Kto nahradí Poláčkovú v Štrasburgu? Súdna rada má tri horúce mená
02 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Súdna rada SR sa chystá na kľúčové hlasovanie. 18. septembra rozhodne o tom, kto má šancu stať sa novým slovenským sudcom na prestížnom Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. O lukratívny post sa uchádzajú traja kandidáti s bohatými skúsenosťami.

Známe tváre aj nová krv

Medzi uchádzačmi nájdeme dve známe mená z predchádzajúcich pokusov - Ondreja Laciaka a Radoslava Procházku. Novinkou je kandidatúra advokátky Daniely Ježovej.

Ondrej Laciak má už skúsenosti s pôsobením na ESĽP ako ad hoc sudca. "Od roku 2016 pôsobí ad hoc sudca na ESĽP, tiež zastáva funkciu predsedu Výboru pre trestné právo v Rade Európskych advokátskych komôr," uvádza kancelária Súdnej rady SR.

Radoslav Procházka, bývalý zástupca SR pred súdmi EÚ, sa o post uchádza opätovne. Oboch kandidátov podporila Slovenská advokátska komora a Združenie sudcov Slovenska.

Nová tvár v hre

Daniela Ježová je nováčikom v tomto výbere. Jej kandidatúru navrhla predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová. "V súčasnosti pôsobí ako advokátka, so skúsenosťami pri riešení medzinárodných právnych otázok a otázok Európskej únie," informuje kancelária.

Dlhodobý problém s výberom

Súdna rada priznáva, že zostavenie kandidátky, ktorú by následne schválila vláda SR, je dlhodobým problémom. Nepodarilo sa to ani v júni tohto roka.

Nový sudca má nahradiť Alenu Poláčkovú, ktorej mandát sa končí 28. decembra 2024. O konečnom výbere rozhodne Parlamentné zhromaždenie Rady Európy zo zoznamu troch kandidátov predložených slovenskou vládou.

Bude zaujímavé sledovať, či sa tentokrát podarí prekonať patovú situáciu a či Slovensko konečne získa svojho nového zástupcu v Štrasburgu.

ZEMETRASENIE NA MINISTERSTVE: Audit odhalil systémové zlyhania pri dotáciách!
Audit potvrdil manipulácie a porušenie zákona pri dotáciách v oblasti ľudských práv. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR preto tvrdí, že postupovalo pri zrušení dotačnej schémy v oblasti ľudských práv pre rok 2024 správne. TASR o tom informovalo... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik