Pokrok za každú cenu? Chmelár varuje pred pascami progresivizmu!
03 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

V dnešnej dobe sme svedkami znepokojujúceho trendu, keď sa politologickým termínom prisudzuje úplne iný význam, než aký pôvodne mali. Publicista, historik a mierový aktivista Eduard Chmelár sa vo svojom najnovšom príspevku na sociálnej sieti zamýšľa nad pojmom "pokrok/ progres/ progresivizmus" a jeho súčasnou interpretáciou.

Eduard Chmelár upozorňuje na úskalia moderného chápania pokroku

"Napriek tomu, že sa nám tu vyrojilo celé spektrum insitných vykladačov tohto pojmu od hrajúcej progresívnej aktivistky Kamily Magálovej cez progresívnu predsedníčku KOZ Moniku Uhlerovú až po na slovo vzatých progresívnych politikov, ktorí sa usilujú verejnosti vnútiť predstavu, že každý moderný človek musí byť za "progres", lebo vývoj sa nedá zastaviť, skutočnosť je oveľa zložitejšia. Slovo "pokrok" malo pôvodne neutrálny význam, až do začiatku 16. storočia znamenalo vývoj nielen k lepšiemu, ale aj k horšiemu. Až od novoveku sa začalo spájať s celkovým postupom smerom k zlepšovaniu a skvalitňovaniu života. Osvietenstvo dalo tomuto pojmu nový zmysel," vysvetľuje Chmelár. 

Chmelár cituje francúzskeho filozofa Georgesa Sorela, ktorý v diele "Ilúzia pokroku" píše, že "cieľom osvietenstva nebolo nič iné ako dať novým pánom rovnaké spoločenské postavenie, aké zaujímali ich šľachtickí predchodcovia."

Vytriezvenie z bezbrehého nadšenia pre pokrok

Historik upozorňuje, že 20. storočie prinieslo vytriezvenie z bezhraničného nadšenia pre pokrok. "Vytriezvenie prišlo až v 20. storočí. Ľudstvo sa na vlastnej koži presvedčilo, že nie každý vývoj vpred môže byť pozitívny. Vynašli sme penicilín, ktorý zachránil množstvo ľudských životov, no aj atómové zbrane, ktoré ich vedia v okamihu zničiť státisíce. Rozlúštili sme ľudský genóm, no zároveň klonujeme živé bytosti a vyvíjame čoraz dokonalejších robotov, ktoré môžu zničiť civilizáciu ako ju poznáme," konštatuje Chmelár. 

Chmelár tiež cituje francúzskeho sociológa Pierra Bourdieua, ktorý rozlišuje medzi konzervatívnymi a konzervačnými silami. Zatiaľ čo konzervatívne sily sa môžu stať reakčnými, konzervačné sily sa usilujú udržať sociálne výdobytky, ktoré Európa získala v 60. a 70. rokoch minulého storočia.

Kritika súčasného progresivizmu

Autor príspevku ostro kritizuje súčasných zástancov bezbrehého pokroku: "Dnešní propagátori pokroku buď zaspali dobu neuvedomujúc si, že bezbrehý pokrok bez etických mantinelov sa už dávno vymkol z pántov alebo vedome rozvíjajú progresivizmus ako extrémistickú ideológiu odmietajúcu rôznorodosť, pred ktorou už v 19. storočí varoval spomínaný Hyppolite Taine. Vývoj a inovácie nie sú jednoznačne pozitívnou hodnotou. Zástancovia teórie, že ľudstvo neustále napreduje a že vývoj je za každých okolností prospešný, by mali vysvetliť, prečo sa mladí ľudia v Európe čoraz viac opíjajú, fetujú a páchajú samovraždy, keď majú toľko možností práce v zahraničí, toľko príležitostí na sex, toľko foriem spolužitia vrátane homosexuálnych manželstiev, toľko druhov antikoncepcie, kvalitného alkoholu, cigariet, narkotík, stovky televíznych kanálov, slobodu vybrať si pohlavie či potrat... Tak prečo sa nevedia zmieriť s týmto svetom? Žeby práve pre toto?"

A dodáva: "Nie, progresivizmus nie je odpoveďou na problémy dnešnej zložitej doby. Nie je ňou ani návrat k metódam a systémom, ktoré už zlyhali. Pokrok bol všeobecne uznávaný dovtedy, kým prinášal to, čo ľudstvo zdokonaľovalo (nové poznatky, nové lieky, nové technológie), nie to, čo ho rozptyľovalo a odvádzalo jeho pozornosť od skutočných problémov."

Výzva k lepšej diferenciácii

V závere svojho príspevku Chmelár vyzýva na lepšiu diferenciáciu: "Musíme sa naučiť lepšie rozlišovať. Čo je pre človeka dobré a všeobecne prospešné a čo je naopak zhubné a škodlivé."

Zdôrazňuje, že "chrániť výdobytky, za ktoré bojovali naši predkovia stáročia - mier, sociálnu spravodlivosť a slobodu - proti novým formám útlaku, ktoré plazivo šíri korporatívna moc, má dnes oveľa väčší význam ako podliehať každej novote bez poznania jej dosahu na spoločnosť."

 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik