Ostrý Michal Kaliňák: Branislav Gröhling stratil súdnosť
03 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Branislav Gröhling dávno stratil súdnosť a ukazuje sa, že ju ani nemá záujem nájsť. Jeho pôsobenie na rezorte školstva bolo plné chaosu a káuz. Jeho pôsobenie vo vláde “obyčajných ľudí” dokázalo, že mu viac vyhovuje chaos ako riešenia pre ľudí," myslí si Michal Kaliňák (HLAS - SD), štátny tajomník MIRRI.

Michal Kaliňák reaguje na slová Branislava Gröhlinga, predsedu SaS, ktorý uviedol, že ministerstvo informatizácie a regionálneho rozvoja by najradšej zrušil. 

„Sme to hovorili už počas našej vlády, keď sa vytváralo toto ministerstvo pre pani Remišovú, že to je zbytočné ministerstvo,“ vyhlásil predseda liberálov. Ako ďalej uviedol, zrušením MIRRI by sa ušetrilo „X stoviek miliónov“, ktoré by mohli ísť napríklad na platy v školstve. Takisto sa opýtal, na čo je dobré ministerstvo športu. „Vytváralo sa preto, aby pán Danko bol spokojný,“ povedal Gröhling.

Štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák reaguje. Stanovisko prinášame v plnom znení

Branislav Gröhling a jeho SASka dali za minulej vlády zelenú vzniku ministerstvu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Teraz by toto ministerstvo najradšej zrušil. On si ale nevšimol, že vďaka jeho strane a jeho angažovanosti bolo zriadené ministerstvo s dlhým názvom, slabými kompetenciami a samozrejme, aj s chabými výsledkami. Ale toto mu evidentne nechýbalo, lebo regionálny rozvoj mu bol rovnako vtedy, ako je teraz ukradnutý.

Nevšimol si však, že až teraz získava ministerstvo regionálneho rozvoja kompetencie, ktoré mu pri vzniku chýbali. Nevšimol si, že ministerstvá s rovnakým názvom v iných krajiných majú významnejšie kompetencie s dosahom na rozvoj regiónov.

Preto sme od 1. septembra získali agendu mestského rozvoja z ministerstva dopravy. Preto sme z rezortu vnútra získali agendu medzivládnych komisií. Preto sme naplnili užitočným obsahom regionálne centrá v každom krajom meste. Mohol by som pokračovať aj ďalšími faktami, napríklad tým, že každý dýždeň organizujeme REZORTNÉ DNI, na ktorých za účasti komunálnych lídrov diskutujeme a spoločne formulujeme zmeny na podporu rozvoja regiónov, lebo toto sa musí robiť iba v dialógu s regiónmi a tak získavame silný mandát regiónov na zmeny.

Mohol by som tiež hovoriť o mimoriadne úspešnom čerpaní cezhraničných programov INTERREG, kde od nástupu na ministerstvo máme zazmluvnených viac ako 40 % finannčých prostriedkov a 70 % z nich je vo výzvach.

Mohol by som hovoriť o tom, že sa nám za necelý rok podarilo presunúť do regiónov viac ako 1, 3 mld. EUR z eurofondoch.

Toto je svet riešení, ktorý je nezlučiteľný so svetom pána Gröhlinga, ktorý je o kritike všetkého, a už aj seba samého.

Pokrok za každú cenu? Chmelár varuje pred pascami progresivizmu!
V dnešnej dobe sme svedkami znepokojujúceho trendu, keď sa politologickým termínom prisudzuje úplne iný význam, než aký pôvodne mali. Publicista, historik a mierový aktivista Eduard Chmelár sa vo svojom najnovšom príspevku na sociálnej sieti... Čítať ďalej
03 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik