Zbytočná zbierka na pol milióna? Kovačič chce robiť to, čo už dávno existuje! (VIDEO)
02 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Novinár Michal Kovačič, ktorého meno sme si dlhé roky spájali s reláciou Na telo v TV Markíza odvčera rozbehol na jednej z darcovských platforiem zbierku na jeho nový informačný portál. Chce vraj získať pol milióna eur, aby mohol robiť investigatívnu žurnalistiku. S Adelom Ghanamom, Barborou Šišolákovou a ďalšími ľuďmi v tíme chcú prinášať aj vysvetľujúce videá k rozsudku nad Dušanom Kováčikom. Lenže – chyba lávky. Takéto video už visí na YouTube dva a pol roka. A je ich hneď niekoľko. Aby sme pánovi Kovačičovi ušetrili prácu, poďme sa pozrieť, o čom teda bola Kováčikova kauza.

Autori videa hovoria o prístupe Pamely Záleskej ku Kováčikovej kauze. Odsúdila ho v septembri 2021 aj za to, že mal údajne vyniesť listiny z dvoch trestných spisov Ľudovíta Makóa.  

„Sudkyňa založila odsudzujúci rozsudok v tejto časti výlučne na výpoveď kajúcnika Ľudovíta Makóa, ktorá bola plná dôkazných a logických trhlín, ktoré jednoznačne vylučujú, že by sa doktor Kováčik dopustil týchto skutkov,“ konštatuje jeden z advokátov  

Mohol odovzdať listiny, ktorými nikdy nedisponoval?

V prvom prípade mal Kováčik údajne odovzdať Makóovi dokumenty, ktoré hovorili o podozrení z Makóovej korupčnej trestnej činnosti. Na hlavnom pojednávaní multikajúcnik Makó uviedol, že listiny mu Kováčik odovzdal v obálke, ktorú Makó neotvoril a teda nemohol vedieť, čo sa v nej nachádza.

„Aká je ale realita. V tejto obálke sa nachádzali listiny z prostredia kriminálneho úradu finančnej správy, rôzne daňové schémy, ako i listiny podpísané samotným Ľudovítom Makom. Výpoveď kajúcnika Ľudovíta Makóa je teda absolútne spochybnená,“ hovorí vo videu právnik.

„V druhom prípade mal údajne doktor kováčik odovzdať Makóovi utajované listiny, z ktorých malo vyplývať podozrenie z trestnej činnosti Ľudovíta Makóa. Tieto utajované listiny sa nachádzali na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŚP) len niekoľko hodín. Z výpovedí pracovníčok ÚŠP, ktoré mali na starosti uchovávanie takýchto utajovaných listín, vyplynulo, že doktor Kováčik počas týchto niekoľkých hodín tieto listiny nemal k dispozícii,“ hovorí právnik vo videu.

„Naskytuje sa teda logická otázka, ako mohol doktor Kováčik odovzdať listiny Ľudovítovi Makóovi, pokiaľ nimi sám nikdy nedisponoval,“ uvažuje právnik s tým, že Záleská Kováčika napriek tomu odsúdila.

Rázny krok Žilinku! Trestne stíhaná prokurátorka musí odísť!
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka dočasne pozastavil výkon funkcie prokurátora bývalej okresnej prokurátorke v Leviciach K. T. Dôvodom je trestné stíhanie prokurátorky pre pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, ktorého sa... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ tasr

Zneužitie právomoci verejného činiteľa

 Podľa druhého z právnikov súd ignoroval tieto dôkazy, ktoré Kováčikovu vinu vyvracajú a Kováčik tak bol odsúdený za zločin zneužitia právomoci verejného činiteľa.

„Právomoc sa skladá z dvoch zložiek. Zložka moci, ktorá je verejnému činiteľovi daná ústavným zákonom alebo Ústavou Slovenskej republiky. Druhou zložkou je zložka rozhodovania. To znamená, že verejný činiteľ musí o nejakej veci rozhodovať,“hovorí ďalší z obhajcov a pripomína, že to nie je výklad Kováčikových obhajcov, ale dlhodobá prax aj na Najvyššom súde SR. Záleská ho však neaplikovala a Kováčika odsúdila za niečo, pri čom nebola naplnená ani jedna zo zložiek právomoci veejného činiteľa.

„Na porovnanie, kajúcnik Boris Beňa nebol odsúdený za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa za to, že vyzradil utajované skutočnosti nepovolené osobe,“ ponúka advokát na porovnanie prax, podľa ktorej postupoval Najvyšší súd SR.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik