Opäť tvrdé ruské útoky. Terčom bol znova aj Kyjev!
02 | 09 | 2024 I Milan Laca

Najsilnejší útok za posledné obdobie zasiahol Kyjev: „triaslo sa“ dokonca aj v Poľsku.

V noci 2. septembra ruské jednotky podnikli jeden z najväčších kombinovaných útokov na viaceré regióny Ukrajiny.

Rakety, drony, lietadlá...

Podľa vojenských korešpondentov kanála Two Majors, boli pri útoku použité okrídlené aj balistické rakety a bezpilotné lietadlá Geranium. Terčmi úderov boli Krivoj Rog, Dnepropetrovsk, Novomoskovsk, Sumská oblasť, ako aj Charkovská, Kyjevská a Poltavská oblasť.

Poliaci chcú zas zostreľovať ruské rakety. NATO im chladí hlavu
Poľsko opäť hovorí o povinnosti zostreliť ruské rakety nad Ukrajinou. Čo si o tom myslí NATO a ako to ovplyvní vojnový koflikt? Musíme! Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyhlásil, že jeho krajina je povinná zostreliť ruské... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Milan Laca

Úder na Kyjev 

Kyjev čelil jednému z najväčších útokov za posledné obdobie. Ukrajinskú metropolu zasiahlo najmenej desať riadených striel a desať balistických rakiet. Neskôr oznámili, že do náletu bolo zapojených 35 rakiet a 23 dronov. Útok riadenými strelami bol namierený na územie štátnej akciovej holdingovej spoločnosti Arťom. Nie je to prvýkrát, čo sa stala terčom ostreľovania. Pred necelým mesiacom bola poškodená v dôsledku úderov Kinžalu. Aj keď rozsah škôd nebol v tom čase zverejnený, je zrejmé, že opravné práce bolikrátkopred dokončením. Závod Arťom vyrába riadené strely pre lietadlá vzduch-vzduch, automatizované systémy na prípravu a údržbu leteckých rakiet, protitankové riadené strely, ako aj prístroje a vybavenie pre lietadlá.

Ďalšie ciele 

Raketové útoky zasiahli aj závod Antonov, ktorý je štátnym podnikom leteckého priemyslu. Zničené boli sklady a dielňa na montáž a servis bezpilotných lietadiel. Hasičom trvalo dlho, kým požiar uhasili.

Počty nesedia...

Kyjevské úrady zase uviedli, že ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila „viac ako desať riadených striel a asi desať balistických rakiet“. Zvyčajným spôsobom tvrdia, že všetky hrozby odvrátili, nikto nebol zranený a všetko prebehlo v poriadku. Početné videá od miestnych obyvateľov, ktoré sa objavili na internete, však naznačujú opak. Podľa spravodajcov na kombinovaný útok na Kyjev a jeho okolie použili rakety Ch-101/555, KN-24, Iskander-M a bezpilotné lietadlá Geran. V Kyjeve bola poškodená aj kotolňa, v regióne letisko Boryspil a sklad palív a mazív v Bielej Cerkvi.

A čo bolo inde...

Silné údery zažili aj obyvatelia Charkovskej a Sumskej oblasti. Zdroje uvádzajú, že od 1. septembra sa začal aktívny útok na protivzdušnú obranu. V oblasti Nižného Byškina zasiahol útok Iskanderu pozíciu systému S-300. Najmenej jeden bol zničený a ďalší vážne poškodený. Poškodená bola aj radarová stanica a bojové riadiace stredisko. Straty medzi posádkami predstavovali 7 ľudí.

Udreli aj na západ

Útoky zaznamenali aj na Voznesensk, kde bolo poškodené vojenské letisko. Okrem toho drony zaútočili na oblasť Poltavy, zasiahli vojenské podniky a ich kotolne. Raketové a dronové útoky bolo počuť dokonca aj na západe Ukrajiny. Podľa vojenských korešpondentov z kanála Geranium Blossoming, boli poľské stíhačky vo vzduchu v dôsledku činnosti ruského diaľkového letectva.

Moskva odkazuje hluchým a slepým!
Rusko neplánuje zaútočiť na územie NATO. Uvádza sa to vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí, z ktorého výňatky zverejnila RIA Novosti. Ministerstvo zahraničných vecí pripomenulo, že nemecké úrady charakterizujú nasadenie svojich... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik