Parlament otvára svoje brány, v rámci DOD ponúka bohatý program
01 | 09 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

V nedeľu otvára parlament svoje brány širokej verejnosti počas Dňa otvorených dverí (DOD). Koná sa už tradične v deň výročia prijatia Ústavy SR. K dispozícii sú bežne neprístupné priestory v novej budove Národnej rady (NR) SR na Námestí Alexandra Dubčeka a aj na Bratislavskom hrade. V areáli si Kancelária NR SR spolu s viacerými rezortmi pripravila aj sprievodný program.

Program DOD odštartuje slávnostným vztýčením štátnej vlajky SR pred budovou NR SR. Návštevníci si môžu prezrieť priestory hlavnej budovy parlamentu vrátane Hurbanovej siene s exponátmi slovenskej štátnosti či jedinečnú sériu malieb Albína Brunovského. Verejnosť si môže pozrieť aj rokovaciu sálu, ktorá je pre ňu bežne neprístupná.

Pri príležitosti 30. výročia prvého plenárneho rokovania poslancov v novej budove parlamentu je vo foyeri výstava, ktorá obsahuje aj doposiaľ nezverejnené historické fotografie a dokumenty k výstavbe budovy.

Na terase pred vstupom do parlamentu si verejnosť môže pozrieť techniku Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR, ako sú napríklad pancierovaná limuzína, policajné autá, motorky či statické ukážky pre deti.

Na návštevníkov čaká sprievodný program aj v areáli Bratislavského hradu. Verejnosť sa môže tešiť na ukážky vojenskej, policajnej i hasičskej techniky a rôzne dynamické či kynologické ukážky policajných útvarov či Finančnej správy SR.

Priestory Západnej terasy Bratislavského hradu sú venované prezentácii poslaneckých klubov, kde sa návštevníci budú môcť stretnúť s poslancami NR SR. V galérii na Západnej terase je nainštalovaná výstava s názvom Strechy sveta od maliara Miroslava Matuščina.

Priamo v Bratislavskom hrade budú v južnom krídle Hradného paláca sprístupnené priestory Zrkadlovej siene, Sály federácie či Porcelánového salónika, ktoré slúžia prevažne na účely prijatia zahraničných ústavných činiteľov. V priestoroch Bratislavského hradu môžu občania počas DOD bezplatne navštíviť expozície Slovenského národného múzea - Historického múzea.

Pri Severných hradbách Bratislavského hradu je vyhradená zóna zdravia s pestrou škálou aktivít zameraných na prevenciu a diagnostiku rozličných zdravotných problémov. Okrem toho si návštevníci v areáli Severných hradieb môžu prezrieť výstavu o africkom umení, ako aj prezentáciu stredovekých remesiel, ktorá sa bude nachádzať pred Zimnou jazdiarňou.

V Záhradnom pavilóne Bratislavského hradu má Štátny archív v Bratislave pripravenú výstavu o národných a štátnych symboloch a taktiež budú mať návštevníci možnosť prezrieť si originál Ústavy SR a Memoranda národa slovenského. Parlamentný inštitút Kancelárie NR SR si prichystal workshopy o hodnotách demokracie, slobody, o ľudských a občianskych právach a úlohe Národnej rady SR v štáte.

Kancelária NR SR v areáli Bratislavského hradu sprístupnila aj nálezy mimoriadnej historickej hodnoty z obdobia pred Kristom, a to v podobe plánovanej Keltskej cesty.

Minister Šutaj Eštok: CESTA ZA LEPŠÍM SLOVENSKOM VEDIE TENTO VÍKEND CEZ BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ
Minister Matúš Šutaj Eštok trávi tento vííkend v Banskobystrickom kraji. Na sociálnej sieti zverejnil fotky oficiálne a jednu v nezvyčajnej situácii. Banskobystrický kraj nám predstavil dôstojnosť osláv SNP - na sviatok v Banskej Bystrici aj v... Čítať ďalej
31 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik