Bol pozvaný na GLOBSEC! Od šťastia si poručík Púchovský hádam aj do textilu cvrkol
02 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Slovenské vlády štedro dotovali zasadnutie „bezpečnostnej“ organizácie GLOBSEC osemnásť rokov. Len za minulý rok na konferenciu tejto organizácie v Bratislave, šlo zo štátneho rozpočtu dva a pol milióna eur. Po minuloročných predčasných parlamentných voľbách drahé reči o potrebe stupňovania zbrojenia štvrtá vláda Roberta Fica odmietla, konferencia sa preto presunula do susednej Prahy. Pozvanie na ňu dostal aj poručík David Púchovský.

Ten sa na Slovensku neslávne preslávil tým, že za čias policajného prezidenta Hamrana adminoval stránku Polícia SR – Hoaxy a podvody, kde sa namiesto reálnych podvodov a hoaxov venoval politickej propagande. S výdatnou podporou vtedajšej koalície na stránke zverejňoval „fakty“, aké vysoké percento ruských domácností nemá splachovaciu toaletu, no nerozpakovala sa ani šíriť falošný „Stalinov“ citát. Príkladov, kedy zašla stránka pod Púchovského vedením je skutočne množstvo. Zašiel až tak ďaleko, že pred predčasnými voľbami sa cez messenger vyhrážal Tomášovi Tarabovi.

Časy sa však zmenili a Púchovský sa propagande už nevenuje cez štedré policajné zdroje. Tie vyschli, nie však jeho chuť venovať sa politike pod rúškom odhaľovania hoaxov. Na jednej z darcovských stránok (v redakcii sme si všimli, že na rovnakej, cez akú sa robili aj iné zbierky – napríklad pre „nešťastných“ čurillovcov, aby nejako prežili čas mimo služby).

„Strategická komunikácia naprieč štátnymi inštitúciami bola na Slovensku zastavená. Vrátane činnosti najsledovanejšej, oceňovanej a rešpektovanej policajnej stránky. Jej zakladateľ David Púchovský sa preto rozhodol pokračovať v boji proti hoaxom. Prostredníctvom občianskeho a apolitického projektu s tímom skutočných vlastencov, do ktorého sa môžeš pridať aj ty,“ písal Púchovský koncom januára na sociálnych sieťach s tým, že mienia ako na Facebooku, tak na Instagrame vysvetľovať hoaxy, spolupracovať s odborníkmi, upozorňovať na online podvody a zbierať tipy od širokej verejnosti.

Poručík prosí o peniaze. Chce pokračovať v boji proti hoaxom
Pánovi poručíkovi Davidovi Púchovskému sa zacnelo za starými časmi, keď ako člen Policajného zboru SR spravoval oficiálnu stránku „Hoaxy a Podvody Polícia SR“. Po voľbách sa z Púchovského stal asistent poslanca Jaroslava Spišiaka, no facebooková... Čítať ďalej
24 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Aktuálne na sociálnej sieti odhalil, aké poznatky si odniesol z konferencie GLOBSEC. Aj on píše o medzinárodnej izolácii Slovenska. Vraj sa tiež hanbí za vyjedačov bufetov počas minulých ročníkov. Zahraničných partnerov nezabudol „objektívne“ informovať o súčasnom stave v polícii a teší sa na ďalšiu spoluprácu cez projekt Hoaxy a podvody.

O čom je teda politika na všetky svetové strany, pán poručík?

„Odniesol som si prenesenú hanbu na báze izolácie. Nielenže sa Slovensko vzdalo prestížneho medzinárodného podujatia, ale vládna orientácia na všetky svetové strany je v skutočnosti odklonom od hodnôt za ktoré dnes bojuje západný svet. Stali sme sa perličkou, takou poznámkou pod čiarou, o ktorú teraz nikto nezakopne,“ konštatuje Púchovský a priznáva sa, že sa z toho teší. Lebo veď pre našu opozíciu všeobecne už dlho platí, že „čím horšie, tým lepšie“.

Pocit hanby

„Za našich politikov a úradníkov, ktorí po minulé roky vyjedávali bufety na Globsecu, usmievali sa do fotoaparátov a dnes sa tvária akoby nič. Slovensko nemalo na podujatí žiadneho štátneho zástupcu. A aj to je dobre. Je veľmi dôležité v súčasnosti kresliť čiary a vedieť, kto je na akej strane, aby sa neopakovali chyby z minulosti,“ konštatuje Púchovský ďalej.

On veru bufety vyjedať nebol

Púchovský ďalej píše, že je hrdý na to, že v Prahe s mnohými slovenskými osobnosťami (fotkami sa pochválili páni Šimečka a Valášek z PS, to je fakt perfektná spoločnosť) mohol komunikoval so zahraničnými zložkami, s ktorými komunikoval ešte ako policajt. Tie podľa jeho slov prejavujú záujem o kontakt s ním.

„Samozrejme, že som ich informoval, v akom stave sa nachádza polícia a ďalšie zložky, ktoré sa kedysi venovali strategickej komunikácii,“hrdí sa Púchovský, ktorému asi vôbec neprekáža, že vynášať informácie z domu sa v dobrej spoločnosti skrátka nepatrí.

To znie takmer ako vyhrážka

Odniesol si aj nádej a inšpirácie, že s množstvom pozvaných Slovákov sa bude v budúcnosti podieľať „na návrate Slovenska do priestoru rovnosti, spravodlivosti a liberálnej demokracie. Bola to dobrá psychoterapia doplnená inšpiratívnymi príbehmi zo zahraničia.“

Aj potkan Galko? Ešte Pročko a Matovič je kaput
No zbohom! Potkani utekajú z Lode bláznov. Nesprávnym riadením lodička narazila. Prerazila dno. Tečie do kajuty. Kapitán narieka. Vylieva potoky sĺz. Cíti, že koniec je blízko. Potkani sa zachraňujú útekom. Po Tankóvi sa chystá aj Trtko... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik