sa na kontinent bude rozširovať z Atlantiku. Priemerné teploty budú o 1 až 2 °C vyššie, ako je normál.

„Predpoveď zrážok pre Európu ukazuje na západe suchší signál v dôsledku anomálie vysokého tlaku, ale zvyšok kontinentu vykazuje viac zrážok ako normálne. Severné Slovensko by však v priemere mohlo zažiť vlhkejšiu zimu než južná polovica krajiny,“ predpovedá iMeteo.sk s tým, že špeciálna predpoveď snehových zrážok z údajov ECMWF naznačuje v zimných mesiacoch december a január podpriemerné sneženie. V Škandinávii sa očakáva viac snehových zrážok ako zvyčajne v dôsledku vplyvu miestneho nízkotlakového systému. 

Aká zima čaká Slovákov?

Čo sa teda týka Slovenska, prvé prognózy naznačujú, že zima bude opäť mierne nadpriemerne teplá a sneženia môže byť o niečo menej, ako je dlhodobý normál. „Ide však o prvú vyhliadku, ktorá sa ešte môže meniť vzhľadom na dlhý časový rámec,“ dodáva na záver iMetero.sk.

Predpoveď počasia pre Slovensko na utorok 3. septembra
Dobrý deň, dnes je utorok 3. septembra, meniny oslavuje BELO. Predpoveď počasia pre Slovensko na DNES: Slnečno. Teploty 30 až 35 stupňov C. Na západnom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 32 až 35... Čítať ďalej
03 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik