Prečo Mongoli nezavreli Putina (VIDEO)
04 | 09 | 2024 I Milan Laca

Prepáčte, hovorí Mongolsko po tom, čo nezatkli Putin. 

Energetická závislosť stavia Mongolsko – vtesnané medzi Rusko a Čínu – do ťažkej situácie.

Nedá sa...

Ospravedlňujeme sa všetkým, máme zviazané ruky. To je odkaz mongolskej vlády po tom, čo nevykonala medzinárodný zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina, keď pristál v krajine na oficiálnu návštevu.

Nemajú na výber

Vo vyhlásení pre denník Politico hovorca mongolskej vlády povedal, že krajina sa nachádza v pozícii energetickej závislosti, čo sťažuje zatknutie Putina na základe príkazu Medzinárodného trestného súdu (ICC) za vojnové zločiny na Ukrajine.

Dovoľte nám konečne zaútočiť. A dajte už tie rakety!
"Posledná šanca". Zelenskyj opäť požiada USA o súhlas s údermi na Rusko. Zelenskyj má v úmysle znova žiadať USA o súhlas s útokmi. Pôjde do Ameriky Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v rámci svojej cesty do Spojených štátov na budúci... Čítať ďalej
03 | 09 | 2024 | Milan Laca

Treba prežiť

"Mongolsko dováža 95 % svojich ropných produktov a viac ako 20 % elektriny od našich bezprostredných susedov. Dodávky boli predtým prerušené z technických dôvodov. Tieto dodávky sú rozhodujúce pre zabezpečenie našej existencie a existencie našich ľudí", povedal hovorca. "Mongolsko vždy zachovávalo politiku neutrality vo všetkých svojich diplomatických vzťahoch, ako to dokazujú naše doterajšie vyhlásenia", dodal hovorca.

Príchod Vladimira Putina do Mongolska

Prečo ho mali zatknúť?

Mongolsko je členom ICC, ktorý v marci minulého roku vydal na Vladimira Putina medzinárodný zatykač pre vojnové zločiny, súvisiace s deportáciami a presunmi detí z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska. Každý člen ICC je povinný konať na základe súdnych príkazov, ale Mongolsko tak neurobilo. Právny expert predtým pre Politico povedal, že Mongolsko bude pravdepodobne čeliť trestnému stíhaniu za svoju nečinnosť.

Naliehali a hrozili

Európska únia, Ukrajina a medzinárodné organizácie pre ľudské práva ako Amnesty Internacional naliehali na Mongolsko, aby si splnilo svoje záväzky. 

Moskva odkazuje hluchým a slepým!
Rusko neplánuje zaútočiť na územie NATO. Uvádza sa to vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí, z ktorého výňatky zverejnila RIA Novosti. Ministerstvo zahraničných vecí pripomenulo, že nemecké úrady charakterizujú nasadenie svojich... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik