Opozícia VREŠTÍ o zlodejskom eldoráde. Odborníci ZATIAĽ MLČIA
02 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Od prijatia novely Trestného zákona a zvlášť odkedy vstúpil do platnosti, opozícia kade chodí, tade hovorí dobre že nie o rabovaní slovenských predajní. Lebo Trestný zákon je podľa nich zle nastavený, podporuje nie len veľkých „mafiánov“, ale výrazne vychádza v ústrety aj drobnej kriminalite. Ako obchodné reťazce, tak aj analytici, či ministerstvo spravodlivosti podľa Plusky hovoria, že na seriózne hodnotenia situácie je ešte príliš skoro.

Šéf odboru poriadkovej polície na policajnom prezídiu pre Plusku hovorí, že policajti majú k zlodejom mnohokrát individuálny prístup. Dôvod na paniku však nevidí, čo dokazuje číslami. Obchodníci síce avizujú, že drzosť zlodejov vzrástla, no je to spôsobené aj tým, že táto téma bola spolitizovaná. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SSD), ale aj politológ Řádek hovoria, že na seriózne analýzy je ešte priskoro.

Individuálny prístup

Ak zlodej ukradne tovar do 700 eur, nejde o trestný čin, ale priestupok. Ak ho dolapia, síce príde o „lup“, no odíde o pokutu ľahší. Tú môže dostať buď priamo na mieste, no ak sa krádežou bude zaoberať okresný úrad, pokuta bude vyššia. Stanislav Hromádka na policajnom prezídiu roky vedie odbor poriadkovej polície. Pre Plusku povedal, že policajt pri udeľovaní pokuty vždy berie do úvahy okolnosti prípadu. Inak pristupuje k človeku, ktorý si z obchodu chce bez zaplatenia odniesť dva rožky a syr a inak k niekomu, kto je „známa firma“ a pravidelne ho dolapia s nezaplatenou fľašou alkoholu, či drahým parfumom.

Ale keď nám žena povie, že kradla, lebo nemá čo dať deťom jesť, a v taške má alkohol, tak jej určite policajt neuverí,“ podotkol Hromádka.

Národná kriminálna agentúra zanikla, nahradia ju tri nové útvary
Národná kriminálna agentúra (NAKA) v nedeľu zanikla. Nahradia ju Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), Národná protidrogová jednotka a Protiteroristická centrála. ÚBOK bude viesť Maroš Kubala. Prezident Policajného zboru (PZ) Ľubomír... Čítať ďalej
01 | 09 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Nevidí dôvod na paniku

Hromádka tiež priblížil, že v týždni medzi 19-tym a 25-tym augustom eviduje polícia 292 skutkov, pričom len v 12-tich prípadoch bola suma kradnutého tovaru vyššia, ako 266 eur, teda sumy, do ktorej ide o priestupok,

„Boli tam škody od 40 centov do 518 eur za drahé značkové oblečenie,“doplnil Hromádka informácie.

Za prvých sedem mesiacov tohto roka riešila polícia 10.420 prípadov, kým za rovnaké obdobie v minulom roku bolo krádeží o tisíc viac. Nejde pritom len o krádeže v obcodoch – Hromádka vysvetlil, že pod pojmom krádež policajti evidujú niekoľko skutkov.

Môžu tam byť sprenevera, podvod, zničenie alebo poškodenie veci, ktorá má hodnotu do 700 eur,“ objasnil.

Opatrní obchodníci

Obchodné reťazce, ale obchody všeobecne, majú aj pod vplyvom verejnej diskusie, prirodzené obavy z toho, že sa bude tento druh kriminality zvyšovať. Priznávajú, že drzosť zlodejov rastie. Aj preto, že verejnosť sa celkom dobre orientuje v pojmoch „trestný čin“ a „priestupok“ a obchodníci mnohokrát konštatujú, že pri nízkych škodách sa im políciu volať vôbec neoplatí.

Kriminalita ako politická agenda

Kým opozícia hovorí o priestupkovej novele (PS) alebo o zvyšovaní pokút o niekoľko stovák percent (SaS), minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SSD) tvrdí, že hovoriť o náraste kriminality je zatiaľ predčasné.

Parlament otvára svoje brány, v rámci DOD ponúka bohatý program
V nedeľu otvára parlament svoje brány širokej verejnosti počas Dňa otvorených dverí (DOD). Koná sa už tradične v deň výročia prijatia Ústavy SR. K dispozícii sú bežne neprístupné priestory v novej budove Národnej rady (NR) SR na Námestí Alexandra... Čítať ďalej
01 | 09 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Medvedia služba opozície

 „Aj predstavitelia Zväzu obchodu SR potvrdili, že táto situácia sa bude musieť vyhodnocovať oveľa dlhšie. Keď niekto niečo ukradne, je to protiprávny čin, za ktorý hrozia sankcia a povinnosť nahradiť škodu,“ zdôraznil minister v reakcii na tvrdenia SaS o päťnásobnom náraste drobnej kriminality. Opozícii však odkázal: „Nenavádzjte ľudí na páchanie protiprávnej činnosti vyhláseniami, že kradnúť sa oplatí“.

Politológ dáva za pravdu ministrovi

Miroslav Řádek sa prikláňa k názoru, že hovoriť dnes o tom, že za krádeže môže novela Trestného zákona je zo strany opozície trúfalosť. Svoje tvrdenie odôvodňuje faktom, že novela nadobudla platnosť ešte len začiatkom tohto mesiaca a to je podľa neho veľmi krátky čas na reálne analýzy.

„Na páchanie trestnej činnosti má vplyv viacero faktorov a medzi relevantné patrí aj sociálno-ekonomická situácia ľudí,“ hovorí Řádek a dopĺňa už známe fakty.

STOP ŠIKANE! Polícia sa zameriava na pozitívnu atmosféru v školách
Polícia pri príležitosti začiatku nového školského roka upozorňuje na bezpečnosť a pozitívnu klímu na školách. Ide podľa nej o dôležitý aspekt a základ všetkých vzťahov, ktoré sa v priebehu výchovno-vzdelávacieho procesu vytvárajú. Poukázala na to,... Čítať ďalej
02 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik