Slováci pozor! Nová, nebezpečná forma podvodu! Vybielia vám účet
02 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

Slováci sú opäť skúšaní. Ide o novú formu podvodu, ktorá je nebezpečnejšia, ako predošlé podvody a ktorý keď neobídu, vybielia sa im účty. Falošný internetbanking útočí.

Na internete koluje nová verzia známeho podvodu. Najnovšie sa podvodníci snažia vylákať od ľudí citlivé informácie prostredníctvom falošnej aplikácie bánk, upozorňuje na to portál spravy.rtvs.sk.

Takzvaný phishing sa začína zväčša ako SMS, email či telefonát od zdanlivo dôveryhodného zdroja. Ten vám môže tvrdiť, že treba doplniť informácie, či niečo urgentne zaplatiť, najčastejšie cez webovú stránku, ktorá je často veľmi presvedčivá „Bolo potrebné nainštalovať takzvanú webovú aplikáciu, ktorá vyzerá a pôsobí ako legitímna banková aplikácia. Ikonka a všetko ostatné pôsobí tak, ako by malo,“ uviedol pre portál výskumník firmy ESET Lukáš Štefanko.

Obišli bezpečnostné upozornenia

Nový druh útoku je podľa odborníka nebezpečnejší aj v tom, že jeho tvorcovia dokázali obísť bezpečnostné upozornenia. Tie majiteľov smartfónov obvykle varujú, aby zvážili inštaláciu akejkoľvek neznámej aplikácie. Jedinou ochranou je preto samotný užívateľ.

Phishingové útoky predstavujú stále väčšie bezpečnostné riziko. Aby ste sa ochránili, buďte ostražití. Pamätajte, že banky nikdy nebudú od vás požadovať, aby ste im poskytli vaše prihlasovacie údaje alebo čísla platobných kariet prostredníctvom e-mailu alebo SMS. V opačnom prípade sa podvodníci dostanú k vaším prihlasovacím údajom a môžu vám vybieliť účet.

„Nech je ten podvod akýkoľvek, tak človek je vždy slabý článok. Jednotlivec musí urobiť tú dodatočnú akciu. Aj keby mi prišlo 10 SMS od podvodníkov, ja musím byť ten, čo na niečo ťukne, čo to potvrdí,“ podotkol Michal Reiter z Touch IT.

Legendárny Rusnák umlčal Hašeka: Do nášho hokeja sa nestaraj!
Otázka návratu hráčov z KHL do slovenskej reprezentácie rozdelila fanúšikov na dva názorové tábory. Kým väčšia časť národa by brala hráčov z ruskej ligy „všetkými desiatimi“, druhá skupina je jasne proti tomu, aby obliekali dres s dvojkrížom na... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik