Premiér Robert Fico reaguje na otázku redaktora Hlavného denníka
03 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

Otázku Robertovi Ficovi, premiérovi Slovenskej republiky položil v rámci tlačovej konferencie redaktor Hlavného denníka Ján Rohár a znela: "Očakávate pán premiér zo strany Progresívneho Slovenska nejakú protireakciu"?

"Nie som úzkoprsý človek a napriek tomu, čo som si prežil, tak čakám, že príde návrh na moje odvolanie, samozrejme v parlamente. To bude otázka podľa mňa budúceho týždňa. Zvolajú teraz nejakých ľudí na ulicu a budú vykrikovať Fico do basy, Fico neviem za čo, možno už budú kričať, že Fica poraziť, aj to sa môže stať. Viem si to predstaviť," odpovedal na otázku Robert Fico.

Denník N kvíli, že Robert Fico uprednostnil otázku redaktora Hlavného denníka

"Robert Fico sa na dnešnej tlačovej konferencii nevyjadril k odsúdeniu Dušana Kováčika. Aj keď sa jedna z novinárok na dnešný verdikt chcela spýtať, slovo dostal redaktor Hlavného denníka, ktorý dal premiérovi otázku, čo očakáva od PS," reagovali takmer okamžite.

Fico v utorok informoval, že návrh na odvolanie Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu podá skupina koaličných poslancov vo štvrtok (5. 9.). Návrh podpisujú poslanci za Smer-SD a SNS, žiadať budú mimoriadnu schôdzu.

Premiér opakovane vyčíta Šimečkovi prepojenie nadácií, ktoré získali peniaze od štátu, na jeho rodinných príslušníkov, ako sú strýko, mama či partnerka. V tejto súvislosti spomenul aj vyjadrenie rezortu spravodlivosti, že audit potvrdil manipulácie a porušenie zákona pri dotáciách v oblasti ľudských práv. Šimečkovi tiež Fico vyčíta, že zneužíva protesty proti ministrom, ktorí vedú rezorty kultúry či spravodlivosti. Sú to podľa premiéra rezorty, v ktorých Šimečkova rodina "stráca finančné zázemie".

Michal ŠIMEČKA VYZÝVA Roberta FICA

Návrh na odvolanie M.Šimečku bude podaný vo štvrtok, podpíšu ho Smer a SNS, odznelo v rámci tlačovej konferencie premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica. Michal Šimečka, predseda strany PS v reakcii uviedol, že vyzýva Roberta Fica.

Fico opakovane vyčíta Šimečkovi prepojenie nadácií, ktoré získali peniaze od štátu, na jeho rodinných príslušníkov, ako sú strýko, mama či partnerka. V tejto súvislosti spomenul aj vyjadrenie rezortu spravodlivosti, ktorý v pondelok (2. 9.) informoval, že audit potvrdil manipulácie a porušenie zákona pri dotáciách v oblasti ľudských práv. "V tej správe je jedna veta, ktorá hovorí, že bolo 37 žiadostí, ktoré nespĺňali zákonné požiadavky, napriek tomu boli posunuté do hodnotenia, medzi nimi bola aj Nadácia Milana Šimečku," uviedol Fico.

Mimoriadna schôdza by sa mala konať do siedmich dní od podania návrhu. Návrh na odvolanie bude predkladať podpredseda NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD). Hlasovať o návrhu by sa malo podľa Fica tajne. Premiér neozrejmil postoje Hlasu-SD, ani ich nechcel komentovať. Povedal, že Smer-SD a SNS má dosť poslancov, ktorí môžu podať potrebné podpisy.

Šimečkovi tiež premiér vyčíta, že zneužíva protesty proti ministrom, ktorí vedú rezorty kultúry či spravodlivosti. Sú to podľa Fica rezorty, v ktorých Šimečkova rodina "stráca finančné zázemie".

Fico ešte minulý týždeň povedal, že nikdy nebude spochybňovať právo opozície mať pozície v NR SR na základe výsledkov parlamentných volieb. "Predseda najsilnejšej opozičnej strany bol zvolený v Národnej rade za podpredsedu Národnej rady, ale takáto pozícia nie je viazaná na konkrétne meno, je viazaná na predstaviteľa opozície," podotkol.

Michal Šimečka vyzýva Roberta Fica

V reakcii na slová premiéra, ktoré odzneli na tlačovej konferencii, Michal Šimečka vyzýva Roberta Fica.

"Robert Fico je už slabý ako taký 4x prevarený čaj. Je pri moci zhruba 4500 dní. Za ten čas mohol zo Slovenska spraviť druhé Švajčiarsko. On však nedokázal dostavať ani len jednu diaľnicu do Košíc. Dnes mu štrajkujú policajti, narastá kriminalita, bojíme sa o vlastné deti kvôli bombám na školách, nemocnice po celej krajine plesnivejú a stále viac ľudí uteká do zahraničia. A on si dookola splieta o nejakých dotáciách, tanečných súboroch, ako taký unavený rozprávkar na dôchodku," píše sa na profile strany Progresívne Slovensko (PS), kde status podpísal Michal Šimečka, predseda strany PS.

"Viete čo, pán Fico? Mám pre Vás výzvu. Obtierate si tu ústa o moju rodinu, ale nikdy ste sa mi nepostavil v diskusii jeden na jedného. Opakovane ste z nich zutekali, rušili ich na poslednú chvíľu. Poďme si to vydiskutovať naživo. Vyzývam Vás na duel." Dodáva v závere príspevku Šimečka.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik