Potomok účastníka SNP z Moskvy pre HD: Nezabúdajte na svoju históriu (VIDEO+FOTOGALÉRIA)
01 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Na Slovensku mnohí mladí ľudia vnímajú SNP už len ako príležitosť na oddych, v Rusku a Bielorusku je táto udalosť stále živou súčasťou histórie. Dokazujú to potomkovia účastníkov SNP z týchto dvoch krajín, ktorí Slovensko 30. augusta navštívili na pozvanie premiéra Roberta Fica.

Robert Fico o návšteve potomkov bojovníkov zo ZSSR informoval na sociálnej sieti s tým, že jeho pozvanie prijali len mladí z Ruska a Bieloruska, pričom pozvaní  boli aj ukrajinskí potomkovia. Okrem stretnutia s premiérom a účasti na oslavách 80-teho výročia SNP dodali hostia punc vzácnosti aj vernisáži výstavy v Ruskom centre vedy a kultúry. Neskôr sa konala aj recepcia, počas ktorej redaktorovi Hlavného denníka odpovedali na niekoľko otázok.

Bez mladých Ukrajincov

„Stretol som sa s potomkami priamych účastníkov Slovenského národného povstania a oslobodzovacích bojov na Slovensku. Ide o mladých ľudí z Ruskej federácie a Bieloruska, ktorí prišli na moje pozvanie na Slovensko. Rovnaké pozvanie dostala aj ukrajinská strana, ale toto pozvanie sa nezrealizovalo v podobe návštevy mladých ľudí z Ukrajiny,“ napísal na sociálnej sieti premiér Fico.

Facebook / Robert Fico
Facebook / Robert Fico
Facebook / Robert Fico
Facebook / Robert Fico
Facebook / Robert Fico
Nie len stretnutie s premiérom

Okrem stretnutia s premiérom Robertom Ficom sa priami potomkovia účastníkov SNP z Ruska a Bieloruska zúčastnili osláv 80-teho výročia SNP v Banskej Bystrici.

Ich pritomnosť podčiarkla výnimočnosť vernisáže výstavy v Ruskom centre vedy a kultúry „Tŕnistá cesta k Víťazstvu". Tá nielen vzdáva hold odvážnym bojovníkom proti fašizmu, ale odhaľuje málo známe fakty o rozsiahlej sovietskej podpore povstania.

Ruský veľvyslanec I. B. Bratčikov zdôraznil potrebu zachovania historickej pravdy: „Je veľmi dôležité, aby mladí ľudia pochopili, kto sa komu postavil v tejto vojne a za čo ľudia položili svoje životy."

„Žiaľ, tendencia k 'znevažovaniu' podielu Sovietskeho zväzu a sovietskeho ľudu na porážke Hitlerovej ríše a jej satelitov silnie," varoval pred prekrútením histórie Bratčikov.

Tŕnistá cesta k víťazstvu: Pravnuci sovietskych vojakov sa stretli s dedičstvom svojich predkov
V predvečer 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa Bratislava stala dejiskom stretnutia histórie so súčasnosťou. Ruské centrum vedy a kultúry hostilo vernisáž výstavy "Tŕnistá cesta k Víťazstvu", ktorá nielen vzdáva hold odvážnym... Čítať ďalej
31 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Slávnostná recepcia

Pri príležitosti návštevy potomkov povstaleckých bojovníkov sa 30. augusta v Bratislave konala aj slávnostná recepcia, na ktorej sa redaktor Hlavného denníka mladých ľudí pýtal aj na to, ako sa im páčilo na Slovensku.

„Veľmi sa mi páčilo, sú tu dobrí ľudia a krásna príroda,“ hovorí pre HD Valerija Ežkovová z Permu.

Matvej Machonin z Voronežskej oblasti skonštatoval, že najviac ho prekvapil fakt, že Slováci si zachovávajú pamiatku SNP a všeobecne Druhej svetovej vojny a odovzdávajú ju v ďalších generáciách.

„Slováci nás prijali veľmi dobre, mali sme možnosť hovoriť s nimi aj o našich predkoch,“ hodnotí prijatie na Slovensku Karina Galjamovová. Moskovčan Konstantin Rudenko mladým Slovákom odovzdal veľmi silný odkaz.

„Pamätajte na svojich predkov, buďte na nich hrdí a zachovávajte si pamiatku na ich odkaz.“

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik