Tomáš Taraba: Nechceme, aby si Slovensko rozobrali banky (VIDEO)
03 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

V septembri sa začína nová, riadna schôdza NR SR, v ktorej už sa bude rokovať aj o rozpočte. Minister žívotného prostredia Tomáš Taraba (SNS / Život-NS) si je vedomý toho, že súčasná vláda nesie na bedrách obrovskú zodpovednosť, ku ktorej patrí aj snaha o nápravu toho, čo tu zanechali vlády Matoviča, Hegera a Ódora. Uvedomuje si, že situácia je zlá až natoľko, že ak nepríde reálna konsolidácia, Slovensku hrozí bankrot. Aj to bolo témou rozhovoru, ktorý s Tarabom nakrútila Mimi Šramová.

Na Dni otvorených dverí NR SR v Rozhovoroch s Mimi Šramovou Tomáš Taraba hovoril o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2025, o schodku, ale aj o nevyhnutných ozdravných opatreniach. Tiež o tom, že pre zánik NAKA či ÚŠP nespravil nik viac, ako Daniel Lipšic a jeho ľudia.

Treba predísť bankrotu

Taraba konštatuje, že nič nie je zadarmo a ani všetka tá neadresná pomoc, či bezhlavý nákup stovák miliónov vakcín, či MOM-ky za sedemsto miliónov eur.

„Na stole je veľa alternatív. Pre nás sú základné tri veci: po prvé: aby pri tej konsolidácii, ktorá musí prísť, pretože v opačnom prípade ak by sme nerobili nič, tak nám hrozí bankrot,“hovorí Taraba a vysvetľuje, že ak by prišlo k tejto možnosti, zahraničné banky si Slovensko doslova rozoberú, čo súčasná vláda odmieta.

Slováci pozor! Nová, nebezpečná forma podvodu! Vybielia vám účet
Slováci sú opäť skúšaní. Ide o novú formu podvodu, ktorá je nebezpečnejšia, ako predošlé podvody a ktorý keď neobídu, vybielia sa im účty. Falošný internetbanking útočí. Na internete koluje nová verzia známeho podvodu. Najnovšie sa podvodníci... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

Bežný človek to nesmie pocítiť

Konsolidácia je teda nevyhnutná, no SNS má svoje podmienky.

„Budeme tlačiť na to, aby napríklad DPH pri potravinách išla na najnižšiu možnú úroveň. Rovnako vieme tlačiť na to, aby pri živnostníkoch, pri malých a stredných podnikateľoch sa zvyšoval obrat pri nižšej dani, pretože my nielen potrebujeme konsolidovať, ale my potrebujeme naštartovať aj ten nižší a stredný podnikateľský stav,“  objasňuje Taraba to, s čím pôjde SNS do diskusie a pripomína, že aj zmena, ktorá nastala pri 1. septembri, že už nie je dňom pracovného pokoja, Slovensko získa do rozpočtu približne 350 miliónov eur. Aj to je jedno z opatrení, ktoré bežný človek na svojej peňaženke nepocíti.

O jeho rezorte

„Vidíte čo ja robím v rezorte. 90 percent poistiek bolo fiktívnych. Poisťovali niečo čo nemá hodnotu. Ja chcem vidieť aj ostatných ministrov, že sa na to detailne pozrú a neverím, že u nich ten problém nebol, keď to je u mňa a ročne vieme ušetriť takto desiatky miliónov eur,“podotýka Taraba s tým, že aj toto musí byť súčasťou konsolidácie. Chce dať preto tipy aj ostatným ministrom, aby sa pozreli na konkrétne firmy. Keď takto zarábajú na rezorte životného prostredia, je veľmi pravdepodobné, že rovnaký model funguje aj na iných ministerstvách.

Menej dní pracovného pokoja

Minister životného prostredia tvrdí, že aj spoločnosť by si mala uvedomiť, že účty po minulých vládach treba splatiť. Vie si preto predstaviť, že by viaceré štátne sviatky neboli dňami pracovného pokoja.

„Vždy to je lepšie ako utiahnuť si opasky, ale aj to je forma, že takto získame približne 300 miliónov euro do štátneho rozpočtu. Na stole je aj táto debata, či je tam ešte priestor na niektoré dni,“ konštatuje minister s tým, že dočasné zrušenie dňa pracovného pokoja je vždy lepším riešením, ako znižovanie životnej úrovne, či cesta zvyšovania daní.

Ochrana živnostníkov a malých podnikateľov

Taraba pripomína, že kým nenastúpil Sulík, tak ak mal živnostník do stotisíc eur obratu, platil daň 15 percent. Potom túto sumu práve Richard Sulík (SaS) znížil na polovicu. Pre SNS je podľa ministra pôdohospodárstva prioritou ochrana práve týchto podnikateľov a preto bude presadzovať navýšenie tohto obratu.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová navštívila Slovenský deň kroja 2024
Ministerka kultúry Slovenskej republiky Martina Šimkovičová, sa dnes zúčastnila na kultúrnom podujatí Slovenský deň kroja 2024, ktoré sa konalo v Banskej Bystrici. Slovenský deň kroja je podujatie plné tradícií, tanca, spevu a krásnych slovenských... Čítať ďalej
01 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Ešte ku konsolidácii...

Priestor na úpravy vidí Taraba aj v Matovičovom „rodinnom balíku“, kde sú aj vysoko prijmové skupiny ľudí, ktoré nepotrebujú dodatočné daňové úľavy.

„Viem si predstaviť, že aj tieto skupiny obyvateľov budú v podstate precizované tak, aby pomoc išla tým, ktorí to reálne potrebujú. To sú všetko stovky miliónov, ktoré vieme takto usporiť,“ hovorí Taraba. Je mu však jasné, že to sú témy, ktoré musia prejsť širšou diskusiou, ktorá by zabránila negatívnemu dopadu na rozpočet.

Slovensko má šancu

„Buď sa veľmi dobre odrazíme odo dna tohoto marazmu a staneme sa silnou ekonomikou a ľudia to pocítia na svojich výplatných páskach, na príleve investícií a podobne,“ dopĺňa Taraba s tým, že druhá cesta, ktorej sa chceme vyhnúť, je bankrot.

Pravda sa ukázala na súdoch

Taraba si myslí, že čurillovci a všetci, ktorí boli na nich napojení, musia byť z rozhodnutí súdov, ale aj Ústavného súdu neskutočne frustrovaní. Problémom je aj NAKA, ktorá sa za pomoci „vagabundov“ rozhodla zo Slovenska urobiť policajný štát.

„Ja som veľmi rád, že naša koalícia vrátila Slovensko medzi civilizované štáty, že máme trestné zákony tak ako Rakúsko, Nemecko. Myslím, že sme minimalizovali priestor pre rôznych psychopatov, ktorí v týchto funkciách boli na to, aby tu viedli boj štátu v mene pečiatok so samotným princípom spravodlivosti,“ poznamenáva Taraba s tým, že pre zrušenie ÚŠP či NAKA nespravil nikto viac, ako práve Daniel Lipšic a jeho spolupracovníci.

Viac vo videu

Klokočinský jarmok ako Slunce, seno a pár kopancov (VIDEO)
Klokočinský jarmok v Nitre je udalosť, na ktorej sa stretnú „ada šeccá Nitrančani“. Tešia sa naň deti, lebo budú kolotoče, dospelí, lebo sa postretajú starí známi, bývalí kolegovia a mnohé rodiny majú tradíciu, že práve na Klokočinský jarmok... Čítať ďalej
01 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik