Z Izraela do New Yorku: Hulényi sa stáva tvárou Slovenska v OSN
02 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Novým stálym predstaviteľom SR pri Organizácii Spojených národov (OSN) v New Yorku bude Peter Hulényi. Pred odchodom na vyslanie ho prijal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD). TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.
        

Hulényi v rámci 30-ročného pôsobenia v slovenskej diplomacii zastupoval SR naposledy na poste veľvyslanca v Izraeli a od roku 2019 pracoval na MZVEZ vo funkcii riaditeľa odboru OSN a následne generálneho riaditeľa sekcie medzinárodných organizácií.
        

Zahraničná politika SR podľa Blanára aktívne presadzuje a je na strane dodržiavania medzinárodného práva a mieru. "Diplomatické rokovania, dialóg a spolupráca na globálnej úrovni sú kľúčom k hľadaniu mierových riešení sporov či konfliktov medzi jednotlivými štátmi. OSN je v tomto smere jednou z najvplyvnejších a najvýznamnejších organizácií a naše členstvo nám poskytuje jedinečnú príležitosť pomôcť pozitívne ovplyvňovať dianie vo svete a zároveň presadzovať slovenské záujmy," zdôraznil Blanár.
        

Kľúčovou úlohou nového stáleho predstaviteľa pri OSN bude dôkladne pripraviť Slovensko na získanie a napĺňanie mandátu nestáleho člena v Bezpečnostnej rade OSN, o ktorý sa SR uchádza pre roky 2028 až 2029. "Členstvo v Bezpečnostnej rade bude pre Slovensko veľkou výzvou a záväzkom, ale zároveň aj príležitosťou zvýšiť renomé, prestíž nášho štátu a presadiť ciele i naše záujmy v medzinárodnom prostredí," skonštatoval Hulényi.
        

Vláda SR sa v programovom vyhlásení zaviazala podporovať medzinárodné právo a ochranu ľudských práv na Slovensku a rovnako v rámci pôsobenia v medzinárodných organizáciách. Aktivity slovenského stáleho zastúpenia OSN budú podľa šéfa slovenskej diplomacie zohľadňovať záujmy našej vlasti, presadzovať ciele vlády, ako aj priority slovenskej zahraničnej politiky. "Slovensko bude zástancom iniciatív a rezolúcií zameraných na mier, bezpečnosť a dodržiavanie medzinárodného práva. Podporíme nástroje, programy a projekty, ktoré prispejú k predchádzaniu konfliktov," vyhlásil Blanár.
        

OSN združuje 193 členských krajín z celého sveta s cieľom zachovať medzinárodný mier a bezpečnosť. Slovensko je súčasťou medzinárodnej organizácie od jej vzniku v roku 1945, v rámci bývalého Československa sa stalo jedným z 51 zakladajúcich členov.

Slováci pozor! Nová, nebezpečná forma podvodu! Vybielia vám účet
Slováci sú opäť skúšaní. Ide o novú formu podvodu, ktorá je nebezpečnejšia, ako predošlé podvody a ktorý keď neobídu, vybielia sa im účty. Falošný internetbanking útočí. Na internete koluje nová verzia známeho podvodu. Najnovšie sa podvodníci... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik