Koniec éry Scholza? AfD triumfuje, koalícia sa topí v problémoch
02 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Nemecká politická scéna je v šoku - krajinské voľby v Durínsku a Sasku zasadili vládnym stranám tvrdú ranu. Vláda kancelára Olafa Scholza je už aj tak dosť nestabilná, víťazstvo AfD v Durínsku a druhé miesto v Sasku jej pozícii určite neprospeje, konštatuje agentúra Reuters.

Do národných volieb v najväčšej európskej ekonomike zostáva už len rok a nedeľné výsledky podľa všetkého zvýšia tlak na Scholza, aby bol tvrdší v otázke migrácie a zintenzívnia diskusiu o podpore Ukrajiny. To boli témy, ktoré dominovali v kampani.

Všetky tri strany vo spolkovej vláde stratili hlasy vo voľbách v Durínsku a Sasku. Prvé prognózy  podčiarkli zánik Scholzových sociálnych demokratov (SPD) ako strany s veľkou podporou. Prognózy Forschungsgruppe Wahlen zverejnené o 21:00 (19:00 SELČ) dali len 6-7,6 percenta hlasov. Menším koaličným partnerom – Zeleným a propodnikateľským slobodným demokratom, hrozilo vypadnutie z parlamentu spolkovej krajiny Durínsko, pretože neprekročili päťpercentnú hranicu.

Revolúcia v britskom pracovnom svete: Štvordňový týždeň na obzore!
Britská vláda pripravuje prevratné zmeny v pracovnom práve, ktoré by mohli zmeniť život miliónov zamestnancov. Chystá sa totiž umožniť ľuďom pracovať len štyri dni v týždni, ak si dokážu odpracovať rovnaký počet hodín ako za päť dní. Táto správa... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Bari zajačková

Analytici uviedli, že najpravdepodobnejším dopadom výsledkov bude nárast konfliktov v rámci Scholzovej ideologicky heterogénnej koalície.

„Pre nás to bude o silnejšom presadzovaní sa,"povedal v nedeľu neskoro večer generálny tajomník strany SPD Kevin Kuehnert. "Nenechať sa vodiť za nos stranami, ktoré práve vyhodili zo štátneho parlamentu."

Výsledky odzrkadľujú rastúcu fragmentáciu politického prostredia a nárast tzv. antisystémových strán v celej Európe, čo svedčí o neschopnosti vlád vysporiadať sa s témami migrácie, či ekonomickej krízy.

Veľkým víťazom večera bola krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá si vo svojich prvých regionálnych voľbách v Durínsku zabezpečila 33,2 percent a tiež získala takmer toľko hlasov ako konzervatívci v Sasku, dopĺňa Reuters. Medzitým ľavicová populistická Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW) získala viac hlasov ako všetky tri strany v Scholzovej koalícii a len osem mesiacov po svojom založení získala 11,5 až 15,6 percenta hlasov. Sila týchto anti-NATO, protiimigračných a Rusku priateľských strán bude ešte ťažšie vytvárať ideologicky koherentné koalície na štátnej aj federálnej úrovni.

Koaliční partneri, ktorí sú vo vláde od roku 2021, boli v spore už pred voľbami, keďže koncom minulého roka vypuklo napätie ohľadom rozpočtu na tento a budúci rok. Ich únia bola pôvodne označovaná za koalíciu pokroku, ale spolulíder zelených Omid Nouripour ju minulý mesiac nazval „prechodnou vládou“, pričom sa sťažoval na „veľa, veľa zbytočných sporov“, ako aj na zásadné ideologické rozdiely, najmä s FDP.

Podpredseda FDP Wolfgang Kubicki v nedeľu povedal, že výsledky volieb ukázali, že koalícia „stratila legitimitu" a poškodzuje jeho stranu, čo musí mať následky.

„Vzhľadom na to, že návrh rozpočtu na rok 2025 stále obsahuje medzeru vo výške približne 12 miliárd eur (13,25 miliardy dolárov), je pravdepodobné, že dôjde k obnoveniu koaličného napätia,"uviedol Carsten Nickel z Teneo vo výskumnej správe.

Ako z HORORU! Metropolu východu ovládli HLODAVCE
Košice sa boria s vážnym problémom, ktorý však nie je vôbec nový. Mesto trápia premnožené potkany. Tie sa množia doslova geometrickým radom a darí sa im aj vďaka odpadkom okolo kontajnerov. Tieto hlodavce pritom prenášajú množstvo chorôb. Sú však... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Napriek tomu je nepravdepodobné, že by sa Scholzova koalícia úplne rozpadla, pretože to nie je v záujme troch strán, ktoré sú všetky vo voľbách pod svojimi výsledkami z roku 2021, povedal Stefan Marschall, politológ z univerzity v Düsseldorfe.

„Problém bude výraznejší a Nemecko bude pravdepodobne viac paralyzované, čo znamená, že tempo budú musieť udávať iní ako Poľsko, Francúzsko a Taliansko,“povedal Alexander Clarkson z King's College London s tým, že možno sa spustí aj „domino efekt“ v ďalších voľbách.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik