STOP ŠIKANE! Polícia sa zameriava na pozitívnu atmosféru v školách
02 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Polícia pri príležitosti začiatku nového školského roka upozorňuje na bezpečnosť a pozitívnu klímu na školách. Ide podľa nej o dôležitý aspekt a základ všetkých vzťahov, ktoré sa v priebehu výchovno-vzdelávacieho procesu vytvárajú. Poukázala na to, že prejavy násilia a šikanovania napĺňajú skutkovú podstatu viacerých trestných činov. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Martina Sláviková.
        

"Hrubé správanie, šikanovanie, zákernosti, nenávisť či vandalizmus sa stávajú v dnešnej dobe čoraz bežnejším javom," uviedla hovorkyňa. V súvislosti so šikanovaním vysvetlila, že chyba je často v zlých vzťahoch v triede, v škole, v prostredí, kde je niekto šikanovaný. V takom prípade odporučila požiadať o pomoc dôveryhodnú, najlepšie dospelú osobu. Upozornila, že nie je správne nečinne sa šikanovaniu prizerať alebo byť ľahostajný. Vyzýva na neubližovanie druhým. "Šikanovanie a násilie si nikto nezaslúži," zdôraznila.
        

Hovorkyňa poznamenala, že snahou polície bude aj tento školský rok pôsobiť preventívne. "V spolupráci so školami a výchovno-vzdelávacími inštitúciami budeme naďalej pokračovať vo vykonávaní besied, prednášok a interaktívnych aktivít," priblížila. Cieľom je podľa nej zabrániť a eliminovať hrubé správanie, šikanovanie a iné nevhodné prejavy správania.

BBSK: Na 20 školách spúšťajú mobilnú aplikáciu na anonymné nahlasovanie šikany

Ministerstvo školstva a Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) spúšťajú od nového školského roka na 20 stredných školách v kraji pilotný projekt pre riešenie šikany. V mobilnej aplikácii môže každý študent anonymne nahlásiť jej prejavy, či už ako obeť alebo svedok, a bezpečne komunikovať so školským podporným tímom. Škola bude postupovať podľa krízového semaforu, ktorý jej poskytne jasné návody a vyhodnotenie. Počas otvorenia školského roka na Strednej odbornej škole informačných technológií v Banskej Bystrici o tom informovali minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) a predseda BBSK Ondrej Lunter.
       

Ako zdôraznil Drucker, bezpečné prostredie na školách je jednou z kľúčových priorít jeho rezortu. Nahlásiť šikanu nie je hanba a "podrazáctvo", ale je to vyspelosť.
        

"Šikana nie je len problémom jednotlivcov, ale zrkadlom toho, akú spoločnosť vytvárame. Ak chceme, aby naše deti vyrastali v bezpečnom a rešpektujúcom prostredí, musíme sa všetci zaviazať k tomu, že nebudeme mlčať. Nová aplikácia a krízový semafor nie sú len technickými nástrojmi, ale výrazom našej kolektívnej zodpovednosti. Každý nahlásený prípad je krokom k spravodlivejšej budúcnosti, kde už žiadne dieťa nebude musieť čeliť šikane samo," konštatoval minister.
        

Podľa Luntera audit kraja priniesol alarmujúce výsledky. "Až na jednu výnimku sa v našich oficiálnych štatistikách žiadna šikana nevyskytuje. To je asi, ako keby niekto povedal, že neexistuje korupcia vo vysokej politike. Všetci vieme, že fenomén šikany je prítomný v spoločnosti, ale tvárime sa, že neexistuje," zdôvodnil Lunter, prečo kraj iniciatívne vstúpil do projektu.
        

Manuál, ktorý bol vytvorený v spolupráci s ministerstvom školstva, obsahuje praktické rady a pokyny pre školy pre riešenie šikany. Do konca roka budú všetky školy v pôsobnosti BBSK preškolené, aby vedeli účinne identifikovať a riešiť prípady šikany.
        

"Návody sú veľmi konkrétne a vychádzajú z praktických skúseností školských podporných tímov, školských psychológov, zo situácií, s ktorými sa reálne stretli riaditelia škôl a učitelia a z otázok, ktoré nám položili. Téme šikany sa v BBSK venujeme detailne už viac ako rok a dnes sme pripravení kompletný manuál otestovať na našich stredných školách a následne ho s podporou ministerstva školstva distribuovať do všetkých škôl na Slovensku. To, že sa šikana v škole vyskytne, nie je hanba - sme pripravení pomôcť všetkým školám, aby takéto situácie vedeli identifikovať a adekvátne riešiť," podčiarkol Lunter.
        

Testovanú aplikáciu "Nenech to být" (NNTB), ktorá umožňuje študentom anonymne nahlasovať prejavy šikany, založili v roku 2017 v Česku traja spolužiaci na gymnáziu, ktorí nevedeli, ako čeliť šikanovaniu. Odvtedy sa NNTB rozšírila na každú tretiu školu v ČR.

https://www.hlavnydennik.sk/2024/09/01/ako-z-hororu-metropolu-vychodu-ovladli-hlodavceStop šikanovaniu: Polícia sa zameriava na pozitívnu atmosféru v školách

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik