Záhadný zápach Petržalke vystrašil ľudí
02 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Nepríjemný zápach zahalil v noci z nedele na pondelok bratislavskú Petržalku, najmä časť Lúky. Obyvatelia sa sťažovali na "neznesiteľný smrad", ktorý im nedal spať. Kým úrady a firmy sa zbavovali zodpovednosti, ľudia prežívali noc plnú obáv.

Panika a bezmocnosť

"Mestská časť eviduje viacero podnetov od obyvatelov sťažujúcich sa neznesiteľný zápach, ktorý sa ovzduším šíril v nočných hodinách z nedele na pondelok," uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. Zápach bol najintenzívnejší v oblasti ulíc Jasovská, Vígľašská, Žehrianska a v časti Slnečnice.

Kto je vinník?

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) aj Slovnaft rázne odmietli, že by zápach pochádzal z ich prevádzok. Hovorca BVS Matúš Stračiak tvrdí: "Čistiareň je prevádzkovaná na základe dlhodobých trendov rovnakým spôsobom a nedošlo k žiadnemu úniku chemikálií do ovzdušia."

Slovnaft síce priznáva nedávne odstávky, ale podľa hovorcu Antona Molnára: "Čo sa týka zápachu, rafinéria neprodukovala zápach, ktorý opisujú obyvatelia."

Nočný zásah polície a hasičov

Situácia bola natoľko vážna, že ju riešila aj polícia a hasiči. "Zistené bolo, že išlo o bioplyn z čistiarne odpadových vôd v Petržalke. Keďže ten škodlivý zdraviu nie je, nebolo potrebné pristúpiť k evakuácii obyvateľov," uviedol bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Hasiči vykonali merania o 1:00 v noci. "Meranie elektronickým analyzátorom nebezpečenstva plynov a pár neodhalilo zvýšené hodnoty nebezpečných látok," potvrdil hovorca hasičov Štefan Koči.

Záhada pretrváva

Napriek zásahu úradov a vyjadreniam firiem zostáva pôvod zápachu záhadou. Petržalčania sa pýtajú: Bude sa situácia opakovať? A kto im zaručí pokojný spánok v budúcnosti?

Kto nahradí Poláčkovú v Štrasburgu? Súdna rada má tri horúce mená
Súdna rada SR sa chystá na kľúčové hlasovanie. 18. septembra rozhodne o tom, kto má šancu stať sa novým slovenským sudcom na prestížnom Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. O lukratívny post sa uchádzajú traja kandidáti s bohatými... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik