Po TOMTO by mal Šimečka odstúpiť nie len z postu podpredsedu NR SR (VIDEO)
02 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Europoslanec Erik Kaliňák (Smer-SSD) je presvedčený, že Michal Šimečka (PS), ako bývalý podpredseda EP si je vedomý toho, že je v konflikte záujmov. Problém má však aj preto, že ako politik sa vyjadruje ku veciam, v ktorých je on, respektíve niekto z jeho blízkych, osobne zainteresovaný. Kaliňák zverejnil video, kde v úvode hovorí, že k tomuto názoru dospel aj preto, že Šimečka ako šéf Progresívneho Slovenska stojí za protestami na odvolanie ministerky kultúry a ministra spravodlivosti. Tí síce neporušili žiaden zákon, no Šimečka protestujúcim akosi zabudol povedať, že z týchto rezortov jeho família vyryžovala viac, ako milión eur za posledné štyri roky.

„To je tým najhorším previnením sa voči transparentnosti a otvorenosti, ktorú vaša strana hlása doma aj v Bruseli. Človek ako vy – predstierajúci, že je etalón morálky, si takéto zlyhanie jednoducho nemôže dovoliť,“ hovorí Kaliňák a dodáva, že Šimečka sa namiesto toho rozhodol zosmiešniť aj „svojich pánov“. Nechápe, ako mohol Šimečka vulgárne vystúpenia svojej partnerky prirovnať k vysoko odbornej činnosti Svetlany Ficovej. Aj to podľa Kaliňáka veľmi spochybňuje aktivity politických mimovládok. Nepridáva tomu ani Šimečkovo zapretie, že v Nadácií M. Šimečku pôsobí aj jeho strýko a on sám s ňou spolupracoval. Aj tu však zapracovala propaganda a niečo, čo bolo vo videu, sa do textovej podoby nedostalo. Prečo? Lebo nesedeli čísla a to už je podozrivé. Erik Kaliňák poznamenáva, že veľmi zaujímavé zistenia o Šimečkovcoch a ich mimovládkach priniesol aj audit na ministerstve spravodlivosti. Radí preto Michalovi, aby odstúpil, kým je čas.

Proste biznis...

„Štátom dotované ódy na prostitúciu vašej partnerky ste prirovnali k vedeckému výskumu justičnej akadémie zákonom zriadenej inštitúcii, ktorá na daný grant potrebovala odborného garanta s docentúrou z občianskeho práva, čo bol dôvod, prečo oslovili externe dnes už profesorku Svetlanu Ficovú. Ako zodpovedný riešiteľ projektu za 275-tisíc eur, ktorý za dva roky vyprodukoval tri odborné konferencie, desať seminárov a viac ako päť stostranových publikácií pre sudcov, prokurátorov, exekútorov a notárov, zhrabla Svetlana Ficová zo štátnych peňazí hrôzostrašných 300 eur mesačne, respektíve dokopy za dva roky 7-tisíc eur,vysvetľuje Erik Kaliňák to, k čomu prirovnal Michal Šimečka produkciu jeho partnerky, z ktorej Kaliňák vo videu ponúkol aj ukážku. To len preto, aby aj predseda PS pochopil rozdiel.

Reprofoto z videa Erika Kaliňáka

Ďalší rozdiel

„Vtedy médiá s mimovládkami pišťali a pišťali – vraj štát platí Ficovu manželku: Manželka premiéra Roberta Fica dostala zákazku od štátu. Zuzana Wienk, vtedy ešte z mimovládky Fair play okamžite reagovala: „Politici sa nemôžu čudovať, že každý takýto prípad pôsobí ako korupcia či klientelizmus.“ Veru. Mala si radšej vypýtať desaťtisíce na pódiovú triašku a bolo by všetko v najväčšom poriadku a médiá s mimovládkami by ju odušu bránili tak ako to robia dnes pod heštegom a ja som mimovládka pri Šimečkovcoch, ktorých mimovládky mimochodom pôsobia deň za dňom pochybnejšie a pochybnejšie,“ hovorí Kaliňák. Nemá pritom na mysli dlh Nadácie Milana Śimečku v Sociálnej poisťovne, ale kým ešte nedávno nás Michal Šimečka presviedčal, že jeho rodina s nadáciou nemá nič spoločné, dnes už je jasné, že v jej správnej rade sedí jeho strýko a v minulosti nadácia spolupracovala aj s predsedom PS.

Rázny krok Žilinku! Trestne stíhaná prokurátorka musí odísť!
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka dočasne pozastavil výkon funkcie prokurátora bývalej okresnej prokurátorke v Leviciach K. T. Dôvodom je trestné stíhanie prokurátorky pre pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, ktorého sa... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ tasr

Covid – sedem rokov dozadu?

Kaliňák ponúka aj ďalšiu dokrútku, rozhovor z DenníkaN, kde Veronika Fishbone Vlčková z Nadácie M. Šimečku priznáva, že sa s Michalom Šimečkom poznajú z projektu spred siedmich rokov, kedy vvypracovávali plán pre mládežnícke angažovanie sa počas covidu.

„Neviem ako vy, ale ako rátam tak rátam pred siedmimi rokmi žiaden ckovid nebol. Pýtate sa ako vyriešili v Denníku N tento do očí bijúci nesúlad? Jednoducho – v prepise rozhovoru pasáž o mládežníckom angažovaní sa počas covidu jednoducho vypustili a vystačili si s informáciou, že to bolo pred siedmimi rokmi,“ vysvetľuje Kaliňák s tým, že takto sa robí poctivá propaganda. On sám sa už teší, ako bude vysvetľovať výsledky auditu na ministerstve spravodlivosti.

Čo priniesol audit

„Ten potvrdil, že poskytovanie dotácií mimovládnym organizáciám bolo nastavené netransparentne a napríklad nadácia Milana Šimečku bola v minulosti vyhodnotená, ako úspešná. Napriek tomu, že nespĺňala ani len zákonom stanovené kritériá, aby sa o danú dotáciu mohla vôbec uchádzať. Ešte šokujúcejšie je zistenie, že bývalý riaditeľ odboru ľudských práv človek z prostredia mimovládneho sektora odňal hodnotenie projektu ´Marty Šimečkovej novovymenovanému zástupcovi vlády a pridelil ho na hodnotenie samému sebe. Nalejme si čistého vína, urobil tak z jediného dôvodu, aby Šimečkovcom a ďalším dúhovým projektom zabezpečil financovanie aj na ďalší rok,“ osvetľuje Kaliňák.

Nevydarený test Ficom

„Toľko k tým rozprávkam o úspešných projektoch a nezávislom hodnotení. Pán Šimečka, tento váš test Ficom vám ale že vôbec nevyšiel a v dobrom vám radím – namiesto toho hysterického prskania odstúpte, kým máte ešte čas,“uzatvára europoslanec.

ZEMETRASENIE NA MINISTERSTVE: Audit odhalil systémové zlyhania pri dotáciách!
Audit potvrdil manipulácie a porušenie zákona pri dotáciách v oblasti ľudských práv. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR preto tvrdí, že postupovalo pri zrušení dotačnej schémy v oblasti ľudských práv pre rok 2024 správne. TASR o tom informovalo... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik